Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 65

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 65

Tasavvuf Dönemi

Hicri 2. asrın sonundan tarikatların kurumsallaştığı 6. asra kadar olan zaman dilimini kapsar. Tasav- vufi düşünce hicri 6. asrın başında özellikle Gazâlî’nin (ö. 505/1111) eserlerinden sonra hızla yayılmıştır. Çünkü Gazâlî, tasavvufa İslamiyet içinde meşruiyet kazandırmıştır. Tasavvuf ve sufi kelimelerinin ilk kullanılmaya başlandığı dönemdir. Tasavvuf kavramları ve onların açıklamaları ortaya konmuştur. Artık, şeyhler (mürşid), müritler ve bu şeyhler tarafından öğretilen tasavvufi ilke ve âdetler görülmeye başlanmıştır. Bu dönemde mutasavvıfların sayıları artmıştır. Zünnun-i Mısrî (ö. 245/859), Beyazıt-ı Bestamî (6.245/859), Cüneyd-i Bağdadî (ö. 298/910) bu dönemin öne çıkan şahsiyetleridir. Cüneyd-i Bağdadî tasavvufi kavramları ve onların açıklamalarını ortaya koyan ilk kişidir. İlk tasavvufi eserlerde bu dönemde yazılmaya başlanmıştır/71

Tarikat Dönemi

Hicri 6. ve daha sonraki asırlar, tasavvufun tarikat şeklinde kurumsaliaştığı çağlardır. Bugünkü anlamıyla tekkesi, zaviyesi, şeyh ve mürit ilişkileriyle ilk tarikatlar bu yüzyılda kurulmuştur. Abdülkadir Geyla- ni, Ahmet Rifai, Ahmet Yesevi bu dönemde yetişen ilk tarikat kurucularıdır. 7. asra kadar Kur’an, sünnet ve büyük sufilerle velilerin görüşlerinden oluşan tasavvufa bu dönemde bazı felsefe kavramları girmeye başlamıştır/

Not Edelim

Mürşid: İslam dininin göstermiş olduğu yoldan sapan kişileri İslami hayat tarzına döndürmeye çalışan, onları olgunlaştıran belirli İlmî ve ahlaki niteliklerle donatan âlim kişi. Kendisine bağlananlara tasavvufu ve İslam ahlakını öğreten, dinî gerçekleri gösteren tarikat önderi.
Sufi: Dünyaya olduğundan fazla değer vermeyen, derviş. Her an Allah’la (c.c.) olma bilinci taşıyan, sürekli Allah’ı (c.c.) zikreden ve kendisini onun yoluna adayan kişi.
Vahdet-i vücut: Evrendeki bütün varlıkları, Allah’ın (c.c.) isim ve sıfatlarının birer görüntüsü; tecellisi kabul eden tasavvufi anlayış. Allah’ın (c.c.) isim ve sıfatlarının bu âlemdeki varlıklar şeklinde görülmesi, gerçek vücut sahibi olarak Allah’ın (c.c.) kabul edilmesi anlamını taşır. Bir başka ifade ile bu âlemdeki bütün varlıkları, Allah’ın (c.c.) zuhur yani gözükme yeri olarak görme ve Allah’ı (c.c.) tek varlık olarak tanıma anlayışıdır.
Vecd: Allah’ı (c.c.) anmaktan, O’na ibadet etmekten, O’nun eserlerindeki güzelliği ve evrendeki varlıklar arasındaki uyumu ve dengeyi düşünmenin sonunda kalpte oluşan ilahî aşkla kişinin kendinden Veli: Allah’a (c.c.) iman ve içtenlikle yapılan kulluğun sonucunda onun sevgisini ve dostluğunu geçmesi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!