Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 52

“6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 52

Yüce dinimizde duaya büyük önem verilir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan birçok ayet-i kerimede Rabb’imiz (c.c.) bizden, kendisine dua etmemizi istemektedir. Dua ettiğimizde dualarımızı geri çevirmeyeceğini, yakarmalarımızı karşılıksız bırakmayacağını belirtmektedir. Bu konuyla ilgili olarak bir ayette şöyle buyurmaktadır: “Rabb’iniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, duanıza karşılık vereyim. Çünkü bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar aşağılanarak cehenneme gireceklerdir.”1 İnancımıza göre Yüce Rabb’imiz (c.c.) bizlere çok yakındır. Bizleri her an görmekte ve duymaktadır. Kendisine yönelip dua ettiğimizde de bizi duyar ve dualarımıza karşılık verir. Bu durum bir ayette şöyle açıklanır: “Kullarım sana beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O hâlde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar.”1 2 Bu sebeple insan, dua ettiği zaman Allahü Teâlâ’nın (c.c.) kendisine çok yakın olduğunu ve kendisini işittiğini bilmelidir. Asla “Dua ettim ama Allah (c.c.) kabul etmiyor, dualarımı Allah duymuyor.” diye düşünmemelidir.

Not Edelim

Yüce dinimizde dua bir ibadet olarak kabul edilir. Nitekim Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadis-i şerifinde, “Dua, ibadetin kendisidir.” (Ebu Davud, Salat, 358.) buyurmuştur. Başka bir hadis-i şerifinde de “Dua, ibadetin özüdür.” (Tirmizî, Daavât, 1.) buyurarak duanın ne kadar mühim bir ibadet olduğunu belirtmiştir.

Dinimize göre dua, insanın Allah (c.c.) katındaki değerini artıran bir ibadettir. Eğer kul âcizliğini itiraf eder, samimi olarak Rabb’ine (c.c.) yönelir, sığınır ve dua ederse Allah (c.c.) katındaki değeri artar. Bunun aksine davranır, kibirlenip Allahü Teâlâ’ya (c.c.) yönelmekten kaçınırsa Allah (c.c.) katında onun hiçbir değeri olmaz. Bu durum bir ayet-i kerimede şöyle açıklanmaktadır: “(Resulüm!) De ki: (Kulluk ve) yalvarmanız olmasa Rabb’im size ne diye değer versin?..”3

Genel olarak insanlar daha çok sıkıntılı durumlarla karşılaştığında dua etmekte, iyi oldukları ve işleri rast gittiği zamanlarda ise duadan yüz çevirmektedirler. Yüce dinimize göre bu davranış yanlıştır ve nankörlüktür. Kur’an’da Yüce Rabb’imiz (c.c.) bu tutum içinde olanları şöyle kınamaktadır: “İnsana bir nimet verdiğimiz zaman (bizden) yüz çevirir ve yan çizer. Fakat ona bir şer dokunduğu zaman da yalvarıp durur.”4 Başka bir ayette de “İnsana bir zarar geldiği zaman yan yatarak, oturarak veya ayakta durarak (o zararın giderilmesi için) bize dua eder fakat biz ondan sıkıntısını kaldırınca sanki kendisine dokunan bir sıkıntıdan ötürü bize dua etmemiş gibi geçip gider…”5 buyrulmaktadır. Öyleyse mümin hem sıkıntılı anlarında hem de iyi zamanlarında dua etmeye önem vermelidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!