“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı
Müslüman âlimler; üretim, tüketim, çalışma, alışveriş, iş ortaklığı gibi konularla zekât ve sadaka gibi ibadetler hakkında farklı görüş belirtmişlerdir. Örneğin, Ebû Hanîfe’ye göre bâliğ olmayan, yani ergenlik çağına girmemiş kimsenin, zengin de olsa zekât vermesi farz değildir. İmam Şâfiî ve Ahmed İbni Hanbel’e göre ise farzdır.(15) Yine, İmam Azam, kadınların kullandığı değerli takıların zekâtının verilmesi gerektiğini, diğer âlimler ise gerekmediğini söylemişlerdir.(16) 17
Âlimlerin tamamı, paraların veya mal varlıklarının birleştirilmesiyle ortaklık kurulabileceğini kabul ettikleri hâlde bu ortaklığın sona erdirilmesi hususunda görüş ayrılığına düşmüşlerdir. Bazı âlimler, her ortağın istediği zaman ortaklığı sona erdirebileceğini söylerken bazıları bunun ancak tüm ortakların oy birliği ile mümkün olacağını belirtmişlerdir.071 Günümüzde değişen ekonomik şartlarla ortaya çıkan ve toplumsal hayatta yaygın olan kredi ve kredi kartı kullanımı, borsa ve bankacılık işlemleri, sigorta uygulaması vb. Müslüman ülkelerde tartışılmakta ve bunlarla ilgili farklı çözüm yolları önerilmektedir. Âlimlerin çözüm önerisi olarak ortaya koydukları görüşlerinde de farklılıklar vardır.
c. Siyasi Sebepler
Müslümanlar arasındaki görüş ayrılıklarının ve buna bağlı olarak farklı grupların oluşmasının etkenlerinden biri de siyasettir. Örneğin, Resûlullah’ın (s.a.v.) vefatından sonra sahâbîler, kendilerine bir yönetici seçmek amacıyla toplanmış, içlerinden bazılarını aday göstermiş ve yaptıkları seçim sonucunda çoğunluğun isteğiyle Hz. Ebû Bekir’i (r.a.) halifeliğe getirmişlerdir. Bu seçime karşı çıkan bazı Müslümanlar ise Hz. Ali’nin (r.a.) halife seçilmesi gerektiğini söylemişlerdir. Bu olay sonrasında ortaya çıkan görüş ayrılıkları sonraki dönemlerde devam etmiş ve farklı anlayışta çeşitli grupların oluşmasına yol açmıştır. Hz. Osman’ın (r.a.) halifeliği döneminde de İslam toplumunda siyasi olaylar yaşanmış, bazı konularda anlaşmazlıklar baş göstermiştir. Dördüncü halife Hz. Ali (r.a.) döneminde her geçen gün artan bu siyasi anlaşmazlıklar, Müslümanların birbirleriyle savaşmalarına dahi sebep olmuştur. Sıffin Savaşı’nda bazı Müslümanların, taraflardan birer kişinin barışın sağlanması için karar vermek üzere hakem seçilmesine karşı çıkmaları ve hakemlerin verdikleri kararı kabul etmemeleri sonucunda da ayrı bir grup oluşmuştur.
Müslümanlar arasındaki görüş ayrılıklarının başka bir nedeni, bazı yöneticilerin tutumları ve yaptıkları uygulamalardır. Örneğin, zekâtın kimlere verileceğini açıklayan ayette müellefe-i kulûb, yani Müslüman olmaya yatkın ya da yeni Müslüman olmuş insanlar da yer almaktadır.(18) Fakat Hz. Ömer (r.a.), halifeliği döneminde siyasi, sosyal ve ekonomik şartları göz önüne alarak bu kimselere zekât verdirmemiştir. Hz. Ömer’in (r.a.) bu uygulaması hem o dönemdeki hem de sonra gelen âlimler arasında görüş ayrılığına yol açmıştır. Âlimlerden bazıları Hz. Ömer’in (r.a.) uygulamasına dayanarak, müellefe-i kulûbdan maddi durumları iyi olanlara zekât verilmeyeceğini kabul ederken bazı âlimler bu görüşe karşı çıkmışlardır.(19)
ç. Coğrafi Ortam
Coğrafya ile iklim, insanın fiziki yapısını ve karakterini etkileyebilmektedir. Doğup yaşadıkları bölgeleri farklı olan insanların boylarında, renklerinde, huylarında ve davranış biçimlerinde de farklılıklar görülebilmektedir. Bu durum, insanların inançlarını ve düşüncelerini etkilediği gibi olaylara
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 113” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap