Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 99-100-101 Cevapları

[giris]4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 99-100-101 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 99[/syf]

…İslamiyet, dış temizliğe olduğu gibi iç temizliğe de büyük önem vermektedir. Peygamber Efendimize (s.a.v.) ilk gelen vahiylerden biri, “Elbiseni tertemiz tut ve kötü şeyleri terk et.” şeklindedir. Bu ayetler, Peygamberimizden (s.a.v.) hem maddi hem de manevi temizliğe önem vermesini istemektedir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan pek çok ayette; insanlara karşı dürüst ve güvenilir olmak, verilen sözleri yerine getirmek, emanetleri korumak emredilmektedir. Örneğin bir ayette, “…Verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü verilen söz, sorumluluğu gerektirir.”  buyrulmaktadır. Başka bir ayette de “.Birbirinize bir emanet bırakırsanız, emanet bırakılan kimse, emaneti sahibine versin ve (bu hususta) Rabb’i olan Allah’tan korksun.”  buyrularak emanetlerin korunması gerektiği belirtilmektedir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) birçok hadisinde manevi temizliğin önemini vurgulamış; insanlara doğruluktan ayrılmamayı, dürüst ve güvenilir olmayı tavsiye etmiştir. Örneğin bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Doğruluğa yapışın, ondan ayrılmayın, çünkü doğruluk iyiliğe, iyilik de cennete iletir… Yalandan kaçının, çünkü yalan kötülüğe götürür, kötülük de cehenneme iletir…” Ünlü düşünür Hacı Bektaş Veli de bir sözünde, “Bir şişe içine pis bir şey konulup ağzı kapatılsa dışı ne kadar temizlenirse temizlensin içi kirli kalmış olur.” diyerek iç ve dış temizliğe birlikte önem verilmesi gerektiğini belirtmiştir.


Düşünelim

Beden temizliği neleri kapsar? Düşününüz. 

  • Cevap: Beden temizliği; kişinin tırnak kesimini, banyo yapmasını, ellerini gerektikçe yıkamasını, saçlarını taramasını ve vücudunun herhangi bir yerinde kirlenme olursa onu gidermesini kapsar. İslamiyet diğer temizliklere olduğu gibi beden temizliğine de çok önem vermiş, bunu sağlamak içinde ibadetlerden önce abdesti bazen de guslü şart koşmuştur. Böylece Müslümanların daima temiz olması sağlanmıştır.
[syf]4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 100[/syf]

Ağız ve diş temizliğine de önem vermeliyiz. Dişlerimizi günde en az iki kez fırçala- malıyız. Diş fırçamızı üç ya da dört ayda bir değiştirmeliyiz. Düzenli aralıklarla dişlerimizi diş hekimine kontrol ettirmeliyiz. Peygamberimiz (s.a.v.), ağız ve diş sağlığına büyük önem vermiştir. Ağzını ve dişlerini, ucunu fırça hâline getirdiği misvak denilen bir ağaç parçasıyla sık sık temizlemiştir. “Ümmetime zor gelmeyeceğini bilseydim her abdestten önce misvak kullanmalarım emrederdim.” buyurmuştur. Başka bir hadisinde de “Misvak kullanınız. Çünkü misvak ağzı temizler, Allah’ın rızasını kazandırır.”  buyurarak ağız ve diş sağlığımıza önem vermemizi istemiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 101[/syf]

Hz. Muhammed (s.a.v.), elbiselerinin temiz olmasına önem verir, saçını ve sakalını temiz tutardı. İnsanların yanına kıyafeti, saçları dağınık hâlde çıkmazdı. Bir gün Peygamberimiz (s.a.v.), Mescid-i Nebi’de iken saçı, sakalı birbirine karışmış, kötü görünümlü bir kişi onu ziyarete gelmişti. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) onu, dışarı çıkıp kendisine çekidüzen vermesi konusunda uyarmış, o kişi de derhâl bunu yerine getirmiştir. Dönüp geldiğinde ise Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sizden birinizin o şekilde karmakarışık gelmesinden, böylesi daha iyi değil mi?”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 99-100-101 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!