Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 52

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 52

Meviânâ Celâleddîn-i Rûmî

Mevlânâ, 1207 yılında günümüzde Afganistan sınırları içerisinde yer alan Belh şehrinde doğmuştur. 1273’te Konya’da vefat etmiştir. Mevlânâ’nın babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup sağlığında Sulta- nul-Ulema (Bilginlerin Sultanı) unvanını alan Bahaed- din Veled’tir. Mevlânâ’nın görüşleri etrafında Mevlevilik adlı tasavvufi yorum oluşmuştur (Görsel2.7).

Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh’den ayrılmak zorunda kalmıştır. Bu yıllarda Anadolu’nun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti’nin egemenliği altındadır. Konya da bu devletin başşehridir. Konya sanat eserleri ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkârlarla dolup taşmıştır.
Kısaca Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşamaktadır ve devletin hükümdarı, Mevlânâ’nın babasını Konya’ya davet etmiştir. Davet üzere Konya’ya yerleşen Bahaeddin Veled’in ölümünden sonra talebeleri ve müritleri bu defa Mevlânâ’nın çevresinde toplanmışlardır. Mevlânâ’yı babasının tek varisi olarak görmüşlerdir. Gerçekten de Mevlânâ büyük bir din bilgini olmuş, İplikçi Medresesinde vaazlar vermiştir. Vaazlar verdiği İplikçi Medresesi, kendisini dinlemeye gelenlerle dolup taşmıştır.<26)

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî gerek tasavvuf gerek diğer dinî ilimlerle meşgulken bir derviş ile tanışmıştır. Şems-i Tebrizi adlı bu derviş, Mevlânâ üzerinde önemli bir etki bırakmıştır. Mevlânâ’nın müridleri çoğunlukla halk tabakasındandır. Bununla birlikte o, dönemin yöneticileriyle de yakın ilişki içerisinde olmuştur. Ancak Mevlânâ bu ilişkiyi genellikle nasihat çerçevesinde sürdürmüştür. Yöneticiler arasındaki çekişme ve rekabete dayalı siyasi mücadelelerin içine girmemeye özen göstermiştir.

Mevlânâ’daki dinî-tasavvufi düşüncenin kaynağını Kur’an ve sünnet oluşturur. “Canım tenimde oldukça Kur’an’ın kölesiyim ben. / Seçilmiş Muhammed’in yolunun toprağıyım” beyitiyle bunu ifade etmiştir. “Pergel gibiyim; bir ayağımla şeriat üstünde sağlamca durduğum hâlde öbür ayağımla yetmiş iki milleti dolaşıyorum.” sözüyle de bir Müslüman olarak insanlığı kucaklayabildiğin! belirtmiştir.

Mevlânâ, cenazesinde ağlayıp feryat edilmemesini vasiyet etmiştir. Mevlânâ’nın cenazesine her din ve mezhepten çok kalabalık bir insan topluluğu katılmıştır. Öleceği günü kavuşma vakti olarak tanımlaması sebebiyle ölüm gününe “şebiarus” (düğün gecesi) denmiş ve ölüm yıl dönümleri bu adla anılagel- miştir. Günümüzde Konya’da her aralık ayında şebiarus etkinlikleri düzenlenmektedir.

Mevlânâ’nın gazel ve rubailerden meydana gelen “Divan” adlı eseri vardır. Bir diğer eseri “Mes- nevi”dir. Tasavvufi ve didaktik olan bu eser 26.000 beyitten oluşmuştur ve en önemli eseri kabul edilir. Mesnevi on yıl gibi uzun bir sürede yazılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!