“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı
oğlu Hz. Süleyman (a.s.) Allah’ın (c.c.) ihsan ettiği nimetlerin şükrünü yerine getirebilmek için Allah’a (c.c.) çokça ibadet etmiş ve iyi ahlaklı, anlayışlı, kanaatkâr, cömert, yardımsever birer kul olarak yaşamışlardır. Hz. Süleyman’ın (a.s.) yaptırmış olduğu Mescid-i Aksâ, günümüzde bir ibadet yeri olarak varlığını korumaktadır. (Görsel 2.2).
Hz. Zekeriyâ’nın (a.s.) oğlu olan Hz.
Yahyâ (a.s.) da çocukluğundan itibaren Allahü Teâlâ’nın hükümlerini samimiyetle kabul eden, bu hükümlere uyan, alçak gönüllü, iffetli ve salih bir gençti.(16) Allah (c.c.), Hz. Yahyâ’nın örnek alınacak diğer özelliklerini şöyle belirtmektedir: “Ey Yahyâ! Kitab’a var gücünle sarıl (onun hükümlerine tam olarak uy), dedik ve o henüz çocukken kendisine hikmeti verdik. Ayrıca katımızdan ona şefkat, sevgi duyarlılığı ve ruh temizliği de (verdik). O, çok takvâ sahibiydi. Anne ve babasına itaat edip çok iyi davranırdı, zorba ve asi de değildi.”(17)
Kur’an, Hz. Âdem’in (a.s.) oğlu olan ve tefsirlerde adının Hâbil(18) olduğu belirtilen genci de örnek olarak takdim eder. Çünkü Hâbil, nefsinin arzu ve isteklerini değil, Allahü Teâlâ’nın hükmünü esas alıp emirlerine itaat eden, haksızlık ve kıskançlıktan uzak duran muttakî bir gençtir.
Kur’an’da anlatıldığına göre Hâbil ile kardeşi Kâbil, Allahü Teâlâ’ya kurban adarlar. Hâbil’in kurbanı kabul edilir. Kâbil, Allah’ın (c.c.) hükmü yerine nefsinin isteğine boyun eğmiş, takvâdan uzak biri olduğu için onun kurbanı kabul edilmez. Bunun üzerine Kâbil, kardeşini öldürmek ister. Hâbil ise kardeşine, “… Allah (kurbanı) ancak muttakîlerden kabul eder, dedi (ve ekledi:) Sen, beni öldürmek için elini bana uzatsan da ben, seni öldürmek için sana elimi uzatacak değilim. Zira ben, âlemlerin Rabb’i olan Allah’tan korkarım.”(19) diye cevap verir. Kur’an-ı Kerim, Allah’a (c.c.) olan bu itaat ve bağlılığı nedeniyle gençlere Hâbil gibi olmalarını öğütlemektedir.
Kur’ân-ı Kerim’de adı geçmemekle birlikte Hz. Musa’nın (a.s.) genç yardımcısı (fetâ) diye anı- lan(20) Hz. Yûşâ (a.s.) da örnek gençlerdendir. Uzun süre Hz. Musa’nın (a.s.) hizmetinde bulunmuş, ondan ilim öğrenmiş olan Hz. Yûşâ (a.s.)(21) çok cesur bir gençti.
Hz. Musa (a.s.), İsrâiloğullarının kendilerine Allah (c.c.) tarafından vaad edilen topraklara girmeleri emrini alınca on iki kabileden seçtiği birer kişiyi keşif kolu olarak önden göndermişti. Ancak on kişi, o topraklarda zorbaların yaşadığını ileri sürüp oraya giremeyeceklerini söylediler. Emrin yerine getirilmesini isteyen iki kişi ise “… Kapıdan üzerlerine hücum edin; oraya girdiğiniz an artık kesinlikle siz galipsiniz. Eğer müminler iseniz ancak Allah’a güvenin.”(22) diyerek onları teşvik ettiler. Kur’an-ı Kerim’de, “Allah’ın (c.c.) kendilerine lütufta bulunduğu iki cesur adam”(23) diye övülen bu iki kişiden biri, Hz. Yûşâ’dır (a.s.).(24)
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 41” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap