Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Gün Sayfa 39-40-41-42-43-44 Cevapları

[giris]7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 39-40-41-42-43-44 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 39[/syf]

Hac denilince aklınıza hangi kavramlar ve mekânlar gelmektedir?

  • Cevap:

Kabe: yeryüzünde Allahu Teala için yapılan ilk mabet Kabe’dir. Kabe Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından Allah’ın emri ile inşa edilmiştir. İnşaası bitince Hz. İbrahim ve Hz. İsmail birlikte tavaf yapmış ve insanları Kabe’ye davet etmiştir. Hicret’in ikinci yılından itibaren namaz kılmak için kıblemiz Kabe olmuştur.
Mescid-i haram: Kabe’nin çevresi daire şeklinde çevrelenmiştir. Bu alana Mescid-i Haram denir. Zemzem suyu bir mescidin içinde yer almaktadır.
İhram: hacıların giydiği beyaz dikişsiz giysiye ihram adı verilir. İhram’da saç sakal kesmek ve tırnak kesmek yasaktır.
Tavaf: Kabe’nin Güneydoğu köşesinde yer alan Hacer-ül Esved taşının iddiasından başlayarak Kabe’nin etrafında 7 defa dönmeye tavaf denir. Tavaf haccın farzları içerisinde yer almaktadır.

[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 40[/syf]

Tavaf ve şavt: Tavaf, sözlükte; bir şeyin çevresini dolaşmak, dönmek, ziyaret etmek anlamlarına gelir. Dinî terim olarak ise Hacerü’l-Esved’in hizasından başlayarak ve Kabe’yi sola alarak Beytullah’m etrafında yedi defa dönmektir. Her bir dönüşe şavt denir. Yedi şavt, bir tavaf olur.
Tavafa Hacerü’l-Esved’in bulunduğu hizadan başlanır Tavafa başlarken eller Hacerü’l- Esved’e doğru kaldırılır ve “En büyük olan Allah’ın adıyla başlarım.” manasına gelen “Bismillâhi Allâhü ekber.” ifadesi söylenir. Farz olan tavaf, Kurban Bayramı’nın ilk üç gününde yapılır. Tavaf esnasında hem kendimiz hem de ailemiz, sevdiklerimiz ve tüm insanlık için dua etmek güzel bir davranıştır.

Hacerü’l-Esved: Tavafın başlangıç yerini göstermek üzere Kabe’nin güneydoğu köşesinde bulunan, yerden 1.5 metre yüksekliğinde, oval biçimde, hafif kırmızı ve sarı damarcıkları bulunan, 30 cm çapında, oldukça parlak, siyah bir taştır. Kâbe’nin duvarında bulunan ve Müslümanlarca kutsal sayılan Hacerü’l- Esved’in cennetten geldiğine inanılır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 41[/syf]

Sa’y: Sözlükte çalışma, gayret gösterme, yürüme, koşma gibi manalara gelir. Dinî bir terim olarak ise sa’y; hac ve umre ibadeti esnasında, Mekke’deki Safa ve Merve tepeleri arasında hızlı adımlarla yedi kez gidip gelmektir. Sa’ya Safa Tepesi’nden başlanır. Safa’dan Merve’ye dört gidiş, Merve’den Safa’ya da üç geliş olmak üzere gidiş gelişler yediye tamamlanır. Böylece haccın gereklerinden biri olan sa’y yapılmış olur. Sa’y, Hz. Hacer’in, oğlu Hz. İsmail (a.s.) için su aramasını sembolize eder.

Hz. İbrahim (a.s.), eşi Hz. Hacer ile oğlu İsmail’i (a.s.) şimdiki Mekke’nin bulunduğu yere getirmişti. O zamanlar Mekke henüz : kurulmamıştı. Hz. İbrahim (a.s.) onları bırakıp gittikten sonra İsmail (a.s.) susadı ve ağlamaya başladı. Hz. Hacer de oğluna su bulmak ümidiyle Safa ve Merve tepeleri arasında heyecan ve telaşla yedi kez i gidip geldi. Ancak su bulamadı. Daha sonra Hz. İsmail’in (a.s.) bulun- | düğü yerden su fışkırdığını gördü. Suyun bitmemesi için eliyle suyun ! kaynağını kapattı ve “Zem zem!” (Dur, dur!) dedi. İşte hacca gidenlerin getirdiği zemzem suyu ilk olarak böyle ortaya çıktı.

Arafat: Mekke’nin doğusunda bulunan bir bölgenin adıdır. Haccın farzlarından biri olan vakfe, burada yerine getirilir. Peygamberimiz (s.a.v.), “Hac, Arafat’tır.”® buyurarak hac ile Arafat arasındaki ilişkiye dikkat çekmiştir.

