Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı

“12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı

Cahiliye Dönemi’nde Ekonomik Yapı
Arabistan, çöllerle kaplı bir bölge olsa da binlerce yıldır ziraat yapılan ve ürün elde edilen arazi parçaları bulunuyordu. Hicaz, hurma; Yemen, buğday; Taif de üzüm üretimiyle meşhurdu. Pek çok Mekkeli’nin de Taif’te bağları bulunuyordu. Ayrıca zeytin de Taif’in önemli ürünleri arasında yer alıyordu. Taif’in bilhassa kuru üzüm ve zeytinyağları Mekkeli tüccarlar vasıtasıyla Hicaz’dan Suriye’ye, Mezopotamya’ya hatta Horasan’a kadar kervanlarla götürülüyordu.
Araplar için hayvancılık da önemliydi.
Özellikle bedeviler ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü deve ve keçi sütlerinden ve yünlerinden karşılarlardı. Bedevilerin servetleri sahip oldukları deve ve davar sürüleriyle ölçülürdü. Devenin Arabistan sosyal hayatinda ve ekonomisinde yeri büyüktü. Araplar arasında deve ve küçükbaş hayvanların yanı sıra iyi cins at yetiştiriciliği de yaygın bir geçim aracıydı.
Genelde tarıma elverişli olmayan Arap Yarımadası’nda ticaret ön plana çıkmıştır. Bundan dolayı bölgede yaşayan halk çok eski tarihlerden beri ticaretle uğ- raşmıştir.38
Medine, Yemen ile Suriye’yi birleştiren Baharat Yolu üzerinde yer alır. Geniş bir ova görünümünde olan Medine’nin iklimi hoş, toprağı verimlidir. Şehrin en önemli tarım ürünü hurmadır.
Mekke; Taif ve Medine’den farklı olarak tarım imkânı olmayan bir şehir olup İbrahim suresi, 37. ayette “ekin bitmeyen vadi” olarak tasvir edilmiştir. Mekke’nin önemi ticaret merkezi olmasından ve ticaret yollarının güvenliğinin sağlanmasından kaynaklanmaktadır. Güney ve Kuzey Arabistan’ı birbirine bağlayan Baharat Yolu üzerinde yer alsa da ticari önemini Baharat Yolu geçmeden çok önceleri kazanmıştır.39 40
Kâbe’nin bakımı, korunması ve dinî ibadetlerini yerine getirmek üzere Mekke’yi ziyarete gelen hacılara hizmet etmek ve güvenliğini sağlamak da Mekke’nin önemini artıran etkenlerdendir.
Peygamberimiz (s.a.v.) kendisine risalet görevi verilmeden önce başarılı bir ticaret hayati sürdürmüş, Hz. Hatice’nin (r.a.) kuzeyde Şam ve güneyde Yemen’den getirttiği mallarını Mekke’de satmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) risalet görevinden sonra da şahsi ihtiyaçları için bizzat ticaret yapmaya devam etmiştir.
İslamiyet Dönemi’nde Ekonomik Anlayış
İslam’da kazancın helal, temiz ve meşru yoldan elde edilmesi asıldır. Resûlullah (s.a.v.), Te- bük seferi dönüşünde Sa’d b. Muâz (r.a.) ile karşılaşıp tokalaşmış, ellerinin nasırlaşmış olduğunu görünce bunun sebebini sormuş, o da “Çoluk çocuğumun nafakasını temin için hurma bahçemde çalışıyorum.” cevabını verince Hz. Peygamber (s.a.v), Sa’d b.Muâz’ın (r.a.) elini öpmüş ve “İşte bu eller Allah’ın sevdiği ellerdir.”40 buyurmuştur.
  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!