Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı

“12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı

3. İslam’ı Anlama ve Yaşamada Sünnetin Yeri ve Önemi

Dinimizde Kur’an-ı Kerim’den sonra gelen ikinci kaynak, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünnetidir. Sünnetin sözlük anlamı tutulan yol, gidişat ve davranış demektir. Dinî bir terim olarak ise “Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sözleri, davranışları, onayları, farz ve vacibin dışındaki tavsiyeleri, öğütleri ve Kur’an-ı Kerim’den anladığı şeyleri hayatında yaşama biçimi”dir.12 Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünneti, Allah’a (c.c.) iman edip onun rızâsını isteyen, dünya ve âhirette lütfedeceği emsalsiz nimetlere mazhar olmayı umanlar için bir müjde niteliğindedir.

Kur’an-ı Kerim, dinin temel hükümlerini belirler, sünnet ise bu hükümlerin nasıl uygulanacağını gösterir ve müminlere rehberlik eder. Sünnetin bu özelliği Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bütün davranışlarında açıkça görülür. Örneğin Kur’an-ı Kerim’de namazın farz olduğu bildirilir, nasıl kılınacağı Peygamberimizin (s.a.v.) uygulamalarıyla belirlenir. Aynı şekilde hac ibadeti emredilir. Haccın edasına dair hükümler Peygamberimizin (s.a.v.) uygulamalarında görülür. Oruç, zekât ve diğer ibadetlerde de durum böyledir. Bu nedenle o, Kur’an’da yer alan emir ve yasakların uygulanışını göstererek öncelikle ashabına sonra da tüm insanlara örnek olmuştur.13 Onun bu örnekliği bazen Kur’an’da hükmü açıkça belirlenmemiş bir konuda hüküm koymasıyla gerçekleşir. Bu hükümse tipkı Kur’an ayetlerinde olduğu gibi inananların yararına yöneliktir. Yapılması ve kaçınılması gereken durumları belirler. Böylece müminlerin dünya ve ahiret hayatinda sıkıntıya düşecekleri davranışlardan korunmalarını, mükâfat kazanacak davranışlara yönelmelerini sağlar.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünneti, İslam dininin hükümlerinin doğru anlaşılabilmesi ve yaşanabilmesi adına birçok konuda insanlar için yol gösterici niteliktedir.14 Sözgelimi sünnet, putperestliğin yerine tevhidi, zulmün yerine adaleti, düşmanlığın yerine kardeşliği, sürtüşmenin yerine dayanışmayı telkin eder. Savaşın yerine barışın hâkim olmasını hedefler. Doğruluk, nezaket, güvenilirlik, müsamaha, diğerkâmlık ve cömertlik gibi ahlaki davranışların insanların temel özelliği olmasını öğütler.15 Buna karşılık kan davası, gasp, soygun, şiddet, intikam almak, kin beslemek, içki içmek, kumar oynamak, hırsızlık yapmak, yetim malı yemek, yalan söylemek, gıybet etmek, bencillik yapmak, çekememezlik, koğuculuk gibi fert ve toplumun huzurunu bozan davranışları yasaklar.

Sünnetin yol göstericiliği eğitim-öğretim, aile ve toplum yapısı gibi sosyal ve kültürel alanlarda da kendini gösterir. Örneğin Peygamberimizin (s.a.v.) Medine’ye hicretten hemen sonra

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!