Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76

“10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76

PEYGAMBERİMİZİN HAYATINDA İNFAK VE ZEKÂT

İnsanlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı tesis etmesi bakımından intak, toplumsal hayatı düzenleyen temel esaslardan birisidir. Kur’an-ı Kerim’de takva sahibi müminlerin başlıca özellikleri sayılırken iman ve namazın ardından intak zikredilmiştir.16 Bir insanın malını Allah(cc) yolunda ve O’nun razı olacağı şekilde harcaması anlamına gelen intakın tarz olanına zekât adı verilir.

Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de “Onların mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır.”17 buyurarak maddi imkânı olan Müslümanlara mallarını hayır yolunda sarf etmelerini emretmiştir. Peygamber Efendimiz de bu harcamanın ne şekilde yapılması gerektiğini şöyle ifade etmiştir: “… Evvela kendinden başla ve kendine sadaka ver. Şayet bir şey artarsa onu ailene, ailenden de bir şey artarsa onu akrabana ver Akrabandan da bir şey artarsa çevrendeki muhtaçlara ver.”

Allah Resulü (sav) “Her Müslüman’ın sadaka vermesi gerekir.” buyurduğunda sahabilerden bazıları “Ya sadaka verecek mal bulamazsa ne buyurursunuz?” diye sordular. Allah Resulü(sav>, “Eliyle çalışır. Hem kendisi Faydalanır hem de sadaka verir.” buyurdu. “Ya buna gücü yetmezse ne buyurursunuz?” diye sordular. “İhtiyaç sahibi, darda kalmış ve mazlum kimselere yardımcı olur.” buyurdu. Sahabe tekrar “Ya buna da gücü yetmezse ne dersiniz?” diye sorunca Resulullah(sav) “İyiliği veya hayrı ister.” buyurdu. “Şayet bunu da yapmazsa?” diye sorduklarında “Kötülükten uzak durur. Bu da bir sadakadır.” buyurdu.

Peygamberliğin ilk yıllarında zekât farz kılınmamış, nafile bir ibadet olarak infak tavsiye edilmişti. İnfak edilecek malın miktarı da müminlerin takdirine bırakılmıştı. Hicretin ikinci yılından sonra “Sadakalar (zekâtlar) Allah’tan bir farz olarak ancak yoksullara, düşkünlere, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri (İslam’a) ısındırılacak olanlara, (hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda çalışıp cihat edenlere, yolcuya mahsustur…”19 ayetiyle zekât farz kılınmış oldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 76 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!