“12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı
2. Peygamberimize İtaat ve Bağlılık
Sözlükte boyun eğme, uyma, alınan emre göre hareket etme ve saygı gösterme gibi anlamlara gelen itaat, Yüce Allah’ın ve Resulünün (s.a.v.) emir ve yasaklarına isteyerek uymak, yapılmasından dolayı sevap elde edilen herhangi bir işi yapmak anlamına gelir.6 İtaat, dinî bir terim olarak kişinin öncelikle Allah’ın (c.c.) varlığını ve birliğini kabul ederek onun emir ve yasaklarına tam bir teslimiyetle boyun eğmesi, sonra da kulu ve elçisi olan Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetine tabi olması demektir. Peygamber Efendimize (s.a.v.) itaat Allah’a (c.c.) kul olma bilinciyle doğrudan ilişkilidir. Yerine getirilmesi durumunda mükâfata; ihmal edilmesi hâlinde ise Allah’ın (c.c.) rahmetinden mahrum kalmaya sebep olabilir. Peygamber Efendimize (s.a.v.) itaat, Allah’a (c.c.) itaattir.
Peygamberimize (s.a.v.) itaat dinimizin emridir. Her Müslümanın onun emir ve yasaklarına uyması gerekir. Çünkü o, Yüce Allah tarafından insanlara her türlü söz ve davranışında örnek olmak üzere gönderilmiş bir elçidir. Bu yüzden onun hayati taşımış olduğu bu ağır sorumluluk etrafında gerçekleşen olaylarla doludur. O, sahip olduğu özelliklerle ebedi âlemde kurtuluşa ereceği belirtilen mümin7 8 tarifinin en güzel örneğidir. O, Yüce Allah’ın kendisine tabi olma hususunda insanları “… O peygamber size neyi verirse onu alın, neyi yasakladıysa ondan kaçının…”8 ayetiyle uyardığı Resûlullah’tir. Bu sebeple tüm Müslümanların ona tabi olması, emrettiği şeylere uyması, yasakladığı şeylerden kaçınması gerekir.
Dinimize göre Peygamber Efendimize (s.a.v.) itaatin yolu ona tabi olmaktan geçer. Ona tabi olmak ise sünnetine sımsıkı sarılmak ve gönülden bağlanmanın ifadesi olan itisâm ile gerçekleşir. Sözlükte sarılmak, bağlanmak, sığınmak, kuvvetlenmek ve yardım istemek gibi anlamlara gelen itisâm, kişinin hayatını Kur’an-ı Kerimin hükümlerine ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetine göre düzenlemesi, İslam’ı mutedil bir şekilde yaşayarak aşırılıktan uzak bir hayat tarzını benimsemesi demektir.9 İtisâm, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) her şeyden önce bir insan olduğunu, zamanın şartlarına uyumlu bir hayat sürdüğünü hatırında tutmak, onun sünnetini en makul bir şekilde yaşamaya çalışmaktır.
İtisâm, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetine bağlı olmak, davranışlarında bir hikmetin olduğunu bilmek, konuşmasından da susmasından da bir anlam çıkarmaktır. İtisâm, Peygamberimizin (s.a.v.) söylediği her sözün doğruluğuna inanmak, şüphe duymaksızın kabul etmektir. İtisâm taklitten farklıdır. Çünkü taklit etmede irade yoktur. Hz. Peygamber’e (s.a.v.) tabi olmak ise onu sevmek ve ona gönülden bağlı olmakla gerçekleşen bir durumdur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 17” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap