Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 115

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 115

yaratılmıştır. Buna göre brahmanlar Brahma’nın ağzından, kşatriyalar kollarından, vaisyalar midesinden, sudralar da ayaklarından yaratılmışlardır. Bundan dolayı insanlar farklı işleri yapar. Bu nedenle herkes öncelikle, kendi kastının gereklerini yerine getirmelidir. Şu andaki hayatında çalışarak kastın değiştirilmesi mümkün değildir. Daha üst kastlardan birine mensup olarak yeniden dünyaya gelmekse ancak şu anda içinde yaşadığı kastın gereklerinin eksiksiz yerine getirilmesine bağlı olarak ölümden sonra gerçekleşebilirHinduizm’de zaman döngüseldir, zamanın bir başlangıcı ve sonu yoktur. Varlık âlemindeki her şey doğum-ölüm- tekrar doğum şeklinde bir döngüye tabidir. Hindular için ruh ölümsüzdür. İnsanların eylemleri sonucu sürekli bu dünyaya gidip gelen ruhun ölümsüz olduğu kabul edilir. Ruhun, bedende yaptığı işlerin sonucuna uygun olarak yeni bir bedende dünyaya gelmesine tenasüh (ruh göçü), reenkarnasyon, bu sonsuz gidiş-geliş döngüsüne de samsara denir (Görsel 5.6).

Tenasüh inancı, karma doktrinine bağlı olarak doğmuştur. Karma kişinin geleceğini belirleyen ve samsara çarkını döndüren, ruhun yeniden doğuşunu belirleyen sebep-sonuç yasasıdır. Bu inanışa göre, ruh kendi derecesi içinde yüksek veya alçak olarak doğar. İnsan, yaptıklarına göre hayvan, bitki, insan veya tanrı şeklinde doğar. Yani insan, kendi kaderinin mimarıdır. Bu doğuş, bir sebep-sonuç ilişkisi içinde gerçekleşir. Yapılanların sonucu, ruhun tenasühü ile mümkün olur. Sonraki hayatta mutlu olmak, doğru harekete bağlıdır. Herkes yaptıklarından sorumludur. İnsanların ölüm-yeniden doğum döngüsünden dolayısıyla bunun neden olduğu her türlü acı ve kederden kurtularak mutlak aydınlanmaya kavuşmalarına mokşa (nirvana) denir.

Bilgi Kutusu

İnsanın yaratılışı gereği içinde taşıdığı sonsuzluk arzusuna yönelik çözümlerden biri olan te- nasüh/reenkarnasyon inancı, İslam dininin ahiret inancıyla uyuşmamaktadır. İslam dininde, yaratıcı her şeyin merkezindedir. İnsanların kurtuluşu gibi, dinin âdeta varoluş sebebini oluşturan önemli bir konuyu insanın “ölümsüz ruh” ve “evrensel yasa” gibi kendisini geri plana itecek süreçlerle açıklaması söz konusu olamaz. Kur’an tevhide dayanan bir ilah düşüncesi ortaya koymakta, bu bağlamda âlemi “Allah’ın (c.c.) dışındaki her şey” olarak tanımlamakta; onun tamamını Allah (c.c.) ile ilişkilendirmeyi de “şirk” saymaktadır. Kur’an, âlemin yaratıcı olmadığını ortaya koymak için tüm unsurlarıyla evrenin sonradan ve sonlu oluşuna dikkat çekmektedir. Kur’an, evrenin bir parçası olduğu için insanın da bir bütün olarak “sonradan” ve “sonlu” olmasını gerekli kılmaktadır. Dolayısıyla Kur’an’ın, insan doğasında Yaratıcı ile aynı öze sahip, ölümsüz bir ruh bulunduğu fikrini kabul etmesi mümkün değildir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!