Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 108

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 108

Kötülük Problemi

Materyalizm, pozitivizm, nihilizm gibi felsefi akımların temel özelliklerinden biri, din ve din ile ilgili her şeyi yok etmeye çalışmalarıdır. Bunun yanı sıra kendisi gibi düşünmeyenleri de böyle düşünmeye ikna edecek deliller aramalarıdır. Bu tür akımların inançsızlığa karşı ortaya koydukları delillerden biri de kötülük problemidir. Materyalizm, ateizm ve nihilizm gibi felsefi yaklaşımlar, dünyadaki kötülük problemini Tanrı’nın olmadığına ilişkin bir delil olarak kullanma eğiliminde olmuşlardır. Bu tür yaklaşımlara göre Tanrı olsaydı hiçbir kötülüğe izin vermezdi. Ancak dünyada kötülüğün varlığı inkâr edilemeyecek kadar açıktır. O hâlde, Tanrı olmamalıdır.

Kötülük problemi denilince daha çok ahlaki kötülük anlaşılır. Sebebi her ne olursa olsun, insanın bilinçli ve özgür iradesine bağlı olarak ortaya çıkan ve toplumda hoş karşılanmayan fiil ve davranışlar ahlaki kötülük olarak ifade edilir. Yalan söylemek, hırsızlık yapmak vb. başkalarına zarar veren davranışlar toplum tarafından reddedilmiştir.

Dünyada hiçbir din, inananlarından kötülük yapmasını istemez. İslam için de durum aynıdır. Kur’an’a göre insanın, dünyaya gönderiliş amacı denenmedir.(31) İnsan dünyaya ahlaki açıdan sınanmak için gönderilmiştir. Onun için insanların hangisinin amel açısından iyi olduğunu ortaya koymak ve imtihan etmek için iyilik ve kötülük seçeneklerinin onlara açık olması gerekir. Allah (c.c.), bu imtihanda başarılı olması için insana akıl ve özgür irade vermiş, yol göstermesi için peygamberler ve ilahi kitaplar göndermiştir. Bunun sonucunda da insanı sorumlu tutmuştur.

Kötülüğün meydana gelmesinin sebebi, özgür irade sahibi olan insanın iradesini iyiden değil, kötüden yana kullanmasıdır. Dolayısıyla ahlaki kötülük olarak adlandırılan kötülükler, insanın kendi iradesini doğru bir şekilde kullanmamasından kaynaklanmaktadır. Oysa Allah (c.c.), insana kötülük yapmasını değil, iyilik yapmasını emretmektedir. Dolayısıyla kötülük, inançla ilgili bir problem olmaktan çok insanın özgürlüğü ve seçimleriyle ilgili bir meseledir.

Etkinlik

Arkadaşlarınızla inançla ilgili felsefi yaklaşımların benzer ve farklılıklarını gösteren bir şema hazırlayarak değerlendiriniz.

  • Cevap:

Düşünelim

“Yeni dinî hareket” kavramı sizde ne gibi çağrışımlar yapıyor? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Yeni dini hareketler, 1960’lı yılların sonunda özellikle ABD’de ortaya çıkan ve geleneksel tek tanrılı (monoteist) ve çok tanrılı (politeist) dinlerden farklı bir söylem ve organizasyonel yapıyla örgütlenen hareketler bütününe din sosyolojisinde verilen üst başlık.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!