Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 70

“10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 70

E. 21-23. sorulan aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
“Hz. Muhammed(sav) ve önceki peygamberler ibadeti insanın kendi nefsinde ilahi gayeyi gerçekleştirmeye yönelecek tarzda değişiklikler yapabilmek için tebliğ etmişlerdir. Tarih bu konuda ibadetin salt hukuki yasaklamaların ve kontrollerin başarısızlığının aksine her çağda başarılı olduğuna şahitlik etmektedir. Kanunlar bilakis kişilerin diğer gayrimeşru yollara tevessül etmelerine mani olabilirken faziletli ve güzel huylu insanlar meydana getirmek konusunda da tamamen çaresizdir.
Namaz, oruç ve diğer ibadet şekillerinin hikmet ve felsefesi üzerinde düşünüldüğünde bunların iyi davranış ve iyi insan ilişkileri geliştirme yönünde kişilerde iç değişiklik meydana getirmedeki önemi hemen görülecektir. Ankebût suresi, 45. ayetinde şunu okumaktayız: “… Namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir…” Bu ayete göre insan karakterinin inşasında ve onun gelişim ve tezkiyesinde Allah’ı(cc) anmak çok etkilidir. Allah’ı(cc) anmak için gerekli şartları tam anlamıyla barındırdığı için namaz insan karakterini şekillendirmede büyük öneme sahiptir.
Takvaya ulaşma yolunda yardımcı olduğundan oruç da emredilmiştir. Hz. Peygamber orucun hikmetini şu sözlerle belirlemiştir: “Kişi söz ve hareketlerindeki hataları terk etmedikçe yemeyi içmeyi bırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur.” (Buhârî, Savm, 8.)

21. İbadetlerin insanın karakterinde değişikliğe sebep olmasının nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: İbadetler, insanın karakterinde değişikliğe sebep olur çünkü düzenli olarak yapıldıklarında insanın manevi gelişimini desteklerler. İbadetler, Allah’a yakınlaşma, sabır, öz disiplin, şükür gibi ahlaki değerleri teşvik ederler. Aynı zamanda, ibadetler kişinin nefsiyle mücadele etmesini ve kötü alışkanlıklarından uzak durmasını sağlar. İnsanlar ibadetler aracılığıyla içsel bir dönüşüm geçirirler ve daha erdemli bir karakter geliştirirler.

22. Peygamberlerin tebliğinin bireysel ve toplumsal gayeleri nelerdir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Peygamberlerin tebliğinin bireysel gayesi, insanların Allah’a inançlarını pekiştirmelerini ve doğru yolu bulmalarını sağlamaktır. Bireylerin kişisel olarak Allah’a yönelmelerini teşvik ederler. Toplumsal gaye ise insanların daha adil, merhametli ve ahlaki bir toplum oluşturmalarına yardımcı olmaktır. Peygamberler, toplumları adalet, dürüstlük ve insan hakları gibi değerler üzerinde bir araya getirirler. Bireysel ve toplumsal olarak insanların daha iyi bir yaşam tarzına yönlendirilmesini amaçlarlar.

23. Metinden çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Namaz kılmak insanı kötülüklerden sakındırır.
B) Oruç kişinin takvaya ulaşmasında önemli bir ibadettir.
C) Oruç sadece yemeyi içmeyi kesmekten ibaret değildir.
D) Kanunlar birtakım yanlışlara düşmekten insanı alıkoyar.
E) İnsanın karakterinin şekillenmesinde ibadetlerin rolü büyüktür.

  • Cevap: E

10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!