Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 70

“6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 70

Secde insanı Yüce Allah’a (c.c.) yaklaştıran bir fiildir. Rabb’imiz (c.c.) bu durumu bir ayet-i kerimesinde şöyle açıklamaktadır: “Allah’a secde et ve (yalnızca ona) yaklaş!”1 Secdeden kaçınmak, kibirli insanların ve şeytanın bir özelliğidir. Nitekim şeytan, Cenab-ı Hakk’ın (c.c.) kesin emri olmasına rağmen Hz. Âdem’e (a.s.) secde etmekten ve onun önünde saygıyla eğilmekten kaçınmıştır. “…Ben ondan hayırlıyım! Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın …’^diyerek kibirlenmiştir. Bu sebeple de lanetlenmiş ve Allah’ın (c.c.) huzurundan, rahmetinden kovulmuştur.

Not Edelim

Namaz kılarken secde yapmak namazın farzlarından biridir. Namaz secdesi dışında da yapılan bazı secde çeşitleri vardır. Bunlardan başlıcaları aşağıda verilmiştir.

a. Şükür secdesi: Bir nimete kavuşmaktan ya da bir musibetten, sıkıntıdan kurtulmaktan dolayı kıbleye yönelip Yüce Allah’ın (c.c.) huzurunda saygı ve şükran duygularıyla secdeye kapanmaktır. Şükür secdesi esnasında hamdü senalar edilierek Allah (c.c.) teşbih edilir ve bir tekbir daha alınarak secdeden kalkılır. b. Tilavet secdesi: Kur’an’da yer alan secde ayetlerinden birini okuyan veya dinleyen Müslüman’ın yapması gereken secdeye, tilavet secdesi denir. Farklı sayılar söyleyenler varsa da yaygın olan görüşe göre yüce kitabımızda on dört yerde secde ayeti bulunmaktadır.

Tilavet secdesi yapacak kimse abdestli olarak kıbleye yönelir. Eller kaldırılmaksızın “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır ve doğrudan secdeye varır. Secdede üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” der ve tekrar tekbir alarak ayağa kalkar. Ayağa kalkarken “Ğufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr” der. Böylece tilavet secdesini tamamlamış olur. Kur’an’da her bir secde ayeti, özel bir işaretle gösterilmektedir.

c. Sehiv secdesi: Sehiv; yanılma, dalma, gaflette bulunma, bilmeyerek terk etme anlamına gelir. Sehiv secdesi ise namazın farz ve vaciplerinden birini unutarak geciktirme veya vaciplerinden birini terk hâlinde, namazın sonunda yapılması gereken iki secdedir. Namazın farzlarından birini geciktiren ya da namazın vaciplerinden birini terk eden yahut geciktiren kişinin sehiv secdesi yapması gerekir. Sehiv secdesi namazın son oturuşunda yapılır. Tahiyyat okunduktan sonra sağa selam verilir, iki secde yapılır. Sonra tekrar Tahiyyât, Salli-Barik ve Rabbenâ duaları okunup selam verilerek namaz bitirilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!