Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 104

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 104

Haram Maddelerle Tedavi

İslam âlimleri açlık ve susuzluk gibi, hastalığı da haramı mubah kılan bir zaruret saymışlardır. Başka yoldan tedavileri mümkün olmayan hastaların haram ilaç ve maddelerle tedavilerini caiz görmüşlerdir*68 69» çünkü zaruretler, yasakları mübah kılar. Zaruret ortadan kalkar ve başka helal maddelerden yapılan ilaçlar bulunursa o zaman bunlardan helal olanları kullanmak gerekir.<69) Bu itibarla örneğin kalp kapakçığının değişmesi zorunlu olan bir hastanın tedavisinde, helal yollarla bir alternatif bulunmaması ya da bulunan diğer çözümlerin verimli ve sağlıklı olmaması hâlinde, domuzdan elde edilen kalp kapakçığının kullanılması da caiz olur.*70*

İslam düşüncesine göre temel haklar, kişilerin özleri itibarıyla sahip olduğu ve üzerinde her türlü tasarruf yetkilerinin bulunduğu haklar değildir. Yaşama hakkı Allah’ın (c.c.) insanlara bahşettiği ve belli kayıt ve şartlarla kullanımını insana devrettiği birer emanet hükmündedir. İslam dini, insanların yaşama hakkına müdahaleyi doğru bulmaz. Bu nedenle İslam, kişilere yaşama haklarını kendi elleriyle yok etme demek olan intihar hakkını da vermemiş, bunu büyük günahlar arasında saymıştır. İnancı ve ameli ne olursa olsun intihar edenlerin ahirette büyük bir cezaya çarptırılacağı bildirilmiştir.*71*

YORUMLAYALIM

Aşağıdaki metinden hareketle intihar, hangi nedenlerden dolayı suç kabul edilmiştir, değerlendiriniz.

İslam’ın ortaya koyduğu hak ve vazife anlayışıyla açıkça çelişen intihar, ahlak bakımından bir suçtur. Yaşama hakkı tabii haklardandır, onun elde edilmesinde kişinin bir katkısı yoktur. Canı veren Allah’tır (c.c.) ve yine ancak O alabilir. Şu hâlde insanın bu hakkını ortadan kaldırmaya ve canına kıymaya yetkisi yoktur. İntihar aynı zamanda sosyal bir suç kabul edilir. Zira insan yalnız kendisi için değil toplum için de yaşar, topluma faydalı olmak onun bir görevidir. Halbuki intihar eden kişi bu görevden kaçmış ve görevlerini yerine getirmeye son vermiş olmaktadır. Öte yandan İslam âlimleri insanın uhrevi âleme olan yolculuğunda dünyayı bir durak, bedeni de binit saymışlar ve bedenin korunmasının dinî bir ödev olduğunu belirtmişlerdir. Bedenin ihtiyaçlarını karşılamayan insanın bu yolculuğu tamamlaması mümkün değildir. Bu sebeple intihar, yaratılış düzenine ve dinin insanları ulaştırmak istediği hedeflere aykırı bir yoldur.

  • Cevap: İslam dini, intiharı hak ve vazife anlayışıyla çelişen bir eylem olarak görür. İntihar, insanın yaşama hakkını Allah’ın verdiği bir emanet olarak koruması gereken bir suç olarak kabul edilir. Aynı zamanda, intihar insanın topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi ve sosyal bir suç işlemesi anlamına gelir. İslam âlimleri, bedenin korunmasının dinî bir görev olduğunu ve intiharın insanın uhrevi yolculuğuna engel teşkil ettiğini belirtmiştir. Dolayısıyla, intihar İslam’ın hedeflediği ahlaki ve dini hedeflere aykırı bir yoldur.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 104 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!