Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 72

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 72

Bu şuurla davranan bir kimse, “Allah (c.c.), her an beni görmektedir, her yaptığımı bilmektedir, benim kalbimden geçenlerden bile haberdardır.” duygularını taşıyacaktır. İnsanlardan bazıları, sorumlu oldukları şeyleri sırf üzerlerinden sorumluluk gitsin diye yaparlar. Gerçek ihsana ulaşan kişi ise yaptığı her şeyi Allah’ın (c.c.) kendisini görüp murakabe ettiğinin yani kontrol edip gözettiğinin bilincinde ve samimi olarak yerine getirir.

Okuyalım

“Muaz b. Cebel, Hz. Ömer döneminde zekât memurluğu ile görevlendirilmişti. O, fakir birisiydi. Fakirlikten bunalan hanımı bir gün ona şöyle dedi: “Günlerdir çöllerde dolaşıp duruyor, zenginlerin zekâtlarını topluyorsun. Bunlardan biraz da eve getirsen olmaz mı? Kim bilecek, kim duyacak?” Bunun üzerine Muaz, hanımına şöyle dedi: “Bunu nasıl yaparım hanım? Peşimde her an gözcü var. Biri beni gözetliyor.” Bu cevap karşısında hanımı, Hz. Ömer’in Muaz’a güvenmediğini düşünerek sinirli bir şekilde Hz. Ömer’in yanına gidip kocasının peşine niçin gözcü koyduğunu sordu. Fakat Hz. Ömer’den, kesinlikle böyle bir durumun olmadığını öğrenince mahcup olarak geri döndü. Bu sefer de kocasına çıkıştı: “Neden yalan söyledin, Hz. Ömer peşine gözcü koymamış.” Muaz b. Cebel, bu defa hanımına şu anlamlı cevabı verdi: “Hayır hanım, yalan söylemiyorum. Ben, peşimde gözcü var, biri beni gözetliyor, dedim. Fakat o gözcüyü Hz. Ömer peşime taktı demedim. Peşimdeki gözcü Hz. Ömer’in değil, Allah’ın gözcüsü idi. Allah’ın kirâmen kâtibin melekleri, iyi kötü her şeyi yazıp kaydetmiyorlar mı? Allah her yaptığımız işten haberdar değil mi? Onun ilminden kaçmak, bilgisinden uzak kalmak mümkün mü? Zerre kadar hayrın da zerre kadar şerrin de yarın ahirette hesabı sorulmayacak mı?”

Hz. Peygamberin (s.a.v.) pek çok hadisinde, ihsanın sırf Allah (c.c.) rızası için yapılan yüce bir erdem olduğuna işaret edilir. Örneğin “İnsanlar iyilik yaparlarsa biz de iyilik yaparız, zulmederlerse biz de zulmederiz diyen zayıf karakterli kimseler olmayın. Bilakis iyilik yaptıklarında insanlara iyilik yapmayı, kötülük yaptıklarında ise onlara zulmetmemeyi alışkanlık hâline getirin.”(38> hadisinde buyrulduğu üzere, insanların kendi aralarında yaptıkları davranışların ihsan boyutuna ulaşması için karşılık beklenmeden sırf Allah (c.c.) rızası için yapılması gerekir. Hata ve bilgisizlik gibi sebeplerle yapılan kötülüklere karşı da aynı şekilde kötülükle cevap verilmemesi önemlidir. Bir insanın erdemliliği de zaten bu gibi durumlarda sergilediği tutum ve davranışlarıyla belli olur.

Hz. Peygamberin (s.a.v.), “Faziletlerin en üstünü, seninle akrabalık bağlarını kesenle ilişkini sürdürmen, sana vermeyene vermen, sana kötü söz söyleyeni bağışlamandır.”<39) gibi pek çok hadisi, inanan insan olmanın temel özelliğinin ihsan üzerine davranmak olduğunu bildirir. Bu şuurda olan birine ihsan, ince bir düşünce ve hassasiyet duygusu kazandırır. Onu arındırır ve her an Allah’ın (c.c.) huzurunda olma duygusu ile olgunlaştırır. Bütün amellerini ihlas ve samimiyetle en iyi şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur. Allah’ı (c.c.) görüyormuşçasına hayatını yaşamasını sağlar.

Etkinlik

Size göre “ihsan” kavramının gereklerini hayatımıza uygularsak ne gibi sonuçlar elde ederiz? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz. 

  • Cevap: İhsan bir davranışı en güzel biçimde yapmak demektir. İslam genel olarak inanan kişinin ihsanla kulluk etmesini istemiş, ayrıca Kur’an’da ebeveynleri ile ilişkilerde de ihsan ile davranılması gerektiğini belirtmiştir.  Diyanete göre ihsan kelimesinin dini anlamı, iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah’a ihlâsla kulluk etmek şeklindedir.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!