Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 74

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 74

Hakke’l-yakin (Hakk’ta yok olma) sırlarını öğrenecektir. Böylece evreni tanıyacak ve nefsini arındırarak Hakk’a kavuşacaktır. Bektaşilikte dört kapı inancına bağlı olarak dört inanç geliştirilmiştir. Bunlar ibadet, niyaz, adak ve vuslattır. İbadet, Hakk’ın birliğine inanmayı dile getirir. Niyaz, yalvarmaktır. Bektaşiler başta Hz. Ali (r.a.) olmak üzere pirlere sürekli yalvarırlar. Adak, dergâha gönderilen koyun ve para gibi armağanlardır. Vuslat ise mutlak güzellik olan Hakk’a inançla ulaşmaktır.(40)

Alevilik-Bektaşilikteki Temel Kavram ve Erkânlar

Cem ve Cemevi

Alevi-Bektaşi geleneğinde “cem” önemli bir yer tutar. Cem, toplanmak, bir araya gelmek, ayin, kanun, töre, âdet ve dinî tören anlamlarına gelir. Buna göre “âyin-i cem”; cem töresi, toplantı töresi ve bir araya gelme yolu, âdeti anlamında kullanılmaktadır. Alevilik-Bektaşilik düşüncesine göre hep beraber yapılan törenlere cem denir. Cemin yapıldığı yere cemevi denir (Görsel3.8). Cemevi, “yol, adap ve erkân yeri” olarak nitelendirilir. Bektaşilikte cemevi yerine “meydan evi” ifadesi kullanılır. Cem törenine dedeler önderlik yapar. Ozanlar tarafından bağlama eşliğinde, Hz. Muhammed (s.a.v.), Hz. Ali (r.a.), Ehl-i Beyt, on iki imam ve Kerbela üzerine deyişler, mersiyeler, düvaz imam ve tevhid nefesleri, miraçlama ve dualar okunur. Bu cemlerde küskünler barıştırılır, sevgi ve kardeşlik mesajları verilir, semah dönülür, kurbanlar kesilir ve lokmalar dağıtılır. Cem törenlerinde “Bismi Şah, Allah Allah” diye başlayan değişik gülbanklar okunur. İkrar cemi, musahiplik erkânı, görgü erkânı, Abdal Musa kurbanı, dardan indirme erkânı, düşkünlük erkânı ve Kerbela-Muharrem erkânı gibi bazı merasimler Alevilik-Bektaşilik düşüncesinin önemli gelenekleri arasında yer alır. Örneğin söz vermek ve karar kılıp kabul etmek anlamına gelen ikrar verme ceminde, Araf suresinin 172, ayetinde geçen “…Ben sizin Rabb’iniz değil miyim?..” sorusuna “…Evet şahit olduk (ki Rabb’imizsin)…” şeklinde cevap verilir.(41) Böylece talibin pir’e verdiği bu ikrar Hz. Muhammed’e (s.a.v.) verilmiş olarak kabul edilir. Ona verilen ikrar da Allah’a (c.c.) verilmiş kabul edilir. Bu durum “el ele, el Hakk’a” şeklinde ifade edilir. Cem her zaman yapılabilmektedir. Bununla birlikte yapıldığı zamana ve amaca göre çeşitli cemler vardır. Bu cemlerden bazıları; “Düşkünlükten kaldırma cemi”, “Dardan indirme cemi” ile “Abdal Musa cemi”dir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!