Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 39

“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 39

Peygamberimiz (s.a.v.), şehri, on bin kişilik düşman ordusuna karşılık üç bin kişilik bir kuvvetle savunuyordu. Savaş, her iki tarafın ok atışlarıyla başladı ve yaklaşık bir ay sürdü. Kuşatmanın uzaması ve hiçbir ilerleme kaydedememeleri, müşriklerin moralini bozdu. Bu arada havalar iyice soğumuş ve büyük bir fırtına çıkmıştı. Fırtına, müşriklerin çadırlarını yerle bir etti.

iyecek maddelerini ve eşyalarını etrafa savurdu. Neye uğradığını şaşıran müşrik ordusu; silahlarını, yiyecek ve eşyalarını bile toplayamadan Mekke’ye dönmek zorunda kaldı.

Müşrikler, Hendek Savaşı’ndan sonra bir daha Müslümanlara saldırma cesaretinde bulunamadılar. Bundan sonra Müslümanların, Arap Yarımadası’nda büyük bir güç hâline geldiği herkes tarafından kabul edildi.

Hudeybiye Antlaşması (628)

Allah Resulü (s.a.v.) ile Mekkeli Müslümanların Medine’ye hicret etmesinin üzerinden altı yıl geçmişti. Müslümanlar, doğup büyüdükleri ve her şeylerini bırakıp ayrılmak zorunda kaldıkları vatanlarını ve kutsal Kâbe’yi çok özlemişlerdi. Hz. Muhammed (s.a.v.), Hicret’in altıncı yılında Müslümanlara Kâbe’yi ziyaret edebileceklerini bildirdi. Müslümanlar, bu habere çok sevindiler. Resulullah (s.a.v.), Araplarca savaş yapılmasının yasak olduğu Zilkâde ayında, 1400 kişiyle Kâbe’yi ziyaret etmek için Mekke’ye doğru yola çıktı. Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Müslümanlar, Hudeybiye denilen yere kadar geldiğinde müşrikler, onların Mekke’ye girmelerine izin vermediler.

Allah Resulü (s.a.v.) Mekkelilere, savaş yapmak için gelmediklerini, maksatlarının sadece Kâbe’yi ziyaret edip umre yapmak olduğunu bildirmesine rağmen müşrikler kararlarından vazgeçmediler. Uzun süren görüşmelerden sonra Peygamberimize (s.a.v.), bir anlaşma yapmayı teklif ettiler. Sonunda Hudeybiye’de Peygamberimiz (s.a.v.) ile Mekkeli müşrikler arasında bir barış antlaşması imzalandı (628). Buna “Hudeybiye Antlaşması” adı verildi. Bu antlaşmanın başlıca maddeleri şöyledir:

♦ Müslümanlar, bu sene Kâbe’yi ziyaret etmeden dönecekler. Kâbe’yi bir yıl sonra ziyaret edecekler.
♦ Müslümanlar, Kâbe’yi ziyaret için geldiklerinde Mekke’de üç günden fazla kalmayacaklar ve yanlarında birer kılıçtan başka silah bulundurmayacaklar.
♦ Müslümanların Mekke’de bulunduğu günlerde Kureyşliler Mekke dışına çıkacaklar, Müslümanlarla hiçbir iletişim kurmayacaklar.
♦ Mekkelilerden biri Müslüman olup velisinin izni dışında Medine’ye sığınırsa geri verilecek fakat Müslümanlardan biri Kureyş’e sığınırsa iade edilmeyecek.
♦ Kureyş dışında kalan diğer kabileler, iki taraftan istediklerinin himayesine girmekte ve istedikleri kabileyle anlaşma yapmakta serbest olacaklar.
♦ Bu antlaşma on yıl geçerli olacak.

Hudeybiye Antlaşması’nın maddeleri başlangıçta Müslümanların aleyhine gibi görünse de bu antlaşma, daha sonra Müslümanların lehine olacak sonuçlar doğurmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!