Vakfe: Sözlükte durmak, ayakta dikilmek, duraksamak gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak ise haccın farzlarından biri olarak Mekke’nin Arafat denilen bölgesinde, Zihicce’nin dokuzuncu gününe rastlayan arife günü öğlen vaktinden Kurban Bayramı’nın ilk günü, güneş doğuncaya kadar bir süre beklemek demektir.®
Arafat’ta vakfe yapmak, haccın farzlarından biridir. Arafat vakfesinin zamanı, zilhicce ayının dokuzuncu günü yani Kurban Bayramı’ndan bir gün önce, arefe günü öğle vakti başlar, bayramın birinci günü tan yerinin ağarmaya başlamasına kadar devam eder. Hac ibadetini yapacak 1

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 42[/syf]

kişilerin, bu zaman diliminde kısa bir süre de olsa mutlaka Arafat’ta bulunmaları şarttır. Vakfeyi yapmayanlar, hac ibadetini yerine getirmiş sayılmazlar. Hacca gidenler, Arafat’ta hem kendileri hem de sevdikleri ve tüm Müslümanlar için, bütün insanlık için dua ederler.

Kabe: Mekke’deki Mescid-i Haram denilen ibadethanenin ortasında bulunan yapının adıdır. Kur’an-ı Kerim’de Kâbe; bu ad dışında Beytü’l-Haram, Beyt-i Atik, Beyt-i Ma’mur, el-Beyt isimleriyle de zikredilmiştir. Halk arasında Kâbe’ye, Allah’ın evi anlamına gelen Beytullah denilmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 43[/syf]

Safa ve Merve: Kabe’nin doğu tarafında bulunan iki küçük tepedir. Haccın vaciplerinden olan sa’y görevi, bu iki tepe arasında gidip gelinerek yapılır. Kur’an-ı Kerim’de, Safa ve Merve ile ilgili şöyle buyrulur: “Şüphesiz, Safa ile Merve Allah’ın (dininin) nişanelerindendir. Onun için her kim hac ve umre niyetiyle Kâ’be’yi ziyaret eder ve onları da tavaf ederse bunda bir sakınca yoktur. Her kim de gönlünden koparak bir hayır işlerse şüphesiz, Allah onu bilir, karşılığını verir.”(1)

YUNUS EMRE’DEN

Arafat Dağı’dır bizim dağımız,
Anda kabul olur bizim duamız,
Medine’de yatar Peygamberimiz,
Ya Muhammed, canım arzular seni.

Yukarıdaki dörtlükte ne anlatılmak isteniyor? Arafat’a gitme imkânınız olsaydı siz orada neler için dua ederdiniz? Belirtiniz.

  • Cevap: Hz. Muhammed’in yattığı yer ve Arafat Dağı’nın Müslümanlar için önemi anlatılmaktadır. Ben orada olsam ailemin sağlığı için dua etmek isterdim.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 44[/syf]

Diğer ibadetler gibi haccın da kendine ait bazı kuralları vardır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), haccın nasıl yapılacağını Müslümanlara anlatmış ve uygulamalı olarak göstermiştir. Bir hadisinde, “Hac ibadetine ilişkin uygulamalarınızı benden alınsz/’t1) buyurmuştur. Hac şöyle yapılır: Haccedecek kişi, mikat denilen yerlerden birinde gerekli temizliğini yapar, gusül abdesti alır, ihram denilen özel giysilerini giyer. Kadınlar için özel bir ihram yoktur Hacı adayları ihrama girdikten sonra Mekke’ye gelir, Kâbe’yi tavaf eder ve burada iki rekât namaz kılar. Daha sonra Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y eder. Arefe günü sabahleyin Arafat’a gelir ve burada, hac- cın farzlarından biri olan vakfe görevini yerine getirir. Hacı adayları, arefe günü öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek öğle vaktinde, cemaatle Arafat’ta kılarlar. Sonra Müzdelife’ye gelir, akşam ile yatsı namazlarını birleştirerek yatsı vaktinde cemaatle burada eda ederler. Hacı adayları, geceyi Müzdelife’de geçirirler. Kurban Bayramı sabahı güneş doğmadan önce burada Müzdelife vakfesini yapar, şeytan taşlamak için küçük taşlar toplar ve Mina’ya giderler. Bayramın birinci günü Mina’da sembolik olarak şeytan taşlayıp kurban keserler ve tıraş olup ihramdan çıkarlar. Bundan sonra Mekke’ye gelir, haccın diğer bir farzı olan Kâbe’yi tavaf görevini yaparlar. Buna ziyaret tavafı denir Farz olan tavaf yapıldıktan sonra hac ibadeti tamamlanmış olur. Müslümanlar; hac görevlerini tamamladıktan sonra Medine’ye gider, burada Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Mescid-i Nebi’nin bitişiğinde bulunan mezarına ziyarette bulunurlar. Ayrıca Peygamberimizin ve sahabilerin yaşadığı, İslam tarihinde önemli olayların gerçekleştiği bazı mekânları ziyaret ederler. Bazı Müslümanlar, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) kabrini ve diğer bazı önemli yerleri hac görevine başlamadan önce de ziyaret etmektedir. Zorunlu olmayan bu ziyaretler, müminleri oldukça duygulandırmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 39-40-41-42-43-44 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!