Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

“12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

uyarıda bulunmuştur.48 Ayrıca Hud suresi 85. ayetinde tüccarlara hitaben “Ey kavmim! Ölçüyü ve tartıyı adaletle tam yapın. İnsanların eşyalarını (mallarım ve haklarını) eksiltmeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın.” buyurarak ölçü ve tartıda insan haklarının önemini vurgulamıştır.

Peygamberimiz (s.a.v.) de “Ey tüccar topluluğu! Sîzler daha önceki toplulukların helakine (yok olmasına) sebep olan iki işi (ölçü ve tartı) devraldınız.”49 buyurarak Müslümanların ölçü ve tartı aletlerini doğru kullanmaları ve sorumluluk bilinci içerisinde dürüst hareket etmeleri gerektiğine işaret etmiştir.

Sahabeden Abdullah b. Abbas’ın (r.a.) bildirdiğine göre Peygamberimiz (s.a.v.) Medine’ye geldiği zaman ölçü ve tartı konusunda Medinelilerin yanlış davranışlar sergilediklerini gördü. Ancak Allah Teala, Mutaffifîn suresinin 1-4. ayetlerinde, “Ölçüde ve tartıda hile yapanlara yazıklar olsun. Onlar insanlardan bir şey ölçüp aldıklarında tam, fakat onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise eksik ölçer ve tartarlar. Onlar tekrar dirilteceklerini düşünmezler mi?” buyurduktan sonra Medineliler ölçülerini daha dikkatli yapmaya başladılar.

Mal ve servet edinmenin en önemli vasıtası olan ticarette ana hedef tarafların yaptıkları alışverişten memnun olmalarıdır. Peygamberimizin (s.a.v.), “Alışveriş yapanlar birbirlerinden memnun olarak ayrılsınlar.” 50 tavsiyesi bu gerçeği dile getirir.

Medine Pazarının Ticari Kuralları

Hz. Peygamber (s.a.v.), tefeci ve faizcilerin birtakım ticari imkanları kötüye kullanmalarını yasaklamıştır. Satılması yasak mallar listesinde, gerçekte henüz denizden çıkarılmadığı hâlde dalgıcın denize dalarak getireceği incilerin de bulunması oldukça dikkat çekicidir. Çok daha önemli temel bir yenilik de faiz (riba) konusunda benimsenen tutumdur. İslam, ödünç verilen paraya faiz işletilmesini kesinlikle yasaklamıştır.

Peygamberimizin (s.a.v.) Veda Haccı’nda ashabıyla vedalaşırken verdiği mesajlardan biri de faiz konusu olmuştur. O, Veda Hutbesi’nde, “Anaparalarınız sizindir. Böylece ne haksızlık etmiş ne de haksızlığa uğramış olursunuz.” Bakara suresi 279. ayetini okuduktan sonra, “…İyi bilin ki Cahiliye Dönemi faizi kesinlikle kaldırılmıştır! İlk kaldırdığım faiz de (amcam) Abbas b. Abdulmut- talib’in faizidir.”52 buyurmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!