Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

“10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

Hz. Peygamber her ne kadar inkarcıların akıbetinden sorumlu tutulmasa da tebliğin insanlara ulaşması ve kabul edilmesi için elinden gelen gayreti göstermiştir. Nitekim kendisine daima destek olan amcası Ebu Tali- b’in Müslüman olması için büyük çaba harcamış, onun atalarının dini üzere ölmesine de çok üzülmüştü.6 Bunun üzerine nazil olan “(Resul’üm!) Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin bilakis Allah dilediğine hidayet verir ve hidayete girecek olanlan en iyi O bilir.”7 ayeti onun sadece hakka davet yetkisine sahip olduğunu, bunun dışında yapabileceği bir şey olmadığını haber vermiştir. Allah(oc), iman etsinler diye neredeyse kendini helak eden elçisi Hz. Muhammed’i(sav) “(Resul’üm!) Eğer Rabb’in dileseydi yeryüzündekilerin hepsi elbette iman ederlerdi. O hâlde sen inanmaları için insanları zorlayacak mısın?”8 şeklinde ikaz ederek temel vazifesini şöyle hatırlatmıştır: “Resul’e düşen (vazife) ancak duyurmadır…”9

PEYGAMBERİMİZİN TEBYİN GÖREVİ

Hz. Peygamber’e İslam’ı tebliğ sorumluluğu veren Allah(cc) “… İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman için ve düşünüp anlasınlar diye sana da bu Kur’an’ı indirdik.”10 buyurarak ondan ayetleri tebyin etmesini de istemiştir. Bu hususta önceki ümmetlerin yaşadıkları sapmalar hatırlatılarak “Allah, kendilerine kitap verilenlerden ‘Onu mutlaka insanlara açıklayacaksınız, gizlemeyeceksiniz.’ diyerek söz almıştı. Onlar ise bunu kulak ardı ettiler, onu az bir dünyalığa değiştiler. Yaptıkları alışveriş ne kadar kötü!”11 buyrulmuştur.

Hz. Peygamber, muhtemel yanlış anlamaların önüne geçmek için ayetleri açıklama gereği duymuştur. “İman ediip de imanlarına zulmü bulaştırmayanlar var ya işte güven onların hakkıdır. Doğru yolu bulmuş olanlar da onlardır.”12 ayeti nazil olduğunda sahabe karamsarlığa kapılmış ve “Nefsine zulmetmeyen kim var ki?” diyerek endişesini dile getirmişti. Ashabına ağır gelen bu durum üzerine Hz. Peygamber “Zannettiğiniz gibi değil, buradaki zulüm- den kastedilen, Lokman’ın<as> oğluna dediği ‘… Yavrucuğum! Allah’a ortak koşma! Doğrusu şirk büyük bir zulümdür.’ (Lokman suresi, 13. ayet.) manasına gelen Allah’a ortak koşmaktır.” diyerek onların endişesini gidermiştir.13

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!