Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

“10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116

Müslümanların yegâne hayat rehberi olan Peygamber Efendimiz her zaman verilen sözü esas almış ve mutlaka onu yerine getirmiştir. Yaptığı antlaşmaları ne olursa olsun bozmamıştır. Müşriklerle imzalanan Hudeybiye Antlaşması sonrası yaşananlar onun bu tutumunu açıkça ortaya koymaktadır. Antlaşmaya göre Müslümanların iman edip kendilerine sığınan Mekkelileri iade etmeleri gerekiyordu. Bu antlaşmadan etkilenenlerden biri Mekke’de hapsedildiği yerden kaçarak Medine’ye gelen Ebu Basîrira) idi. Peygam- berimiz(sav) onu almak için gelen müşriklere kendisini teslim etmek zorunda olduğunu söyleyince Ebu Basîrira) gitmek istemedi. Allah Resulü(sav) kendisine durumu şu sözlerle izah etti: “Ey Ebu Basîr! Bildiğin gibi biz bu kavme (bir söz) verdik. Dinimize göre bize ahde vefasızlık yapmak yakışmaz…” Ardından da sabretmesini ve Allah’a(cc) güvenmesini öğütleyerek onu müşriklere teslim etti.68 Düşmanına verdiği söze dahi sadakatle bağlı olan Allah Resulü’nün(s a v) bu davranışı Müslüman’ın aleyhine de olsa her koşulda ahde vefa göstermesi gerektiğinin açık bir göstergesidir.

“Münafığın alameti üçtür: Konuştuğunda yalan söyler, kendisine bir şey emanet edildiğinde ihanet eder, söz verdiği zaman sözünde durmaz.”

Hz. Peygamber ahde vefa konusunda gösterdiği hassasiyeti ashabından da beklemiş, kimi zaman da onları sözlerini tutmaya yönlendirmiştir. Bedir Savaşı öncesi Müslümanların safına katılmak için babasıyla birlikte Medine’ye doğru yola çıkan Huzeyfe el-Yemanî yolda müşrikler tarafından alıkonulmuştu. Müşriklerin elinden Müslümanların yanında savaşa katılmayacaklarına dair yemin ederek kurtulmuş ve Medine’ye ulaşabilmişlerdi. Durumu anlattıklarında Resulullah(s a v) “Siz geri dönün. Biz onlara verdiğimiz sözü tutarız, onlar karşısında yardımı da Allah’tan isteriz.”69 buyurarak Bedir’de bulunmalarına izin vermemiş, onlardan Mekkelilere verdikleri söze sadık kalmalarını istemiştir.

Dinimizde ameller, niyetlere göre değerlendirilir. Peygamberimiz^a v) bu ilke doğrultusunda “Kişi yerine getirme niyetiyle kardeşine bir söz verir ancak onu yerine getiremez ve zamanında sözünü tutamazsa günahkâr olmaz.”70 buyurmuştur. Sözünü tutmak istediği hâlde çeşitli sebeplerle buna güç yetiremeyenler mazur görülmüş olsa da Müslüman’a düşen tutabileceği sözler vermek ve boş vaatlerde bulunmamaktır. Nitekim Rabb’imiz “Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük bir nefretle karşılanır.”71 buyurarak Müslümanları uyarmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!