Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

“6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

Mutlak bir teslimiyete sahip olan Hz. Peygamber, her işinde “Allah’a tevekkül ettim. Cüç ve kuvvet sadece Allah’tandır.”22 duası ile Allah’a (c.c.) sığınmıştır. Tevekkülün yanlış anlaşılmasından ve insanları ihmalkârlık ve tembelliğe yöneltmesinden endişe eden Allah Resulü (s.a.v.), bu konuda onları uyarmıştır. Bir sahabisini “Allah ihmalkârlık ve gevşeklikten hoşlanmaz. Senin akıllı davranman gerekir. Fakat yapabileceğin bir şey kalmadığı zaman ‘Bana Allah yeter, O ne güzel vekildir.’ de.” sözleriyle ikaz ederek nasıl tevekkül edilmesi gerektiğini ümmetine açıklamıştır. Kendisi de işlerinin güzel sonuçlanması için tedbirli davranmayı prensip hâline getirmiş, bu konuda insanlara örnek olmuştur.

Hz. Peygamber’in Ebu Bekir (r.a.) ile çıktığı hicret yolculuğu, onun tevekkül anlayışını göstermesi bakımından güzel bir örnektir. Onlar, Hz. Peygamber’i öldürmek isteyen müşriklere yakalanmamak için bu yolculuk boyunca planlı bir şekilde hareket ettiler. Medine’ye gitmek için her zaman kullanılan yol yerine başka bir güzergâh kullandılar. Yabancısı oldukları yollarda ihtiyaç duyacakları için bir kılavuzla anlaştılar. Kendilerine yiyecek ve haber getirecek kişileri belirlediler. Ayak izlerinin silinmesini sağlamak amacıyla geçtikleri yollarda sürüsünü dolaştırması için bir çobanla anlaştılar. Tüm bu tedbirlere rağmen müşrikler, gizlendikleri mağaranın girişine kadar gelmişti. Hz. Peygamber, her işinde olduğu gibi Allah’a (c.c.) sığındı ve bu durumdan endişelenen yol arkadaşını”… Tasalanma! Allah bizimle beraberdir…” (Tevbe suresi, 40. ayet.) sözleriyle teskin etti. Sonuçta Yüce Allah’ın yardımı gerçekleşti ve mağaranın içinde kimsenin olmadığını düşünen müşrikler geri döndüler.

Aşağıdaki soruların cevabını boş bırakılan alanlara yazınız.

“Müminin durumu ne ilginçtir. Onun her hâli kendisi için hayırlıdır. Bu durum, sadece mümine mahsustur. Başına sevinecek bir hâl geldiğinde şükreder ve bu onun için hayır olur. Başına bir sıkıntı geldiğinde ona sabreder, bu da onun için hayır olur.”
(Müslim, Zühd, 64.)

1. Bu hadisi Müslümanları duaya teşvik etmesi açısından yorumlayınız.

  • Cevap: Bu hadis, Müslümanları içten ve ciddi bir şekilde dua etmeye teşvik eder. Dua ederken samimi ve ciddi olmanın, dua’nın kabulü için önemli olduğunu vurgular. Bu şekilde, hadis, Müslümanları Allah’a olan inançlarını derinleştirmeye ve duaya daha bilinçli bir şekilde yaklaşmaya davet eder. Aynı zamanda, Allah’ın duayı kabul edeceğine dair güçlü bir inanç taşımanın, dua’nın hem bireysel hem de toplumsal anlamda daha etkili ve anlamlı hale geleceğini hatırlatır.

2. “Gayret bizden, tevfik (başarı) Allah’tan.” sözü ne anlama gelmektedir? Yorumlayınız.

  • Cevap: “Gayret bizden, tevfik (başarı) Allah’tan.” sözü, insanların çaba ve gayret göstermesi gerektiğini, ancak sonuçların ve başarının Allah’ın iradesine bağlı olduğunu ifade eder. Bu söz, insanlara hem kendi sorumluluklarını yerine getirmeleri hem de başarı ve sonuçlar konusunda Allah’ın takdirine güvenmeleri gerektiğini hatırlatır. İnsanların elinden geleni yapması ve sonra Allah’a güvenerek dua etmesi, bu sözün temel mesajıdır. Bu, hem çalışmanın hem de duanın, hayatın her alanında başarıya ulaşmak için önemli olduğunu vurgular.

6. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 90 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!