Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı

“9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Dörtel Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı

HİLYE

Siyer kitaplarında Peygamberimizle (s.a.v.) ilgili, nasıl bir çevrede ve nerede doğduğu, yaşantısı, düşünceleri, ahlakı, kararları ve fedakârlıkları hakkında bilgiler bulunduğu gibi, onun fizikî ve ahlaki özelliklerini anlatan rivâyetler de bulunur. İşte bu ikinci tür rivâ- yetlere yer veren edebî eserlere hilye denir.

Hilye kelime anlamı olarak süs, güzellik ve ziynet anlamına gelmektedir. Hilyelerde Hz. Peygamberin (s.a.v.) boyu, saçı ve gözleri gibi beden yapısıyla ve ahlaki özellikleri ile ilgili bilgiler bulunur.

Özellikle İslam’ın ilk muhatapları olan Müslümanlar, bir insanın resmedilmesine ve heykelinin yapılmasına eski inançları olan putperest endişesiyle ve bu konudaki yasaklardan dolayı uzak durmuşlardır. Peygamberimiz (s.a.v.) hakkındaki bilgiler gelecek nesillere sözlü ve yazılı olarak aktarılırken onun fizikî özelliklerini tasvir eden resimler ve heykeller de yapılmadı.

Hilye rivâyetlerini içeren belgeleri ilk zamanlar bir sevgi göstergesi olarak Müslümanlar göğüs ceplerinde taşırlardı. Özellikle Osmanlı Dönemi’nde usta hattatlar tarafından hüsn-ü hatla yazılarak görsel levha hâline getirilmiştir. Sanat eserlerine dönüşen bu yazılara hilye-i şerif veya hilye-i saadet denilmiştir. Levha şeklinde hilye-i şerifi yazan ilk kişi Hattat Hafız Osman (1668) olarak bilinir.

Hilyenin yazılmasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Genelde dört ana bölümden oluşan hilyenin toplamda sekiz bölümü vardır.

1. Baş makam: Hilyenin en üst kısmında yer alır. Buraya “Besmele” yazılır.
2. Göbek: Hilye metnin asıl bulunduğu yerdir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) fizikî özellikleri anlatılır.
3. Kuşak: Hz. Muhammed (s.a.v.) hakkında, Enbiyâ Sûresi 107. ayet olan “Biz seni âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik.” yazılır.
4. Etek: Göbek kısmında anlatılan Hz. Muhammed’in (s.a.v.) vasıflarına devam edilir.

Diğer bölümler ise bu ana bölümlerin tamamlayıcılarıdır. Göbek kısmının etrafında dört tane daire vardır. Bu dairelere genellikle ilk dört halife olan Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali’nin isimleri yazılır.

KAYNAKLAR

Mustafa Uzun, “Hilye” Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, C 18, s. 44, İstanbul, 1998.
M. Uğur Derman, “İslam Sanatında Hilye”, “Hilye” Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi,
C 18, s. 51, İstanbul, 1998.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!