Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 46

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 46

Hz. Peygamberin (s.a.v.) Kur’an’ı açıklaması çeşitli şekillerde olmuştur. Birincisi, Kur’an’da özet olarak verilen konuları ayrıntılarıyla açıklamıştır. Bunun en açık örnekleri ibadetlerle ilgili konularda görülür. Örneğin Kur’an’da, “Namazı kılın, zekâtı hakkıyla verin…”(55) ayeti ile namaz ve zekât ibadeti farz kılınmıştır. Ancak ayette namazın vakitleri, farzları, rekât sayıları vb. belirtilmemiştir. Namazla ilgili bu gibi hususları açıklayan Hz. Peygamber’dir (s.a.v.). O, “Ben namazı nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın.”(56) 57 buyurur. Yine ayette zekâtın hangi mallardan ve ne kadar verileceği belirtilmemiş, bunlar da Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından açıklanmıştır. Aynı şekilde Kur’an’da hac ibadetinin farz olduğu bildirilir.1(57) Ancak haccın ne zaman, kimler tarafından, nasıl yapılacağı vb. konularda ayrıntılı bilgi verilmemiştir. Hac ile ilgili bu gibi hususlar da yine Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından açıklanmıştır. O, hac ibadeti ile ilgili olarak, “Ben nasıl hac yapıyorsam siz de öyle haccedin. Haccın görevlerini benden öğrenin.”(58) buyurur.

Hz. Peygamberin (s.a.v.) Kur’an’ı ikinci açıklama çeşidi, Kur’an’da mutlak yani kayıtsız, sınırsız olarak bildirilen hükümleri sınırlandırmasıdır. Örneğin Kur’an’da Kâbe’nin tavaf edilmesi, “…o Eski Ev’i (Kâbe’yi) tavaf etsinler.”(59) ayeti ile emredilir. Ayette tavafın yapılması gerektiği mutlak olarak bildirilir. Ancak Hz. Peygamber (s.a.v.) Kâbe’yi tavafın sadece abdestli olarak yapılabileceğini açıklamıştır. Böy- lece ayetteki mutlak hükmü sınırlandırmıştır. Hz. Peygamberin (s.a.v.) bu tür açıklama görevine bir diğer örnek de vasiyet ile ilgili ayettir.(60) İlgili ayette vasiyet, mutlak olarak bildirilir. Hz. Peygamber (s.a.v.) ise vefat eden kişinin kalan malının ancak 1/3’ünü vasiyet edebileceğini, üçte birden fazla vasiyette bulunamayacağını belirterek ayette mutlak olarak zikredilen vasiyeti sınırlandırmıştır.(61)

Hz. Peygamberin (s.a.v.) Kur’an’ı üçüncü açıklama çeşidi ise Kur’an’da birden fazla anlama gelen kelimeleri, deyimleri açıklaması şeklindedir. Kur’an’ın kendine has bir üslubu vardır. Ayetlerde geçen bazı kelimeler birden çok anlama gelebiliyordu. İnsanlar Arapça biliyor olmalarına rağmen burada hangi anlamın kastedildiği konusunda bazen anlaşamıyorlardı. Örneğin, “Namazlara ve orta namaza devam edin…”*62* ayeti vahyolunduğu zaman, buradaki orta namazdan neyin kastedildiği konusunda sahabe arasında farklı fikirler ortaya çıktı. Bazıları ne uzun ne kısa namaz diye, bazıları ise vakit olarak ortada olan namaz olarak anladılar. Araplarda gün akşamdan başlardı. O zaman orta namaz öğle namazı oluyordu. Hâlbuki ayette kastedilen namaz ikindi namazıydı. İşte Hz. Peygamber (s.a.v.), “Orta namaz ikindi namazıdır.”163* buyurarak ayetteki anlaşılmazlığı açıklamıştır. Bu durumu şuna benzetebiliriz: Bir yazı veya kitabın açıklanması ve yorumlanması, onların sadece okunması ve duyurulmasıyla mümkün değildir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!