Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı

Müslümanlar, Mushafların cilt kapaklarını ve sayfa kenarlarını boya ve yaldız ile süslemişlerdir. Tezhip denilen bu sanat, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şemâilini (fizikî özellikleri ile giyim ve kuşamını) yansıtan hilyelerin ve diğer yazma eserlerin süslenmesinde kullanılmıştır.

Sanatçılar, yine birer süsleme sanatı olan çinicilik ve oymacılıkla cami duvarlarını, minberleri, mihrapları süslemişler; cami, mescit, medrese, türbe, saray gibi yapıların iç duvarlarını çinilerle kaplamışlardır.

Müslümanlar, çoğunlukla yazma kitaplarda kullanılan, ışık, derinlik ve gölgeyi yansıtmayan, küçük ve renkli resim sanatı olan minyatürü(22) 23 de görsel öge olarak kullanmışlardır.

Edebiyat

Müslümanlar, edindikleri bilgileri kitaplar yazarak kayda geçirmiş; ilmî eserlerle birlikte şiir, roman, hikâye ve deneme gibi ürünleri meydana getirmişlerdir. Sözlü edebiyatta ise vaaz, hutbe, sohbet gibi dinî konulu konuşmaların yanında münâcât, naat, mesnevî, ilahi vb. nazım türlerini geliştirmişlerdir. Türkler de Müslüman olduktan sonra kaynağını İslam kültüründen alan yeni bir edebiyat türü ortaya koymuşlardır. Arap ve İran edebiyatlarından da etkilenmiş olan ve on üçüncü yüzyılda başlayan bu yeni edebiyat türü, şairlerin şiirlerini topladıkları eserlere divan denilmesi sebebiyle divan edebiyatı olarak da adlandırılmıştır.

Divan edebiyatında dinî içerikli çok sayıda gazel, kaside, mesnevi gibi ürünler vardır. Mevlânâ Celâleddin’in (ö. 672/1273) Mesnevî’si, Süleyman Çelebi’nin (ö. 825/1422) Vesîletü’n-Necat’ı (Kurtuluş Yolu), Ali Şîr Nevâî’nin (ö. 906/1501) Hazâinü’l-Meânî (Manalar Hazinesi) adlı eseri, Fuzûlî’nin (ö. 963/1556) Divan’ı, Mehmet Âkif Ersoy’un (1356-1936) Safahât’ı çok değerlidir.
Müslümanlar, tasavvuf edebiyatında da önemli eserler yazmışlardır. Örneğin; Ahmet Yesevî’nin (ö. 562/1166) Divan-ı Hikmeti, Sinan Paşa’nın (ö. 891/1486) Tazarruname’si, Yunus Emre’nin (ö. 720/1320) sonraki dönemlerde derlenmiş olan Divan’ı günümüze kadar ulaşan önemli eserlerdir.

Müslümanların; halk kültür ve folklorunu konu edinen destan, masal, efsane, mâni, atasözü, halk hikâyeleri gibi edebî ürünlerinde de dinî konuların işlenmiş olduğu görülmektedir.

Musiki

Musiki; duygu ve düşünceleri belli kurallar dâhilinde uyumlu seslerle anlatma sanatıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine’ye hicret ettiğinde, halk kendisini def çalarak ve kaside söyleyerek karşılamıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) bayramlarda ve düğünlerde kadınların kendi aralarında def çalmasına da karşı çıkmamıştır/23) Kur’an, ezan ve kametin makamlı okunması Müslümanların musikiye ilgi duymalarını sağlamış, bu alanda ünlü bestekârlar yetişmiştir. Allah’a (c.c.), Hz. Peygamber’e (s.a.v.) duydukları sevgi ve bağlılıklarını kaside ve ilahilerle dile getiren Müslümanlar, tasavvuf musikisini oluşturmuştur (Görsel 3.6). Tasavvuf musiki cami musikisi ve tekke musikisi diye ikiye ayrılır. Ezan, mevlit ve tekbir, salât ve selamlar cami musikisine; ilahi, naat ve mersiye de tekke musikisine örnek gösterilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!