Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 25

“10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 25

Sükûnet, yumuşak huyluluk ve nezaket Resul-i Ekrem’in temel karakterini oluşturmaktaydı. “Rıfk ve zarif davranış işe güzellik katar, rıfktan ve zarafetten yoksunluk ise işi kusurlu kılar.”52 buyuran Hz. Peygamber, hayatı boyunca böyle davranmış, Müslü- manlara da yumuşak huylu olmalarını tavsiye etmiştir. Bu özelliğe sahip kişileri övmüş, onlara dua etmiştir.
Peygamber Efendimiz ümmetinin toplumda huzur ve barışı temin eden erdemlerle bezenmesini istemiş, bu doğrultuda “Allah rıfk sahibidir. Rıfkı sever. Kaba ve sert davranana vermediğini rıfkla hareket edene verir, ona yardım eder.’53 buyurmuştur. Aynı zamanda cana yakın, yumuşak huylu ve kolaylaştırıcı kimselerin cehennemden uzak olacağını,54 bu hasletlerden mahrum olanların ise hayırdan mahrum kalacağını bildirmiştir.55

Hilm ve rıfk güçsüzlükten kaynaklanan bir acziyet değil, gücü kuvveti yerinde olduğu hâlde karşısındakinin haksız tavrına müsamaha ile yaklaşmaktır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de bu hususa “İyilikle kötülük bir olmaz, sen (kötülüğü) en güzel bir şekilde önle. O zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki candan bir dost olur.”56 ayetiyle dikkat çekilmiştir.

Sıra Senin

Enes b. Mâlik bir anısını şöyle anlatır:
“Bir gün Resulullah ile birlikte yürüyordum. Üzerinde Necran kumaşından yapılmış sert yakalı bir cübbe vardı. Derken bir bedevi gelerek Resulullah’ın cübbesinden şiddetle çekti. Resulullah’ın boynuna baktım, bedevinin şiddetle çekmesinden cübbenin yakası iz bırakmıştı. Sonra bedevi ‘Ey Muhammedi Allah’ın sende bulunan malından bana bir şeyler verilmesini emret.’ dedi. Bunun üzerine Resulullah ona gülümseyerek kendisine ihsanda bulunulmasını buyurdu.”
(Müslim, Zekât, 128.)

Hz. Peygamber’in metinde anlatılan müsamahalı davranışının ne gibi olumlu sonuçları olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Hz. Peygamber’in bu müsamahalı davranışı, insanlar arasında hoşgörü ve dostluğun önemini vurgulayarak toplumsal uyumu teşvik eder. Bu tür davranışlar, İslam’ın insanlara sevgi, saygı, ve cömertlik gibi değerleri aşılamasına katkı sağlar, böylece İslam’ın yayılmasını destekler. Ayrıca, bu davranışlar, insanların olumsuz veya şiddetli tepkiler yerine hoşgörü ve güler yüzle sorunları çözme yolunu benimsemelerine örnek olur. Müsamahalı davranışlar, toplum içinde barış ve anlayışın yayılmasına yardımcı olur.

10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!