Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı

ibadethaneler, medreseler ve türbeler mimarinin; ayet ve hadislerin yazılması hat sanatının; ezan, mevlit ve ilahiler musikinin; kaside ve naatlar edebiyatın ürünleri içinde yer almıştır.

İslam hukukunun temel kurallarından biri, “Eşyada asıl olan ibâhadır (mübahlıktır).” ilkesidir. İbâha; özü itibarıyla bir şeyin yapılmasının, üretilmesinin, kullanılmasının, alınıp satılmasının helal oluşudur.(19) Hz. Peygamber’in (s.a.v.) “Helal, Allahü Teâlâ’nın Kitabı’nda helal kıldığıdır, haram da Allahü Teâlâ’nın Kitabı’nda haram kıldığıdır. Sükût edilen (haram olduğu belirtilmeyen) şeyler ise affedilmiştir (mübahtır).”(20) hadisinde belirttiği üzere haramlar Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiş, Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Buna göre Allahü Teâlâ’nın insanların hizmetine sunduğu varlıklarla insanların ihtiyaçları için yapıp kullandıkları maddeler, haram olduğuna dair bir delil yoksa helal kabul edilir.(21) Bu ilke, sanat alanında da geçerlidir. Yani mimarlık, hat, tezhip, musiki gibi sanatların uygulanması ve şiir, hikâye, anı gibi edebî eserlerin yazılması, İslam’ın inanç esaslarına ve hükümlerine aykırı bir durum içermedikçe veya harama yol açmadıkça helal kabul edilir.

Hangi toplumda yaşarsa yaşasın bütün Müslümanların kültürlerinde estetiğin ve sanatın ayrı bir yeri bulunmaktadır. Müslümanlar; Allahü Teâlâ’nın varlıkları uyumlu, düzenli ve güzel yaratmasından, Kur’an’ın edebî sanatından, Hz. Peygamberin (s.a.v.) örnek ahlakından ve ibadetlerin, sadaka verme (Görsel 3.3), ilim öğrenme ve öğretme gibi salih amel dediğimiz güzel davranışların insanlara verdiği huzurdan etkilenmişlerdir. Hem bu etki hem de Allah’a (c.c.) iman, itaat ve saygıları, Resûlullah’a (s.a.v.) sevgileri, Kur’an’a bağlılık ve hayranlıkları, Müslümanları duygularını ifadeye yönlendirmiştir. Böylece Müs- lümanlar, yaradılışlarındaki güzellik tutkusunu yetenekleriyle birleştirerek sanat ve edebiyatta eserler meydana getirmiş, duygularını bu eserlerinde yansıtmışlardır. Bunu yaparken eserin sağlam, doğal ve kullanılabilir olmasına özen göstermiş; sanatın inceliklerine ve estetiğe de önem vermişlerdir. Hicaz, Kudüs, Şam, Bağdat, İran, Anadolu, Horasan, Türkistan, Hint Alt Kıtası, Kuzey Afrika, Endülüs, Balkanlar gibi yerlerdeki İslami eserler, İslam kültür ve medeniyetinin seçkin örneklerini barındırmaktadır.

Müslümanların İslam medeniyetinde önem verdikleri sanatlardan bazıları; mimarlık, hüsnühat (güzel yazı), tezhip (süsleme), minyatür, edebiyat ve musikidir.

Mimari

İslam medeniyetinin ilk mimari eseri, Hz. İbrahim (a.s.) ile oğlu Hz. İsmail (a.s.) tarafından Allahü Teâlâ’ya ibadet etmek amacıyla yapılmış olan Kâbe (Mescidi Haram)’dir. Mekke’de bulunan Kâbe, yapıldığı günden itibaren Müslümanlar tarafından saygı görmekte, hac ve umre ibadetlerinde ziyaret ve tavaf edilmektedir. Hz. Muhammed (s.a.v.) Dönemi’nin ilk önemli mimari eserleri ise Peygamberimizin (s.a.v.) Medine’ye göç ederken konakladığı Kubâ’da yaptırdığı Kubâ Mescidi ile Medine’de 19

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!