Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı

“9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı

5. BOYKOT YILLARI

İslam, Peygamberimizin (s.a.v.) tebliğiyle yayılmaya devam ediyor, Müslümanların nüfusu günden güne artıyordu. Müşrikler bunun önlenmesi gerektiğini düşünüyor fakat uyguladıkları baskılar hiçbir sonuç vermiyordu.

Kureyş’in saygın, güçlü ve cesur kişilerinden Hz. Hamza (r.a.) ve Hz. Ömer’in (r.a.) İslam’a girmesiyle, Müslümanlar artık daha güçlü olmuştu. Sahabiler, korkusuzca dinlerini savunuyor, Müslüman olduklarını gizleme ihtiyacı hissetmiyorlardı.

Müşriklerin, alaycı tavırları, aşağılamaları, eziyet ve işkenceleri kimseyi inancından döndüremediği için müşrikler, yeni ve daha şiddetli tedbirler almaya karar verdiler. Nihayet risâletin yedinci yılında (616), Ebu Cehil başkanlığında kırk kişilik bir toplantı düzenleyerek Peygamberimizi (s.a.v.) öldürmeye karar verdiler. Bunun için, Hz. Muhammed’i (s.a.v.) koruyan Hâşimoğulları ve Muttaliboğullarını düşman ilan ettiler.

Müşrikler, bu toplantıda aldıkları kararlara göre bu iki kabileden kız alıp vermeyecek, alışveriş yapmayacak, birlikte oturmayacak ve konuşmayacaklardı. Böylelikle her türlü sosyal ve ekonomik ilişkilerini kesmek üzere bir anlaşma imzaladılar. Bu boykot anlaşmasını da Kâbe’nin duvarına astılar. Müşrikler, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kendilerine teslim edilinceye kadar bu anlaşmaya uyacaklarına dair karar aldılar. Bu boykotun amacı Müslümanları zor durumda bırakıp Peygamberimizi (s.a.v.) yalnızlaştırmaktı.

Ebu Talib, yeğenini ve ailesini korumak için Ebu Leheb ve onun oğulları dışında herkesi Ebu Talib Ma- hallesi’ne taşıdı. Müşrik oldukları hâlde kendi ailelerine destek olmak isteyenler de Müslümanların safında yer aldılar. Mahalleye giriş ve çıkışlar yasaklandığı gibi yiyecek yardımı yapılması da yasaklanmıştı. Ebu Cehil, bizzat kendisi gidip sınırda kontrolleri yapıyor, kimsenin onlara yardım etmesine izin vermiyordu. Hâşimoğulları ve Muttaliboğulları üç yıl boyunca sosyal ve ekonomik ambargoya direndiler.61

Boykot sürerken kervan ticareti yapamadıkları için Ebu Talib’in ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) tüm malları tükendi. Hz. Hamza (r.a.) ve Hz. Ömer (r.a.) gibi cesur birkaç kişi çıkıp alışveriş yapıyor fakat bu kimseye yetmiyordu. Müslümanlar, yiyeceklerini ancak “Eşhürü’l-Hurum”da

(Haram Aylar) temin ediyor, onu da çok pahalıya alıyorlardı. Bazı insaflı kişiler boykotu ihlal ederek gizli gizli gıda maddeleri getiriyorlardı. Açlıktan bazı çocuklar ölmüş, Müslümanlar perişan düşmüştü. Hatta bazı sahabiler açlıktan, ağaç kabuğu ve deri yiyerek hayatta kalmışlardı.

Müslümanları, dayanılmaz sıkıntılara maruz bırakan müşrikler bu boykottan da hiçbir netice alamadılar.

Müslümanlara uygulanan bu acımasız boykottan bazı müşrikler de rahatsız olmaya başlamış ve toplanarak bunun sona erdirilmesini istemişlerdi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Kâbe’de asılı duran boykot anlaşmasını “Bismikellâhümme” sözü hariç ağaç kurtlarının yediğini söyledi.

Müşrikler gidip baktıklarında gerçekten de anlaşmanın kurtlar tarafından yendiğini gördüler ve boykota 619 yılında son verdiler. Müşrikler, İslam’ı engellemek için başlattıkları bu girişimden de bir şey elde edemediler. Boykotla birlikte Peygamberimiz (s.a.v.) insanları İslam’a davet etmekten vazgeçmediği gibi Müslümanlar da İslam’dan vazgeçmediler. Bilakis davalarına daha sıkı sarılmaya ve birbirlerine daha çok yardım etmeye başladılar.62

Boykotun bittiği yıl, Peygamberimizi (s.a.v.) büyüten, koruyan ve destekleyen amcası Ebu Talib ve Peygamberimizin (s.a.v.) hanımı Hz. Hatice (r.a.) kısa süre arayla vefat ettiler. Risâletin onuncu yılında (620) gerçekleşen bu olay Peygamber Efendimizi (s.a.v.) ve Müslümanları çok üzdüğü için bu yıla “Âmü’l-Hüzn” (Hüzün Yılı) denildi. Peygamberimizi (s.a.v.) onların zulümlerine karşı koruyan amcası Ebu Talib’in vefatıyla artık müşriklerin önlerinde hiçbir engel kalmamıştı.63

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!