Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 47

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 47

Ebu Hanîfe’nin görüşlerinin sistemleştirilmesiyle Hanefilik, fıkhi bir mezhep olmuştur. Hanefilik mezhebi Ebu Hanîfe’nin öğrencileriyle yaptığı istişareler yoluyla şekillenmiştir. Onun ders usulü, çağ- daşlarınınkinden farklı olmuştur. O, öğrencilerine yalnızca anlatmakla yetinmemiştir. Derslerinde fıkıh meseleleri tartışılmış, o mesele hakkında isteyen her kişi konuşma fırsatı bulmuştur. Ders ortamında konuşulan mesele olgunlaşınca en sonunda Ebu Hanîfe de reyini yani görüşünü söylemiş, böylece meseleler hükme (sonuca) bağlanmıştır.

Ebu Hanîfe fıkhi bir meseleye çözüm bulurken Kur’an-ı Kerim’e, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hadislerine ve sahabe sözüne bakmış; icmayı da delil olarak kabul etmiştir. Ebu Hanîfe “Doğru amel, doğru düşünce üzerine kurulur ve ilim kesin olmalıdır. İnanç konularında tereddüt olmaz.” görüşünü savunmuştur.

Ebu Hanîfe’nin günümüze ulaşan beş eseri bulunmaktadır. Bunların en bilineni hem akaid hem fıkıh alanında öğrencileri tarafından yazılmış olan “el-Fıkhü’l-Ekber” adındaki eseridir.04’

Cafer es-Sâdık

702-765 yılları arasında Medine’de yaşamıştır. İmamiye’nin altıncı, İsmailiyye’nin beşinci imamıdır. Şii âlimler, Hz. Ali’nin (r.a.) Hz. Hasan’ı (r.a.) ve Hz. Hüseyin’i (r.a.) kendisinden sonra imam tayin ettiği gibi Muhammed el-Bakır’ın da oğlu Cafer es-Sâdık’ı kendisinden sonra imam olarak belirlediği görüşündedirler. Doğruluğu ve dürüstlüğü sebebiyle kendisine “Sadık” lakabı verilmiştir. Cafer es-Sâdık, döneminin ileri gelen pek çok bilgininden dersler almıştır. Kendisi de İlmî kişiliğiyle tanınan Cafer es- Sâdık hadis ilminde otorite kabul edilmiştir. Uzun süren imamet devresinde çeşitli kesimlere mensup, geniş İslam toplumuyla iyi münasebetler kurmuş; sünni kaynaklarda da daima hürmetle anılan, İlmî bir şahsiyet olarak benimsenmiştir.

Cafer es-Sâdık, amcası Zeyd bin Ali’nin siyasi nedenlerle öldürülmesinden sonra siyasetten tamamen uzaklaşmış, Medine’de ilimle meşgul olmuştur. Bu şekilde Emevilerin baskılarından kurtulabilmiştir. Abbasiler Devri’nde de siyasi-idari tutum açısından önemli bir değişikliğin olmadığını görerek kendisini ilme adamıştır. Dinî konulardaki düşüncelerini daha kuşatıcı bir tarzda ortaya koymuştur. Onun görüşleri doğrultusunda Caferilik adındaki fıkhi mezhep oluşmuştur. Günümüzde Caferilik, İran’ın resmî mezhebidir. Cafer es-Sâdık’ın din ve ahlak muhtevalı sözlerinden oluşan “Misbâhu’ş-Şerîa” adlı eseri vardır.05’

YORUMLAYALIM

Bir gün Ebu Hanîfe, Cafer es-Sâdık’a sormak için sorular hazırladı. Ebu Hanîfe, sorularını sordu ve Cafer es-Sâdık her soruyu detaylarıyla cevaplandırdı. Bunun üzerine Ebu Hanîfe, Cafer es- Sâdık’ın ilmi kudretine vurgu yaparak şöyle dedi: “İnsanların en âlim olanı, meseleler etrafındaki ihtilafları en iyi bilendir.”

(Muhammed Ebu Zehra, Ebu Hanîfe, (çev. Osman Keskioğlu), DİB Yay., 2002, s. 95.) (Düzenlenerek alınmıştır.)

Yukarıdaki metni Cafer es-Sadık’ın İlmî yönü açısından değerlendiriniz?

  • Cevap:  Caferilik, Hz. İmam Cafer Sadık (a.s)’ın mezhebine mensup olmak demek olup, Hz. Resulullah (s.a.a)’dan sonra İslam camiasının önderliğinin ilki Hz. Ali olan on iki imama ait olduğuna inanan Ehl-i Beyt mektebinin ortak ismidir

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!