Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

“9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

2. SERIYYE ve GAZVELER

Risâletin Medine Dönemi’nde, Hudeybiye Antlaşması’ndan, Mekke’nin fethine kadar iki yıl devam eden barış dönemi hariç Mekkeli müşriklerle ve diğer müşrik kabilelerle ilişkiler, genellikle mücadele ve savaş şeklinde geçmiştir. Müşriklerle ilişkilerde olduğu gibi hicretin ikinci yılından sonra Müslümanların, Yahudiler ve Hıristiyanlar arasındaki ilişkileri de mücadele ve savaşlar biçiminde olmuştur.29

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) bizzat katılmayıp, görevlendirdiği komutanlarla sevk ve idare ettiği seferlere seriyye denirdi. Bu seferler, küçük birlikler tarafından yapılırdı.30 Peygamber Efendimizin (s.a.v.) bizzat sevk ve idare ettiği savaşlara da gazve denirdi. Gazveler de büyük askerî birlikler görev alırdı.31 32

2.1. Savaşa İzin Verilmesi

Kur’an-ı Kerim’de zulme uğrayan Müslümanlara her zaman sabretmeleri emredilmişti. Peygamberimiz (s.a.v.) ve Mekkeli Müslümanlar Mekke’de Kureyşli müşriklerin yaptığı zulümlere karşılık vermemiş, sabretmişlerdi. Peygamberimiz (s.a.v.) her zaman barıştan yana davranmış, açıkça müşriklerle mücadeleye girmemişti.

Müslümanlar, Medine’ye hicret ederek bu işkencelerden kurtulmak ve İslam’ı özgürce yaşamak istemişlerdi. Fakat müşrikler, Medine’de de onları rahatsız etmeye ve tehdit etmeye devam ettiler.

Ebu Süfyan ve Mekke’nin ileri gelenleri önce Medineli Müslümanlara, sonra Medineli müşriklere mektup göndererek, Peygamberimizi (s.a.v.) korumayı bırakmalarını, şehirden çıkarmalarını aksi takdirde onlarla savaşacaklarını söylediler. Müşrikler, mektuplardan bir sonuç alamadı.

Fakat Müslümanları rahat bırakmayacaklarını açıkça göstermiş oldular. Bu gelişmeler üzerine zulme uğrayan Müslümanlara müşriklerle savaş (cihat) izni veren ayetler nazil oldu.32 “Kendilerine savaş açılan Müslümanlara, zulme uğramaları sebebiyle cihat için izin verildi. Şüphe yok ki onlara yardım etmeye Allah’ın gücü yeter.”33 Cihat emriyle Müslümanların, düşmanlara karşı Medine’yi savunması ve silahlı olarak mücadele etmeleri istenmiştir. “Onlar, sadece ‘Rabbimiz Allah’dır’ dediği için yurtlarından çıkarılmışlardır…”34 Fakat artık mücadele etmeleri emredilmişti.

Cihat, sözlükte söz ve fiille bütün kuvvetini harcayarak çalışma, gayret etme anlamlarına gelir. Cihat, iyiliğin yerleşmesi ve kötülüğün ortadan kalkması için maddi ve manevi tüm imkânları kullanarak gayret

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 104 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!