Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107

“10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107

Peygamber Efendimiz, adaletin tecellisi hususunda titiz davranarak Müslümanları kendilerinden önceki ümmetlerin düştükleri hatalardan sakındırmak istemiştir. “Allah, size mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder…”17 ayeti emanetin ehline verilmesi ile adil olmayı bir arada zikrederek adaletin kapsamının ne kadar geniş olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu sebeple Hz. Peygamber, mülkün temeli olan adalet ilkesini uygulamayan ehliyetsiz kişileri yönetici yapmamıştır. Görev verdiklerine de bu konuda titiz olmalarını sık sık hatırlatmıştır. Nitekim Yemen’e gönderdiği Muaz b. Cebel’i halka adil davranması hususunda uyarmış, “…

Sakın (zekât olarak) onların mallarının en iyilerini seçip alma! Mazlumun bedduasından sakın çünkü onunla Allah arasında hiçbir perde yoktur.”18 sözleriyle adaletsizliğin zulüm olduğunu hatırlatmıştır.

Resulullah(sav), adaletin uygulanmasında hukukun üstünlüğü prensibine riayet etmiş; dost düşman, zengin fakir, müslim gayrimüslim arasında ayrım yapmamıştır. Öyle ki o, Taif Seferi’nde kendilerine yardım ettiği için minnet borçlu oldukları bir kabile reisi hakkında hüküm vermesi gerektiğinde deliller ışığında onun aleyhine karar vermekten çekinmemiştir.19 Resul-i Ekrem en ufak meselelerde bile hak ihlalini zalimlik olarak niteleyerek “Zulümden sakının. Çünkü zulüm ahiretinizi karartır…”20 uyarısını yapmıştır.

Kişi sadece kendine ve ailesine değil, topluma karşı da hak ve sorumluluk sahibidir. Bu sorumlulukların yerine getirilmesinde de adil olmak gerekir. Aksi takdirde insan zulmün karanlığına düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Üstelik hakların gözetilmesi konusunda tek muhatap insan değildir. Yaratılmış olan tüm canlılar bu prensipten payına düşeni alma hakkına sahiptir.

Sıra Senin

Sosyal hayatta düzenin sağlanması ile adalet arasındaki ilişkiyi anlatan bir kompozisyon yazınız.

  • Cevap:

ADALETİN IŞIĞINDA SOSYAL DÜZEN

Toplumların huzur ve refah içinde yaşaması, bireyler arasındaki ilişkilerin düzenli ve adil bir şekilde yürütülmesine bağlıdır. Bu bağlamda, adalet ve sosyal düzen arasındaki ilişki, toplumun sağlıklı işleyişinin temelini oluşturur. Adalet, her bireye hak ettiği değeri ve hakkı verme ilkesini temsil ederken, sosyal düzen ise toplumun belli kurallar ve normlar çerçevesinde işleyişini ifade eder.

Adaletin sağlanması, sosyal düzenin ilk adımıdır. Bireyler arasında eşitlik ve haklarının korunması, toplumda bir düzenin oluşmasını ve sürdürülmesini sağlar. Adil bir sistemde bireyler, haklarını ve sorumluluklarını bilirler ve bu da sosyal düzene katkı sağlar. Örneğin, hukuki çerçevede adaletin sağlanması, bireylerin haklarını koruyacak ve aynı zamanda toplum içindeki ilişkilerin düzenli bir şekilde yürütülmesine olanak tanıyacak, bu da toplumda bir güven ortamının oluşmasına yardımcı olacaktır.

Tersine, adaletsizlik toplumda düzensizliği ve huzursuzluğu beraberinde getirir. Adaletsiz bir ortamda bireyler, haklarının korunmadığını ve değerlerinin göz ardı edildiğini hissederler. Bu durum, toplumda kargaşa, güvensizlik ve düşmanca ilişkilerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, adaletin sağlanması ve sürdürülmesi, sosyal düzenin temel taşlarından biridir.

Sosyal düzen ve adalet, birbirini tamamlayan iki önemli kavramdır. Adalet, toplum içindeki bireyler arasındaki ilişkilerin düzenli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlar. Diğer yandan sosyal düzen, adaletin sürdürülmesi ve toplumun refah ve huzur içinde yaşaması için zemin hazırlar. Bu nedenle, adalet ve sosyal düzen arasındaki bu sıkı ilişki, toplumların sağlıklı ve huzurlu bir şekilde gelişimini sağlar.

10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!