Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

ve arkadaşlarımızın haklarını gözetmeliyiz. Gerektiğinde onlara yardım etmeliyiz. Hasta olan arkadaşlarımızı ziyaret edip hatırlarını sormalı, ihtiyaçlarını karşılamalarına katkıda bulunmaya çalışmalıyız. Yetim, öksüz, engelli arkadaşlarımız varsa onlarla ilgilenmeli, sevinç ve üzüntülerine ortak olmalıyız.

Çocukluğunda uzun yıllar Hz. Peygamber’in (s.a.v.) evinde kalan Mâlik b. Enes’in (r.a.)(39), “Ben, Resûlullah (s.a.v.) kadar merhametli bir insan görmedim.”(40) sözünde dikkat çektiği gibi Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şefkatli ve merhametli bir insandı. Herkesin iyiliğini ister ve bunun için elinden ne geliyorsa yapardı. Akraba ve komşularını gözetir, ziyaret eder, onların bayramlarını kutlar, düğün, sünnet gibi törenlerine katılırdı. Onların bir sıkıntısı olduğunda yardımcı olmaya çalışır, yakını ölenlere başsağlığı diler ve üzüntülerini paylaşırdı. Maddi durumu iyi olmayanları, yaşlıları, güçsüzleri, yetim ve öksüzleri, engellileri koruyan, gerektiğinde onlara yardım eden, zaman zaman ziyaret edip hatırlarını soran Peygamberimiz (s.a.v.), kendisini ziyarete gelenleri güler yüzle karşılar, evde bulunan yiyecek ve içeceklerden onlara ikram ederdi.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) davranışlarını örnek alarak onun gibi olmaya çalışmalıyız. Ev işlerinde annemize, babamıza yardım etmeliyiz. Evlenip yuva kurduğumuzda eşimizle iyi geçinmeli; çocuklarımızın bakımı, giyimi, beslenmesi, öğrenimi ve eğitimiyle yakından ilgilenmeli, onlara karşı görevlerimizi yerine getirmeliyiz. Akrabamızı, komşularımızı ziyaret etmeli, bayramlarını kutlamalıyız. Düğün, nişan, sünnet gibi törenlerine davet ettiklerinde gitmeli, gerektiğinde işlerinde yardımcı olmaya çalışmalıyız. Muhtaç durumda akrabamız, komşularımız varsa, imkânlarımız ölçüsünde onlara yardım etmeliyiz.

Hz. Muhammed (s.a.v.), zengin-yoksul, kadın-erkek, küçük-büyük ayrımı yapmadan bütün insanların haklarına saygı gösterirdi. Kendisine haksızlık edilmesine izin vermez, başkasına da haksızlık etmezdi. Hakkını korumak isteyenlere destek olur ve onları savunurdu.(42) Nitekim gençliğinde ticaret için Peygamberimizle (s.a.v.) yolculuk yapan Sâib adında bir kişi, yıllar sonra kendisiyle görüştüğünde, “Seninle ticarette arkadaşlık etmiştik. Hakka saygı konusunda hatır gönül dinlemez, zerre kadar haksızlık etmezdin.”(43) demiştir.

Peygamberimiz (s.a.v.), güçsüzlerin ve kimsesizlerin haksızlığa uğradığı, yabancıların mallarına güçlü kişilerce el konulduğu, paralarının ödenmediği o günlerde, bu olumsuzlukları önleyip insanların haklarını korumak için kurulan Hılfü’l-Füdûl (Erdemlilerin Dayanışması) adlı derneğin kurucuları arasında yer aldı. Zalimlere karşı mazlumları savundu. Yardım isteyenlere yardım etti.(44)

Peygamberimizin (s.a.v.) herkesçe bilinen ve takdir edilen özelliklerinden biri, son derece güvenilir olmasıydı. Bundan dolayı insanlar ona “el-Emin” derlerdi. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.) daima doğruyu söyler, yaptığı anlaşmalara uyar, sözünü yerine getirir, kendisine emanet edilen parayı,

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!