Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı

Kur’an, İslam dininin temel kaynağı olduğundan Müslümanın hayatında esas alacağı en önemli rehberidir. Her insanın Kur’an’a uyup uymadığından sorumlu tutulacağını Allah (c.c.) “Doğrusu bu Kur’an hem sana hem de kavmine bir hatırlatma, bir öğüttür. Siz, ileride ondan sorumlu tutulacaksınız.”’771 buyurarak haber vermektedir. Demek ki Kur’an’ın hayatımızın her anında önemli bir yeri vardır ve bu ilahî kitabımız bizim temel rehberimizdir. O hâlde Kur’an’ı okumaya, anlamaya, hükümlerine uymaya ve böylece Rabb’imizle (c.c.) irtibatımızı korumaya önem vermeliyiz.

Tövbe ve İstiğfar

Tövbe, insanın bilerek veya bilmeyerek işlediği hata ve günahlardan pişman olup bu tür davranışlardan ve kendisini onlara yönelten etkenlerden uzaklaşarak Allahü Teâlâ’nın rahmetine sığınması, günah işlememeye karar vererek kendisini yeniden ibadete ve güzel davranışlara yönlendirmesidir.’78) Tövbenin mahiyeti Kur’an’da şöyle açıklanmaktadır: “Yine onlar ki çirkin bir şey yaptıklarında ya da (günah işleyerek) kendilerine zulmettiklerinde peşinden hemen Allah’ı hatırlar, O’nu anar ve günahlarının affedilmesi için istiğfar ederler. Hem günahları Allah’tan başka kim affedebilir ki! Bir de onlar, yaptıkları kötülüklerde (günah ve hatalarda) bile bile ısrar da etmezler.”(79)

İstiğfar da insanın ibadetlerini az görüp onları artırma çabası, ahirette ceza görmesine sebep olacak günahlardan kaçınması ve günah işlediğinde hemen Allah’a (c.c.) yönelerek ondan af dilemesidir.’8^ Tövbe ve istiğfar, Kur’an’da şöyle emredilmektedir: “(De ki:) Ayrıca, tuttuğunuz yanlış yol ve işlediğiniz günahlar sebebiyle Rabb’inizden bağışlanma dileyip (istiğfar edip) sonra da O’na tövbe edesiniz ki O sizi, sizin için takdir edilmiş olan kesin süre doluncaya (ömrünüzün sonuna) kadar güzelce yaşatsın ve bol bol iyilik ve ihsanda bulunsun. Eğer yüz çevirirseniz ben size büyük bir günün azabının gelmesinden korkarım.”’81)

Son derece merhametli olup affetmeyi seven Allahü Teâlâ, kullarının tövbe ve istiğfar ederek günahları terk etmesine, ibadetlere ve güzel davranışlara yönelmesine önem verir. Rabb’imiz (c.c.), “… Allah’tan bağışlanma dile. Çünkü Allah, (kullarının işledikleri hata ve günahları) çok bağışlayandır, rahmet ve merhameti pek bol olandır.”’82) buyurarak kullarını buna teşvik eder. Gerçek anlamda tövbe ve istiğfar eden kullarını affedebileceğini de “… Hiç şüphe yok ki Rabb’in, cahillik nedeniyle (yanılıp ya da günah olduğunu bilmeden) kötülük yapıp hemen ardından tövbe ederek durumunu düzeltenleri (affedecektir). Çünkü onlar (pişman olup) tövbe ettikten sonra elbette Rabb’in çok bağışlayan, rahmeti pek bol olandır.”’83) ayetiyle bildirir. Resûlullah (s.a.v.) da “Allah’ın bütün günahları affetmesi umulur ancak müşrik olarak (Allah’a isim ve sıfatlarında O’na ortak koşarak) ölenle bir Müslümanı haksız yere öldüren hariç.”’84) buyurmuştur. Öyleyse insan, tövbesinin kabul edileceği inancıyla pişmanlığını dile getirip Rabb’inden (c.c.) af dilemelidir.

Tövbe ve istiğfarın bize ve Rabb’imize (c.c.) ait olan yönleri vardır. Bize ait olan yönü, günah işlemeyi, Allah’a (c.c.) karşı saygısızlık bilip inancımıza, onurumuza aykırı görmek, pişmanlık ve mahcubiyet duyup Allah’a (c.c.) yönelmek, O’ndan özür dileyerek affedilmemizi istemek ve bir daha günah işlememektir. Böylece Rabb’imiz (c.c.) ile irtibatımızı yeniden güçlendirmeye çalışmaktır. Allahü Teâlâ’ya ait olan yönü ise Rabb’imizin (c.c.) dilerse Tevvâb (tövbeleri çokça kabul eden), Ğafûr ve Ğaffâr (affedici, çok bağışlayıcı) isimlerinin tecellisi olarak tövbe ve istiğfarımızı merhametiyle kabul

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!