Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73

“6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73

Hz. Peygamber’in, yeteneklerine güvenerek görev verdiği bu genç isimler vazifelerini hakkıyla yerine getirmiş, sonraki dönemlerde de önemli görevler üstlenmişlerdir.

İslam’da cihat sorumluluğunun bir parçası olan savaşa, hicretten sonra izin verildi. İslam uğruna mücadelede oldukça gayretli olan genç sa- habiler, düşmanla savaşma konusunda da bu gayreti sürdürdüler ve İslam’da özel bir yeri olan şehadet mertebesine erişme arzusuyla kahramanca savaştılar.

Genç sahabilerin İslam uğruna verdikleri mücadele her yaştan Müslüman’a şevk veriyor; çocuk sayılabilecek yaştaki sahabiler, savaşlara katılabilmek için çeşitli yollar deniyordu. Semure ve Râfi adındaki iki arkadaşın macerası bu konudaki güzel örneklerden biridir. Henüz on dört yaşında olan Semure (r.a.), Râfi (r.a.) ve diğer bazı çocuklar, Uhud’a doğru yola çıkan İslam ordusunun arasına karışmıştı. Allah Resulü (s.a.v.),

Şeyheyn denilen yere gelince kontrol için orduyu durdurdu ve orduya katılanlar arasında yaşı küçük olanlar varsa onları geri göndermeye başladı. Dönmek istemeyen genç sahabiler, görünmemek için arkalara kaçıp gizlenseler de Peygamber Efendimiz hepsini tespit etti. Savaşa katılamayacakları için çok üzgün olan Semure (r.a.) ve Râfi (r.a.), Hz. Peygamber’den izin alması için babalarına yalvarmaya başladılar. Râfi’nin (r.a.) babası, oğlunun iyi bir okçu olduğunu söyleyerek Hz. Peygamber’den onun da savaşa katılmasına izin vermesini rica etti. Hz. Peygamber bunun üzerine Râfi’nin (r.a.) savaşa katılmasına izin verdi. Bunu duyan Semure (r.a.), babasına “Babacığım! Allah Resulü, Râfi’ye izin verdi, beni ise geri çevirdi. Hâlbuki ben güreşte Râfi’yi yenerim.” diyerek ısrarını sürdürdü. Semure’deki (r.a.) bu isteğe kayıtsız kalamayan babası, Peygamber Efendimizin yanına gitti ve “Ya Resulallah, Râfi’yi kabul ettiğin hâlde benim oğlumu geri çevirdin.

Hâlbuki benim oğlum güreşte onu yenebilir.

İzin verin, güreşsinler.” dedi. Hz. Peygamber, bu talebi kabul etti ve iki genç sahabi güreşe başladı. Semure (r.a.) galip gelince Peygamberimiz (s.a.v.) onun da savaşa katılmasına izin verdi.20

KAVRAM KUTUSU

cihat: İyiliğin yerleşmesi ve kötülüğün ortadan kalkması için maddi ve manevi tüm imkânlarını kullanarak gayret sarf etmek, istişare: Görüş alışverişinde bulunma, fikir alma, danışma.
şehadet: Allah (c.c.) yolunda veya O’nun korunmasını emrettiği kutsal değerler olan din, vatan, namus, mal ve can güvenliği için mücadele ederken ölme, şehitlik.

Hz. Peygamber, istişareye çok önem verirdi. Vahiyle belirlenmeyen konularda danışarak hareket eder, yaşına ve konumuna bakmadan herkesin sözüne değer verirdi. Bedir Savaşı’nda ordusunu yerleştireceği konum hususunda genç sahabi Hubab b. Münzir’in tavsiyesine uydu. Uhud Savaşı öncesinde savunma yapma ya da hücum etme konusunda ashabına danıştı ve çoğunluğun fikrini uyguladı. Hendek Savaşı’nda genç sahabi Selman-ı Farisî’nin hendek kazma fikrini uygun bularak derhâl uyguladı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 73 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!