Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27

“6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27

Hira Günleri

Hz. Peygamber, Mekkeli müşriklerin arasında yaşamasına rağmen hiçbir zaman putlara tapmadı ve onların putlarla ilgili âdetlerine uymadı. Çünkü onların hiçbir işe yaramayan varlıklar olduğunun Farkındaydı. Ayrıca o, toplumda yaşanan adaletsizlikleri görüyor ve bu duruma üzülüyordu. Zira zengin ve güçlü kimseler zayıFlara üstünlük taslayarak zulmediyordu. Peygamberimiz (s.a.v.) ise imkânları ölçüsünde yardıma muhtaç kimseleri gözetiyordu. Hz. Peygamber, Mekke toplumunun inanç ve adaletle ilgili yaşadığı problemlerin Farkında olsa da bunu nasıl düzelteceğini bilmiyordu.11

Hz. Peygamber, otuz beş yaşına geldiğinde Mekke’deki sosyal adaletsizlikten ve putperest anlayıştan uzaklaşmak için zaman zaman yalnızlığı tercih etmeye başladı. Daha önce dedesinin yaptığı gibi o da Mekke’ye yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan Nur Dağı’ndaki Hira mağarasına gitmeyi âdet edindi. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayı geldiğinde yanına biraz yiyecek alarak Hira’ya çıkıyor ve orada uzun uzun teFekkür ediyordu. İnsanların şirkten ve kötülükten kurtulmalarını arzu ediyor ve bu konuda ne yapılabileceğini düşünüyordu. Hira’da geçirdiği süre sonunda Mekke’ye dönüyor, yoksullara yardım edip Kâbe’yi ziyaret ettikten sonra da evine gidiyordu.12

Allah Resulü (s.a.v.), Hira’da geçirdiği süre boyunca kendisinde birtakım olağanüstü hâller gözlemlemeye başladı. Geceleri rüyasında gördüklerini ertesi gün aynıyla yaşıyordu. Mekke vadilerinde tek başına dolaşırken birden “Allah’ın selamı üzerine olsun ey Allah’ın elçisi!” şeklinde sesler duyuyordu. Bu selamın nereden ve kimden geldiğini anlamak için et- raFına bakındığında ise dağ ve taştan başka bir şey görmüyordu. Hz. Muhammed (s.a.v.), kendisini peygamberliğe hazırlayan bu geçiş sürecinin sonunda bir gün Hira’da vahiy meleği Cebrail (a.s.)* ile karşılaştı.

SIRA SENDE

“Hz. Peygamberin risaleti öncesinde VtaS Araplar, Allah’a şirk koşuyordu. Düzen ve barışın hâkim olmadığı toplumda güçlü ve asil olanlar daima haklı görülüyordu. Adaletten yoksun bir hayat yaşadıkları için bu döneme cahiliye adı verilmişti. Bir şiirde geçen ‘Hele biri kalkıp da bize karşı cahillik etmeyegörsün, o zaman biz cahillikte bütün cahillerden baskın çıkarız.’ sözü de şiddet ve saldırganlığın yerine göre bir Fazilet sayıldığını göstermektedir.”
(Mustafa Fayda, “Cahiliye”, DİA, C 7, s. 17-18.)

Bu metinden yararlanarak Hz. Peygamberin, yaşadığı toplumda hangi durumlardan rahatsız olduğunu yorumlayınız.

  • Cevap: Hz. Peygamber, yaşadığı toplumda adaletsizlik, şirk koşma ve şiddetin hâkim olmasından rahatsızdı. Cahiliye döneminde adaletsizlik ve güçlülerin daima haklı görülmesi gibi olumsuz unsurlar toplumu etkiliyordu. Bu dönemde şirk koşmanın yaygın olması da dinî açıdan rahatsızlık vericiydi. Hz. Peygamber, bu olumsuzlukları düzeltmek ve topluma adaleti, dürüstlüğü ve tevhidi inancı getirmek amacıyla risalet görevine başlamıştır.

6. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!