Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 133

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 133

960-1279) Taocu metinler derlenmiştir ve yeni birtakım mezhepler ortaya çıkmıştır. 13. yüzyıldan itibaren Taoizm, Budist mezhepleri karşısında gerileyerek bölünmelere uğramıştır. 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve ülkeyi tekrar Konfüçyüsçü çizgiye taşımaya çalışan “yeni hayat” hareketi de Taocu merkezleri ortadan kaldırmaya çalışmıştır. 1949’da Mao liderliğindeki din karşıtı devrimle birlikte diğer dinî unsurların yanı sıra Taoculuk da tamamen bastırılmıştır fakat 1982’de iktidara gelen yönetimle birlikte Taoculuk Çin’de yeniden itibar görmeye başlamıştır. Taoizm’in tüm tarihinde temsilî bir karaktere sahip olan ilk ulusal Taoist organizasyon 1953 yılında Dinî İşler Dairesi’nin yönetiminde gerçekleştirilmiştir. Bugün Taoizm, yaklaşık iki bin Taoist mabedin bulunduğu Tayvan’da gelişimini sürdürmektedir.(41)

Taoizm’de İnanç Esasları

Taoculuğun en temel kavramı olan Tao, basit anlamıyla “yol” karşılığında kullanılmakla birlikte bu sistem içerisinde evrendeki denge ve düzeni sağlayan yol, ilke veya ideali ifade eder. Tao’nun üç seviyesi vardır. Yüce Tao her şeyin kaynağı olan mutlak ilk, bütün yaratılmışların ardındaki görülmeyen, yalnızca mistik yolla kavranabilen güçtür. Tao Te King’de yer alan ifadeyle onun tek ismi vardır: “Her şeyin anası.” O boş bir kap gibidir. İçini hiçbir şey dolduramaz. Dibi yoktur ve her şey varlığını ona borçludur. Her şey ondan doğar. Tao’dan bir (Tai-çi), birden iki yani Yin ve Yang; ikiden üç yani su, toprak ve hava; üçten âlemdeki varlıklar doğar. İkinci seviyede yer alan tabiatın Tao’su tabiatın özünü oluşturan ve onu kontrol eden ritmi, üçüncü seviyedeki kişisel Tao ise her kişinin hayatında etkili olan Tao’yu ifade eder. Taoculuğun amacı yüce Tao ile bir olmaktır.(42)

Lao-tzu’ya göre Tao, yaratıcı prensiptir ancak yaratıcı değildir. O, her şeyi yapar, fakat bunun karşılığında hiçbir şey istemez. Erdemli insan, davranışlarında Tao’nun bu özelliklerini kendisine örnek alan kimsedir. Ayrıca Lao-tzu’ya göre erdemli insan; Tao’yu araştıran, Tao ile kendi tabiatı ve evrenin uyumunu gerçekleştiren kimsedir. Lao-tzu’nun davranış hakkındaki görüşlerinin temeli olan bu ilke, insan hayatı hakkındaki şu üç öğretide kendini göstermiştir:

1. Tabiatta Hareketsizlik: Lao-tzu’ya göre yaratıcı kuvvet, yumuşak olmakla beraber her kuvveti yenen suya benzemektedir. İnsan ise Tao’ya benzemeye çalışmalı, çalışması çalışmaması gibi olmalıdır. Wu-wei prensibi, (edimsizlik) Taoizm’in bir amacıdır. İnsan, dünyanın düzenine uyarak yaşamalı ve Tao’nun kanunlarına uymalıdır. Böyle bir sükûnet içinde yaşarken dünyanın düzenini koruyarak mutlu bir hayat sürebilir.

2. Boşlukta Rekabet Etmemek: “Boşlukta rekabet etmemek”, “tabiatta hareketsizlik” prensibinin diğer yanıdır. “Hareketsizlik” bir kimsenin görünürdeki eylemlerine işaret eder. “Boşluk” ise içsel durumun karşılığıdır. Bu, arzunun yokluğu anlamına gelir. Bir kimse sessiz olursa başkaları ile rekabet etmek zorunda kalmaksızın her şeyin üstesinden gelme gücünü kazanır.

3. Mevcut Olanla Yetinmek: Bu, tabiatta sessizliğin ve boşlukta rekabet etmemenin diğer bir ifadesidir. Kişi arzudan uzak ve ruh boşluğuna sahip olduğu ve basitçe tabiatın yolunu takip ettiği zaman, memnuniyeti bilebilir ve ona ulaşır. Taoist’in mutluluğu, hiçbir şey beklemeyen kimsenin mutluluğudur. Memnuniyetin olmadığı yerde mutluluk da yoktur. Lao-tzu, mutluluk yolunu işte bu şekilde öğretmiştir.(43)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!