“12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı
1. Sahabe kavramı ile ilgili bildiklerinizi sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Sahabe veya çoğulu Ashab (Arapça: الصحابة), bir İslam terimi. İslam peygamberi Muhammed’i görmüş, onunla konuşmuş, arkadaşlık etmiş ve ona inanmış Müslümanlara verilen isimdir. İslam literatüründe bir saygı ifadesi olarak Eshâb-ı Kirâm (Yüce/soylu sahabeler) şeklinde anılırlar.
2. Sahabenin İslam tarihindeki önemini sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Sahâbenin Müslümanlar nezdindeki kıymetini artıran en önemli husûsiyetlerinden biri, Hz. Peygamber’i (sav) kendilerinden sonra gelen nesillere tanıtmaktır. Muhammed’in (sav) risâleti boyunca gerçekleştirdiği bütün beşerî faaliyetleri ancak Ashâbın nakilleri sâyesinde bilinmektedir.
3. Sahabiler, kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in dışındaki bilgileri bize nasıl ulaştırmışlardır? Araştırınız.
- Cevap: Sahâbe nesli Resûl-i Ekrem’e gösterdiği bağlılık ve teslimiyet, ona verdiği destek, hem hayatında hem vefatından sonra İslâm’ın yayılması ve doğru anlaşılması için yaptığı olağan üstü çalışmalar sebebiyle dinde önemli bir yere sahiptir. Aslında sahâbe nesli fert olarak diğer insanlardan farklı bir üstünlüğe sahip olmadığı gibi mâsum ve günahsız da değildir. Ancak onların büyük bir kısmı, daha önce yaşadığı şirk hayatından nâzil olan âyetlerin direktifi ve Hz. Peygamber’in eğitimi sayesinde kurtularak yepyeni bir hayata kavuşmuş, bizzat Resûlullah’tan öğrendikleri İslâm’ı güzel bir şekilde yaşamak suretiyle kendilerinden sonra gelen ümmete birer örnek olmuştur. Bundan dolayı Resûl-i Ekrem ümmetin onları örnek almasını tavsiye etmiş ve sahâbe çizgisini getirdiği dinin ve kurduğu sistemin devamı olarak göstermiştir (Tirmizî, “Îmân”, 18). Ashabın İslâm’ı yayma ve Resûlullah’ı koruma uğrunda yaptığı fedakârlıklar kendilerinden sonra gelen nesilleri imrendirecek ve hayrette bırakacak niteliktedir. İslâmiyet onların bu davranışları sayesinde kök salıp yayılmış ve sonraki nesillere ulaşmıştır. Sahâbîlerin Hz. Peygamber’i kendilerinden sonra gelen nesillere tanıtmada önemli rol üstlendikleri bilinmektedir.
4. Sahabe, Kur’an-ı Kerim’i okumak, anlamak, yaşamak konularında bize nasıl bir metot kazandırmıştır? Bir sunum hazırlayarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Sahabe, Kur’an-ı Kerim’i okumak, anlamak, yaşamak konularında bize düzenli ve tasnifi olan bir metot kazandırmıştır.
5. Abdullah b. Mes’ud’un (r.a.) hayatını araştırarak edindiğiniz bilgileri sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Abdullah bin Mesud (? – 653, Medine), sahabi ve ilk dönem müfessir, muhaddis ve fâkihlerindendir. Hayatının ilk yıllarında Mekkeli bir zengin için çobanlık yapmış, İslam’ı duyunca da kardeşi Ukbe ve annesi Ümmü Abd bint Abd İbn Süvâ ile birlikte müslüman olmuştur. İlk müslüman olan altıncı kişi olan Abdullah bin Mesud, Kabe’de ilk defa açıktan Kur’an okuyan kişidir ki bu sebeple Kureyş ileri gelenleri tarafından çok eziyet görmüştür. Daha sonraları peygamber onu himayesine almış, ömrü boyunca da peygamberin yanından ayrılmamıştır. Abdullah bin Mesud, peygamberin evine izinsiz girebilen tek kişidir.
Bedir, Uhud ve Hendek muharebelerinin hepsine katılmış, Bedir’de Ebu Cehil’i öldürerek Mekkelilere ağır bir darbe vurmuştur. Peygamberin ölümünden sonra ise Yermuk Savaşı’na katılmıştır. Peygamberden en çok hadis rivayet eden zevat arasında kendisine yer bulmuştur ayrıca ashab arasında güzel Kuran-ı Kerim okuması ile de temayüz etmiştir. Yazdığı mushafında Fatiha suresi dahil edilmemişti. Son İki sureler olan Felak ve Nas sureleri El-Mu’avvizeteyn adı altında tek bir sure olarak yazılmıştı. Bu nedenle de mushafı 112 sureden oluşmaktaydı. Başka rivayete göre ise son İki sureyi de yazdığı iddia edilmiştir. İbn Hazm da İbn Mesud’un bu sureleri reddettiği iddiasını yalanlamıştır.
Abdullah bin Mesud, halife Ömer tarafından Kûfe’ye kadı tayin edilmiş ve orada halka İslamî hükümleri anlatmakla görevlendirilmiştir. Irak’ın bilhassa da Kufe şehrinin ilim menbaı olmasında çok büyük katkıları olmuş ve daha sonra halife Osman tarafından bu göreve devamı uygun görülmüştür. Ancak daha sonra Osman’ın Kufe valisi Velit bin Ukbe ile aralarında çıkan bir tartışma sonucu Velid’in isteği üzerine halife Osman tarafından azl edildi. Ömrünün sonlarına doğru Medine’ye gelmiştir. Hicretin 33. veya 34. yılında altmış yaşlarında Osman’ın hilafeti döneminde ölmüştür. Vasiyeti üzerine geceleyin Bâki Mezarlığı’na gömülmüştür. Cenaze namazını yakın arkadaşı Ammar bin Yasir kıldırmıştır.
“12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 36” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap