“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı
Suriye ordusunun kumandanlığını yapan Muâz (r.a.), daha sonra Suriye’ye öğretmen olarak gönderildi. Vefatına kadar da çeşitli hizmetlerde bulundu.
Peygamberimizin (s.a.v.) Muâz ne iyi adamdır!” diye övdüğü, kendisinden Kur’an öğrenilmesini tavsiye ettiği, İslam dininin helaller ve haramlarla ilgili hükümlerini en iyi bilen kişi olarak gösterdiği(83) Muâz bin Cebel (r.a.), merak ettiği konuları Hz. Peygamber’e (s.a.v.) sorup öğrenirdi. Edindiği bilgilerle insanlara Kur’an, hadis ve fıkıh öğretirdi (Görsel 2.9). Takvâ sahibi bir insan olan Muâz (r.a.), ibadetlerini vaktinde yapar, günahlardan kaçınır, geceleri biraz uyuduktan sonra kalkıp namaz kılar ve Kur’an okurdu. Allah’ı (c.c.) zikrederek imanı güçlendirmek gerektiğini anlatmak için, “Gelin, bir saat oturup mümin olalım.”(84) derdi.
Allahü Teâlâ’ya samimi kulluğu, sarsılmaz imanı, insanlara dini bilgileri öğretmesi ve iyiliği tavsiye etmesi sebebiyle Hz. İbrahim’e (a.s.) benzetilen Muâz (r.a.), bu yönleriyle bizlere örnek olmuştur.
Genç Bir Âlime: Hz. Âişe
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yakın arkadaşı ve ilk Müslümanlardan Hz. Ebû Bekir’in kızı olan Hz. Âişe (r.anhâ), 624 yılında Medine’de Hz. Peygamber’le (s.a.v.) evlendi(85) ve Peygamberimizin (s.a.v.) diğer hanımları gibi “Ümmü’l-Müminîn (Müminlerin Annesi)” diye anılmaya başlandı.
Hz. Âişe (r.anhâ) ile Peygamberimizin (s.a.v.) evliliği sevgi, saygı ve anlayış üzerine kuruluydu. Zeki, anlayışlı ve güçlü bir hafızaya sahip olan, güzel konuşan Hz. Âişe’nin (r.anhâ) Peygamberimizin (s.a.v.) yanında ayrı bir yeri vardı. Hz. Peygamber (s.a.v.) çok sevdiği eşine, bazen Âiş bazen de Uveyş (Ayşecik) diye hitap eder, onunla şakalaşır, sohbet ederdi. Zaman zaman eşiyle koşu yarışı yapan Hz. Peygamber (s.a.v.), davetlere genellikle onunla birlikte katılırdı. Hz. Âişe (r.anhâ) de Peygamberimizi (s.a.v.) çok sever, onun sözlerini dinler, isteklerini yerine getirir ve Peygamberimizi (s.a.v.) memnun etmeye özen gösterirdi. Ev işlerini kendisi yapan, geceleri nafile namaz kılan, günlerinin çoğunda oruç tutan Hz. Âişe (r.anhâ), iffetli, kanaatkâr, alçak gönüllü, vakarlı ve cömertti. Yetim, öksüz ve yoksul çocukları korur, onların eğitimiyle ilgilenir, evlilik çağına geldiklerinde onları evlendirirdi.
Henüz çocuk yaşta iken babası Hz. Ebû Bekir’den (r.a.) ilim öğrenmeye ve Kur’an’ı ezberlemeye başlayan Hz. Âişe (r.anhâ), Hz. Peygamber’le (s.a.v.) evlendikten sonra bilgi ve kültürünü daha da artırdı. İslam dininin hükümlerini öğrenmek için Peygamberimizle (s.a.v.) sohbet edip ilmî konuşmalar yaptı, görüş alışverişinde bulundu, bilmediği konuları Hz. Peygamber’e (s.a.v.) sorup öğrendi.
Kur’an-ı Kerim’i, Arap dilini, edebiyatını, tarihini ve hitabet sanatını çok iyi bilen Hz. Âişe (r.anhâ), Hz. Peygamber’den (s.a.v.) aldığı ilim sayesinde İslam esaslarının en seçkin öğreticilerinden biri oldu. Kadınlara mescitte zaman zaman dersler veren bu genç âlimenin evi, Peygamberimizin (s.a.v.) vefatından sonra kadın-erkek, büyük-küçük birçok kimsenin gelip ilim öğrendiği bir okul oldu. İnsanlara Kur’an-ı Kerim’in ayetlerini, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hadislerini açıklayıp öğreten Hz. Âişe (r.anhâ), pek çok meselenin dinî hükmünü, özellikle miras hukukunu, kadınlarla ilgili bilgileri anlattı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 56” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😡