Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 114

“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 114

Hz. Peygamber (s.a.v.), gerektiğinde insanlara şaka yapmıştır. Ancak o şakalaşırken asla yalan söylememiş, başkalarını kıracak ve üzecek bir davranışta bulunmamıştır. Ebû Hureyre’nin (r.a.) rivayet ettiği bir hadise göre sahabiler bir gün Resulullah’a (s.a.v.), “Ya Resulallah, sen de bizimle şaka yapıyorsun.” demişlerdir. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.) onlara, “Ben sadece doğruyu konuşurum, haktan başka bir şey söylemem.”1 diyerek cevap vermiştir. Böylece Peygamberimiz (s.a.v.), şakalaşırken bile ölçülü olmak gerektiğine dikkat çekmiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.), bir başka hadisinde de “Din kardeşinle münakaşa ve mücadele ederek çekişip durma. Ona kırıcı şaka yapma ve onunla alay etme. Ona, yerine getiremeyeceğin bir şey hakkında söz verme.”2 buyurarak bizlere, her işimizde ölçülü ve dengeli olmayı, başkalarını kıracak davranışlardan kaçınmayı öğütlemiştir.

Bir gün yaşlı bir kadın Peygamberimizin (s.a.v.) yanına geldi. Ona dedi ki: “Ey Allah’ın Elçisi! Beni cennete koyması için Allah’a dua et.” Peygamberimiz (s.a.v.) de bu kadına bakarak “Ey filan kişinin annesi! Yaşlılar cennete giremez.” buyurdu. Bunun üzerine kadın, üzgün bir şekilde Peygamberimizin (s.a.v.) yanından ayrıldı. Peygamberimiz (s.a.v.) sahabilere, “Ona söyleyin, yaşiı hâliyle cennete giremez (Genç olarak girer.).” buyurarak bu kadına şaka yaptığını bildirdi.

Allah Resulü’nün (s.a.v.) uyuması, dinlenmesi, ibadetleri ve çalışması hep bir denge içindeydi. O, hayatında her türlü aşırılıktan kaçınır, işlerini ve ibadetlerini bir plan içinde ve zamanında yerine getirmeye önem verirdi. Bir keresinde bu konuyla ilgili olarak sahabilere şöyle demiştir: “Allah’a yemin ederim ki ben sizin Allah’tan en çok korkanınız ve ona en saygılı olanınızım. Fakat ben bazen oruç tutuyor, bazen tutmuyorum. Geceleri namaz kılıyor hem de uyuyorum ve ben evliyim. Eşim, ailem var. Bunlar benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir.”3

Sonuç olarak bizlerde Hz. Peygamberin (s.a.v.) kişilik özelliklerini iyi öğrenelim. Konuşmalarımızda, davranışlarımızda ve toplumsal ilişkilerimizde onu kendimize örnek alalım. Dengeli ve ölçülü olmaya, az ve öz konuşmaya, nezaketli ve güzel ahlaklı bir insan olmaya önem verelim. Konuşmalarımızda karşımızdaki insanı kıracak, üzecek ifadeler kullanmaktan kaçınalım. İnsanlara sevgi, şefkat ve merhametle yaklaşalım. Başkalarının düşüncelerine, inançlarına, gelenek ve göreneklerine saygılı olalım. Kimseye karşı kibirlenmeyelim. Başkalarına karşı içimizde kin, nefret, düşmanlık gibi kötü duygu ve düşünceler taşımayalım. Hz. Muhammed (s.a.v.) gibi çevresindekilerle iyi geçinen, tatlı dilli, güler yüzlü, anlayışlı bir insan olalım. Hz. Peygamberin (s.a.v.) güzel ahlakını, erdemli davranışlarını hayatımızda ilke edinelim.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!