Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı

so na erdir meyi de düşü ne bi I i riz. Bi reyi er arasındaki bu güvensizlik, ailede ve toplumda kavga ve geçimsizliğe de sebep olabilir.

Yalan, haksızlığa yol açar. Örneğin, mahkemede tanık olarak ifade veren kimsenin yalan söylemesi yargıcı yanıltır ve mahkeme heyetinin yanlış karar vermesine neden olur (Görsel 4.5). Yanlış karar da suçluların ceza almamasına, haklının haksız, haksızın da haklı görülmesine yol açacağından adaletin gerçekleşmesini engeller.

İslam dini yalan söylemeyi yasaklamıştır. Allah (c.c.) bu konuda, “… Yalan sözden kesinlikle sakının.”(4°) buyurur. “Yalan söz ve yalancı şahitlik, büyük günahların en büyüklerindendir.”^1) buyuran Peygamberimiz (sav), “Müslüman belki korkak olabilir, belki cimri de olabilir ama asla yalancı olamaz.”40 41 (42) demiş ve yalan söylemenin münafıklık alameti olduğunu belirtmiştir/43)

Bazı insanlar, başkalarını güldürmek için ya da şaka diye yalan söyleyebilmektedir. Oysa şaka da olsa yalan söylemek günahtır. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.), “Kul, şaka da olsa yalan söylemeyi, doğru da olsa münakaşa etmeyi bırakmadıkça iyi bir mümin olamaz.”(44) ve “Yazıklar olsun o kişiye ki insanları güldürmek için konuşup yalan söyler. Yazık ona, yazık ona!”(45) demiştir.

“Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.” atasözünde de belirtildiği gibi söylenen yalan mutlaka ortaya çıkar. O zaman da insan, hem yalan söylediği kişiye hem de bunu öğrenenlere karşı mahcup olur. Oysa Sevgili Peygamberimiz (sav), “Özür dilemek zorunda kalacağın bir sözü söyleme!”(46) buyurarak bizi utandıracak sözlerden kaçınmamızı istemiştir.

İnsanlar arasında düşmanlık oluşturan, dostluk ve arkadaşlıkları ortadan kaldıran bir kötü davranış da iftiradır. İftira, bir insanı, işlemediği bir kötülüğü yapmış olmakla suçlamak ve onu, kendisinde bulunmayan çirkin bir sıfatla nitelendirmektir. Örneğin, hırsızlık yapmamış olan bir kimsenin hırsızlık yaptığını söylemek, doğru sözlü bir insanı yalancılıkla suçlamak iftiradır. İnsan, bir arkadaşının kendisini azarlamasına, çekiştirmesine üzülse de özür dilediğinde arkadaşını bağışlayabilir. Ancak kendisine iftira edilmesini kabullenemez. İftira eden kişi özür dilese de onu affedemeyebilir. Çünkü bir insana iftira etmek o insanın onurunu incitir, zarar görmesine neden olur. Kendisine iftira edilen kimse, bu iftira nedeniyle toplumdaki saygınlığını, işini, makamını kaybedebilir. İşlemediği bir kötülükle suçlanıp haksız yere cezaya çarptırılabilir.

İftira atmak dinimizde haram kılınmıştır. Allahü Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de, “… (İftira), Allah katında çok büyüktür (büyük bir suçtur).”(47) ve “… Onlardan (iftira atanlardan) her biri, iftiraya olan

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 95 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!