Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı

Eşi Hz. Âişe’nin (r.anhâ) “Onun (Resûlullah’ın) ahlakı Kur’an idi.”(15) sözünde belirttiği gibi Peygamberimizin (s.a.v.) bütün sözleri ve davranışları, Kur’an’dan kaynaklanmıştır.

Hz. Muhammed (s.a.v.), çocukluğundan itibaren güzel ahlakı ile tanınmıştır. Arapların Câhiliye Dönemi’ni yaşadığı, pek çok kötülüğü hiç çekinmeden işlediği zamanda Hz. Peygamber (s.a.v.) onlardan farklı bir hayat sürdürmüştür. Peygamberimiz (s.a.v.) büyüklerine saygı gösterir; akrabasına, yoksullara, yaşlılara yardım ederdi. Zengin ve güçlü olan kimi insanların haksızlık ettiği yoksullara ve güçsüzlere destek olur, onların haklarını korumaya çalışırdı. Herkese karşı daima adaletli ve dürüst davrandığından “el-Emin (her bakımdan güvenilir)” diye anılırdı.

Peygamberliği döneminde de aynı ahlaki tutumunu sürdüren ve “Allah’ım! Yaradılışımı güzel yaptığın gibi ahlakımı da güzel kıl.”(16) diye dua eden Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah’tan (c.c.) başka ilah olmadığını, her şeyi yaratıp yaşatanın yalnız Allah (c.c.) olduğunu açıklayıp insanları Allahü Teâlâ’ya iman ve ibadet etmeye çağırmakla birlikte güzel ahlaklı olmaya da davet ederdi. Örneğin, “Nerede olursan ol, Allah’a karşı gelmekten sakın. Bir kötülük yaparsan ardından bir iyilik yap ki bu (iyiliğin) onu (yaptığın kötülüğü) yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.”(17) diye öğüt verirdi. Allah Resûlü (s.a.v.), “Küçüklerimize merhamet etmeyen ve büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.”(18) buyururdu. “Rabb’im Allah’tır, de; sonra dosdoğru oI!”(19) 20 21 22 23 24 ve “Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.”*20 diyerek Müslümanları doğruluğa ve iyiliğe teşvik ederdi.

Peygamberimiz (s.a.v.), insanlara öğütlediği her güzel davranışı kendisi de hayatında uygulamıştır. Allahü Teâlâ’nın “(Resûl’üm!) Elbette sen çok yüce bir ahlaka sahipsin.”*21 ve “Biz, seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.”*22* diye övdüğü Peygamberimiz (s.a.v.) giyimi, temizliği, konuşması, ibadet edişi, hâl ve hareketiyle insanlara örnek oldu. Allahü Teâlâ da Müslümanlardan, Peygamberimizi (s.a.v.) örnek alıp onun öğütlerine uymalarını istemişti.*23* İslamiyeti kabul eden insanlar, Allah’ın (c.c.) emirlerini ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) öğütlerini dikkate aldılar, yaşantılarında Hz. Peygam- ber’i (s.a.v.) örnek edindiler. Kötü alışkanlık ve âdetlerini terk ederek güzel ahlaklarıyla tanındılar. Alahü Teâlâ’nın “Siz, insanlar için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. Mâ’rûfu emredersiniz, mün- kerden alıkoyarsınız ve Allah’a İnamrsmız…”*24* övgüsüne mazhar oldular. Kur’an-ı Kerim’in evrensel hükümleri ile belirlenen İslam ahlakı, böylece Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yaşantısı ile uygulanıp somutlaştı.

Etkinlik

Nerede olursan ol, Allah’a karşı gelmekten sakın. Bir kötülük yaparsan ardından bir iyilik yap ki bu (iyiliğin) onu (yaptığın kötülüğü) yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.” hadisine uymanın insanlar arasında iyi ilişkiler kurulmasına, toplumun birlik ve bütünlüğüne katkıları üzerinde konuşunuz.

  • Cevap: Bu hadis, insanların Allah’a karşı gelmekten sakınmalarını, kötülüklerden kaçınmalarını ve ahlaki değerlere uygun davranmalarını vurgular. İnsanlar, bu ilkelere uyduklarında toplum içinde daha sağlam ilişkiler kurarlar. Kötü davranışlardan kaçınmak, insanlar arasında güveni artırır ve toplumsal dayanışmayı güçlendirir. Aynı zamanda, kötülüklerin ardından iyilik yapma prensibi, hatalardan ders çıkararak toplumun daha olumlu bir şekilde gelişmesine katkı sağlar. Bu şekilde, insanlar arasında adalet, saygı ve yardımlaşma prensipleri daha iyi anlaşılır ve uygulanır, toplum birlik ve bütünlüğünü korur.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!