Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı

“9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı

SALVELE

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurur:

“Allah’ım! Muhammede ve Muhammed ailesine, tıpkı İbrahim ailesine rahmet eylediğin gibi rahmet et. Şüphesiz sen, övgüye en layık ve şanı en yüce olansın. Allah’ım! Muhammede ve Muhammed ailesine, tıpkı İbrahim ailesine bereket ihsan ettiğin gibi bereket ihsan eyle! Şüphesiz sen övgüye en layık ve şanı en yüce olansın.’ deyin.” (Müslim, Salât, 66)

Dua, rahmet ve mağfiret anlamına gelen “salât” ile esenlik ve barış anlamındaki “selâm” kelimelerinden oluşan “salât-ü selam”, “salavât getirme” yahut kısaca “salvele” tabiriyle ifade edilir. Değişik lafız ve manâlarla gelen salavât çeşitleri içerisinde, kültürümüzde en yaygın olanları “aleyhi’s-selam” “aleyhi’s-salâtü ve’s-selam” veya “sallâllahu aleyhi ve sellem” cümleleridir. Peygamber Efendimize (s.a.v.) bu tür ifadelerle salâvat getirmek, ona olan bağlılığı teyit etme, ona karşı en derin sevgi ve hürmeti arz etme anlamına gelir.

Kur’an-ı Kerimde Yüce Allah’ın (c.c.) mü’minlere salâvatından bahsedilmektedir. Aynı şekilde Resû- lullah’ın salâvatından da söz edilmekte ve ondan müminlere salât getirmesi istenmektedir. Bir ayette ise “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin.“ (Ahzâb Sûresi, 56. ayet) buyrulmaktadır.

Allah’ın (c.c.) Peygamberine (s.a.v.) salât getirmesi, onu övme, tebrik etme, arındırma, destekleme, rahmet ve mağfiret etme; meleklerin salât getirmesi, dua ve istiğfar dileme; mü’minlerin salavât getirmeleri ise dua etme, sevme, tebrik etme, onun için rahmet, bereket ve merhamet dileme anlamlarına gelmektedir.

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Müslümanlar için güzel bir örnek, onların önünde aydınlatıcı bir kandil olduğunu haber veren Allah Tealâ (c.c.) mü’minlerden ona salât-ü selam getirmelerini istemiştir.

Salâtü selam getiren kişi Hz. Peygamber’i (s.a.v.) andığı gibi Allah’ı (c.c.) da hatırlar, kendilerine böyle yüce bir Peygamber gönderdiği için ona şükreder. Bu şekilde Allah’ın (c.c.) emrini yerine getirerek Allah (c.c.) ve Resûlü (s.a.v.) ile iletişim hâlinde olur. Onları hatırlamanın mutluluğunu yaşar.

Hz. Peygambere (s.a.v.) salâvat getirmek, bir bakıma ona şükran borcumuzu yerine getirmek anlamına da gelir. Çünkü o, insanların hidayete erişmeleri için büyük çaba sarf etmiş ve sahabeden itibaren tüm mü’minler ondan öğrendikleriyle bu bahtiyarlığa erişmiştir.

Salavât getirmek, Allah Resûlü’ne (s.a.v.) duyulan sevginin ilânı, ona ve sünnetine bağlılığın bir göstergesidir. Dil ile Allah (c.c.) Resûlü’ne (s.a.v.) salâvat okumanın yanı sıra onun getirdiği vahyi desteklemek ve hayat boyunca yaşanır kılmak gerekir.

Salavât, Allah (c.c.) Resûlü’ne (s.a.v.) karşı görevlerin hatırlanması için bir fırsat olduğu gibi ahirette onun şefaatini kazanmaya da bir vesiledir.

Allah (c.c.), risâlet görevini en iyi şekilde yerine getirdiği için Resûlü’ne (s.a.v.) övgü, tazim, lütuf ve ihsanda bulunmak için salât getirir. Melekler ona rahmet dilemek, onun şânını yüceltmek ve Allah’tan (c.c.) ona olan nimetini artırması için niyazda bulunmak üzere salavât getirirler.

Mü’minler ise Son Peygambere (s.a.v.) sevgi ve bağlılıklarını arz etmek, ona saygı ve hürmetlerini ifade etmek ve kendisini model olarak benimsediklerini beyan etmek üzere salavât getirirler:
“es-Salâtü ve’s-selamü aleyke ya Resûlallah,
es-Salâtü ve’s-selamü aleyke ya Nebiyyallah
es-Salâtü ve’s-selamü aleyke ya Habiballah…“

(Hadislerle İslam, C 1, s. 197-202) (Kısaltılarak alınmıştır.)

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 56 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!