Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 110

“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 110

Hz. Muhammed (s.a.v.); güzel ahlaklı, adaletli, doğru sözlü, dürüst ve güvenilir bir insandı. O; başta akrabaları, komşuları ve arkadaşları olmak üzere çevresindeki herkesle iyi ilişkiler içinde olmaya önem verirdi. Hz. Peygamber (s.a.v.); büyük küçük, yaşlı genç, kadın erkek, toplumun her kesiminden insanla görüşür ve konuşurdu. Zaman zaman insanların dertlerini dinler, sıkıntılarına ortak olur, gerektiğinde onlara öğüt verirdi. Hz. Muhammed (s.a.v.) hangi ortamda, nerede ve kiminle konuşursa konuşsun açık sözlü olmaya özen gösterirdi.

Kur’an-ı Kerim’in Müslümanlar için örnek olarak gösterdiği Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ibadeti, ahlakı, hayat tarzı, davranışları, kişisel özellikleri ve fiziki yapısı ile ilgili kitaplara Şemâil-i Şerif denir.

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) en dikkat çekici özelliklerinden biri, konuşmasındaki sadelik, güzellik ve mükemmellikti. O, konuşmalarında hiçbir zaman anlaşılması güç, karmaşık ifadeler kullanmazdı. Allah’ın Resulü (s.a.v.) ister genç ister yaşlı olsun, çevresindeki kişilerle açık seçik, tane tane ve herkesin kolayca anlayabileceği bir tarzda konuşurdu.

Hz. Peygamber (s.a.v.); az, öz ve muhatabının (kendisini dinleyen kişinin) anlayacağı bir üslupla konuşmaya özen göstermiştir. Duruma göre konuşması sırasında geçen bazı cümleleri tekrar etmiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.) bu konuyla ilgili bir hadisinde, “Ben, cevâmiu’l-ke- lim (az sözle çok şey anlatma sanatı) özelliği ile donatılmış olarak gönderildim.”1 buyurmuştur. O; kadın erkek, genç yaşlı, şehirli köylü pek çok insanla oturup kalkmış, her kesimden insanla sohbet etmiştir. 610 yılından 632 yılına kadar çevresindeki insanlara İslam’ı anlatmak için çaba harcayan Hz. Muhammed (s.a.v.), karşısındaki kişinin anlayacağı üslupla konuşmayı ilke edinmiştir. O, bu konuyla ilgili bir hadisinde, “Biz peygamberler, insanlara akıllarına göre konuşmakla emrolunduk.”2 buyurmuştur. Böylece Hz. Peygamber (s.a.v.), bütün peygamberlerin, insanların seviyelerine göre konuştuğunu vurgulamıştır.

Bir keresinde Hz. Peygamber (s.a.v.) zamanında şöyle bir olay yaşanmıştır: Bir gün yeni Müslüman olmuş, bu sebeple dinimizin ilkelerini tam olarak kavrayamamış fakir bir bedevi, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yanına gelip ondan bir şeyler istedi. Hz. Peygamber (s.a.v.) de bu fakir adama yardımda bulundu. Adam kalkıp giderken Hz. Peygamber (s.a.v.) ona, “Seni memnun edebildim mi?” dedi. Adam, “Hayır memnun değilim, bunlar da bir şey mi sanki!” diye söylendi. Orada bulunan sahabiler, adamın bu kaba davranışına çok kızdılar. Hz. Peygamber (s.a.v.), adama zarar vermemelerini söyleyerek onlardan sakin olmalarını istedi. O, hemen evine gidip bu adama başka şeyler daha getirip verdi. Sonra tekrar bedeviye dönüp “Şimdi seni memnun edebildim mi?” diye sordu. Bedevi de Peygamberimize (s.a.v.), “Evet, yardımda bulundun.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!