“Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
- Cevap:
1. Peygamberimizin insan onuruna verdiği değeri örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Hz. Muhammed, insanlara karşı yumuşak davranır, onları çok severdi. Herkese iyilik yapar, sıkıntıya düşenlere el uzatırdı. Bu iyiliklerin bir kısmı davranış, bir kısmı söz ile olurdu. Sahabeler, “Hz. Muhammed bizlere her zaman çok değer verir ve severdi. Bizim her birimiz, ‘Allah’ın Resulü, en çok beni seviyor’ diye birbirimizle iddiada bulunurduk.” demişlerdir. Peygamberimiz, toplumda hasta olanları ziyaret eder, onların şifa bulması için Allah’a dua ederdi. Komşularına eziyet etmezdi.
2. Peygamber Efendimizin adalet ile ilgili ilke ve uygulamalarına örnek veriniz.
- Cevap:
Rasûlullah (sav) bu konuda yapılan aracılığa sinirlendi ve Müslümanlara hitap ederek “Sizden öncekilerin (bazı rivayetlerde İsrailoğullarının) helak olması, fakirler hırsızlık yapınca had uygulayıp nüfuzlu ve zengin olanları cezadan muaf tutmalarındandır. Vallahi Muhammed’in kızı Fatıma da hırsızlık yapsa onun elini keserdim” buyurdu.[1] Önceki milletlerin helakinin adaletsizliklere bağlanması daha sonra şu veciz ifadede tekrarlanacaktır.
“Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa, Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın): çünkü Allah ikisine de daha yakındır. (Onları sizden çok kayırır.) Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın. Eğer (şahitlik ederken gerçeği) çarptırırsanız veya (şahitlikten) çekinirseniz (bilin ki) şüphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”[3] Bu ilahi emirler, Efendimiz tarafından Müslümanlara duyurulduğu gibi bizzat örnekliğiyle de müşahhaslaştırılmış ve ümmetin temel değerleri arasına dahil edilmeye çalışılmıştır.
İnsan önce kendi nefsine karşı adil davranmalıdır. Kaynaklarımızda geçen bir habere göre Hz. Peygamber, gündüzleri oruç tutup geceyi ibadetle ihyaya çalışan Abdullah b. Amr’a şöyle demiştir: “Abdullah! Duyduğuma göre gündüz oruç tutup gece ibadet ediyormuşsun. Böyle yapma! Bedeninin, gözlerinin ve hanımının senin üzerinde hakları vardır. Oruç tutabilirsin ama bazen de oruç tutma! Her aydan üç gün tutarsan hep oruç tutmuş gibi olursun”.[9] Aynı ifadeler Selman-ı Fârisî tarafından Ebu’d-Derdâ’ya söylenmiş ve Rasûlullah (sav) da bu sözleri onaylamıştır, zira “Her hak sahibine hakkı verilmelidir”.
3. İstişarenin Peygamberimizin hayatındaki yerini açıklayınız.
- Cevap: İstişare peygamberimizin hayatında önemli bir yere sahiptir. Bir karar almadan önce mutlaka yakın çevresine danışır istişare yapardı.
4. Peygamberimizin barışı tesis etmek için verdiği çabaları örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Yerlilerle hicret edenleri kardeş yapmış, Fakirle zengini zekat ile malda ortak yapmış, Dinleri ayrı olan insanlar arasında sözleşmeler imzalatarak toplumsal huzuru sağlamış, Cami yaptırarak ibadet edenleri bir araya getirmiş ve kardeşliğin en zirvesini sağlatmıştır.
“10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 114” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap