Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 63

“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 63

Peygamberler, Yüce Allah’ın (c.c.) emirlerini, yasaklarını, insanlar arası ilişkileri düzenleyen hükümlerini toplumsal hayata uygulamakla yükümlüdürler. Bu sebeple peygamberler, Allah’ın (c.c.) vahiyle bildirdiği ilkeleri hayata geçirmeye çalışmışlardır. Ticaret, alışveriş, hukuk, evlilik, miras vb. konulardaki düzenlemeleri Yüce Allah’ın (c.c.) vahiyleri doğrultusunda yapmışlardır. Dinî ve toplumsal hayattaki uygulamalarıyla insanlara ve toplumlara örnek olmuşlardır.

Bütün peygamberler, toplumu oluşturan fertlerin güzel ahlak sahibi olması için çalışmışlardır. İnsanlara; her zaman doğru sözlü ve dürüst olmayı, büyüklere saygılı davranmayı, zorluklara sabırla karşı koymayı, alçak gönüllü olmayı, muhtaçlara yardım etmeyi öğütlemişlerdir. Yalan söylemek, hile yapmak, iftira atmak, dedikodu etmek, hırsızlık yapmak, kötü zanda bulunmak, büyüklenmek gibi kişiye ve topluma zararlı davranışlardan da kaçınmaları konusunda onları uyarmışlardır. Bu konuyla ilgili olarak bir ayette, Hz. Musa’nın (a.s.), kavmine şöyle uyarıda ve öğütte bulunduğu belirtilir: “Musa kavmine dedi ki: Allah’tan yardım isteyin ve sabredin. Şüphesiz yeryüzü Allah’ındır. Kullarından dilediğini ona vâris kılar. Sonuç (Allah’tan korkup günahtan) sakınanlarındır.”1 Başka bir ayette de Hz. Şuayb’ın (a.s.), kavmine, “Ey kavmim! Ölçüyü ve tartıyı adaletle yapın. İnsanların eşyalarını (mallarını ve haklarını) eksiltmeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın.”2 diye öğüt verdiği bildirilir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de bir hadisinde, “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.”3 buyurmuştur. Bütün bunlar, peygamberlerin güzel ahlaklı ve erdemli insanlardan oluşan bir toplum meydana getirmeyi amaçladığını göstermektedir.

Tüm peygamberler, iyi huyları ve yaşamlarıyla insanlara örnek olmuşlardır. Nitekim bir ayette Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili olarak şöyle buyrulur: “Andolsun ki Resulullah sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.”4 Başka bir ayette de “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.”5 buyrularak Peygamberimizin (s.a.v.) güzel ahlakından övgüyle söz edilir. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, diğer peygamberlerin güzel ahlakına vurgu yapan ayetler de vardır. Bir ayette Hz. İbrahim (a.s.) ile ilgili olarak “Kitap’ta İbrahim’i de an. Gerçekten o, son derece dürüst bir kimse, bir peygamberdi.”6 buyrulur.

Meryem suresinde, Hz. Musa (a.s.) ve Hz. İdris (a.s.) hakkında şöyle buyrulur: “Kitap’ta Musa’yı da an. Şüphesiz o, seçkin bir insan idi. Bir resul, bir nebi idi.”7, “Kitap’ta İdris’i de an. Şüphesiz o, doğru sözlü bir kimse, bir nebi idi.”8 Bütün bunlar, peygamberlerin, Allah’tan (c.c.) gelen vahiyleri insanlara bildirmek, Allah’ın (c.c.) hükümlerini hayata geçirmek, Allah’ın (c.c.) dinini yaymak, yaşamlarıyla insanlara örnek olmak, Allah’a (c.c.) inanıp ibadet eden ve güzel ahlaklı insanlardan oluşan bir toplum meydana getirmek gibi görevlerinin olduğunu göstermektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!