Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 23

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 23

Selçuklular Dönemi’nde ilk hastane ve tıp medresesi Alparslan’ın veziri Nizamülmülk tarafından Nişabur’da kurulmuştur. Selçuklu hastaneleri, günümüze ulaşan en eski hastaneler oldukları için dünya hastane tarihi açısından büyük öneme sahiptir*54 55* (Görsel 1.11).

Bugüne ulaşabilen hastanelerin çoğu Osmanlılara ait olanlardır. İmparatorluğun en parlak devrinde Mimar Sinan tarafından İstanbul’da inşa edilen ve bugüne ulaşan Haseki Hastanesi, Süleymaniye Külliyesi’ndeki şifahane ile tıp medresesi ve Atik Valide Hastanesi çeşitli hastalıkların yanı sıra akıl hastalarının da tedavi edildiği ünlü Osmanlı hastaneleridir. Osmanlı hastanelerinin en bariz mimari özelliği cami, medrese, imaret, kervansaray, hamam, çarşı, çeşme ve benzer yapılardan oluşan külliyelerin bir parçası olarak planlanmalarıdır. Bu külliyeler şehir içinde birer sosyal merkez gibi halkın hem sağlık hem de her türlü sosyokültürel ihtiyacını karşılamıştır.<55)

Beytü’l-Hikme

İslam dünyasında medreselerden önce ortaya çıkan müesseselerin başında gelen Beyt’ül-Hikme bilgelik evi anlamına gelmektedir. İslam dünyasının çok önemli bir kurumu olan Beytü’l-Hikme kütüphane, tercüme, rasathane, çoğaltma ve ciltleme bölümlerinden meydana gelmiştir. Bu kurumlar din ve milliyetleri farklı ilim insanlarının bir araya gelerek akademik araştırma ve tartışmalar yaptığı yer olarak bilinmektedir*56* (Görsel 1.12). Bunların en eskisi Bağdat’ta Halife Me’mun tarafından kurulmuş olan Beytü’l-Hikmedir. Bir tercüme ve araştırma kurumu olan Beytü’l-Hikme, çok sayıda bilgin ve seçkin araştırıcıyı bir araya getirmiştir. Tercüme ekipleri özellikle Yunan, Süryani, İran, Hint yazmaları üzerinde çalışmış ve onları Arap- çaya çevirmişlerdir. Fatımiler de (909-1171) 1005 yılına doğru Kahire’de daru’l-hikme adıyla benzer bir kurum tesis etmişlerdir.

İlk dönemlerde bir tercüme merkezi ve kütüphane olarak kurulan Beytü’l-Hikme giderek fiziki ve fonksiyonel açıdan gelişip genişlemiş, özellikle pozitif ilimlerin araştırıldığı bir ilim merkezi ve eğitim kurumu hâline gelmiştir. İslam ilim dünyasına 500 yıldan fazla bir zaman aralığında kaynak teşkil eden bu merkez 1258’de Hülagu (ö. 663/1265) tarafından yakılıp yıkılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!