Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Gün Sayfa 60-61-62-63-64-65-66-67-68-69-70-71 Cevapları

[giris]7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 60-61-62-63-64-65-66-67-68-69-70-71 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 60[/syf]

Güzel ahlaklı bir insan hangi özelliklere sahip olmalıdır?

  • Cevap:

Güzel ahlaklı bir insanın özellikleri

Dürüsttürler
Fakirlere yardım eder.
Adaletli davranır.
Yalan söylemez.
İnsanların canını yakmaz.
İftira atmaz.
Dedikodu yapmaz.
Çevresine örnek olur.
Kalp kırmaz.

[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 61[/syf]

İslam ahlakının temelini Allah (c.c.) inancı oluşturur. Allah’a (c.c.) iman eden, onun her şeyi gördüğüne, işittiğine ve bildiğine inanan insan, davranışlarında ölçülü ve dikkatli olur. Her zaman nefsine hâkim olmaya, davranışlarını denetlemeye önem verir. Hiç kimsenin görmediği yerde bile kötülük yapmaz, günah işlemez. Çünkü Allah’ın (c.c.) her an kendisinin yanında olduğunu, yaptıklarından haberdar olduğunu bilir. Davranışlarına da bu bilinçle yön verir.

Aşağıya, güzel ahlaklı insana yakışan davranışlardan birini ifade eden bir resim çiziniz.

  • Cevap:
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 62[/syf]

Her alanda olduğu gibi doğruluk konusunda da bizler için en güzel örnek Hz. Muhammed’dir (s.a.v.). O, şaka bile olsa insanların aldatılmasını uygun bulmamıştır. Kadın erkek, yaşlı genç, küçük büyük herkese karşı dürüst olmamızı öğütlemiştir. Bir keresinde, “Buraya gel, yanıma gel, sana bir şey vereceğim.” diye çocuğunu çağıran bir kadın görmüştür. Bu kadına, “Ona ne vereceksin?” diye sormuştur. Kadın da Peygamberimize (s.a.v.), çocuğa hurma vereceğini söylemiştir. Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Eğer çocuğa bir şey verme- seydin senin hakkında, bir yalan söyledi diye yazılacaktı.”® Bu olay, kim olursa olsun çevremizdeki insanlara karşı her zaman dürüst davranmamız gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 63[/syf]

Doğruluğa önem veren insan; dürüst ve güvenilir olmalı, verdiği sözleri tutmalı, emanetleri de titiz bir şekilde korumalıdır. Dinimiz de bizlerden bu konuda duyariı oimamızı ister. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de; verdiğimiz sözleri tutmayı, yaptığımız antlaşmalara sadık kalmayı, emanetleri korumayı emreden birçok ayet bulunur. Örneğin bir ayette, müminlerde bulunması gereken özellikler sıralanırken “Müminler… emanetlerine ve verdikleri sözlere riayet eder- ler.”(1) buyrulmaktadır.

“…Birbirinize bir emanet bırakırsanız, emanet bırakılan I emaneti sahibine versin ve (bu hususta) Rabb’i olan Allah’1 korksun. Şahitliği, bildiklerinizi gizlemeyin. Kim onu gizlerse bil ki onun kalbi günahkârdır. Allah yapmakta olduklarınızı bilir.”

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) dürüstlük konusunda bize örnek olmuş; verdiği sözleri tutmaya, emanetleri korumaya her zaman önem vermiştir. Mekke’den Medine’ye hicret ederken Mekkelilerin kendisine bıraktıkları emanetleri sahiplerine ulaştırması için Hz. Ali’ye (r.a.)* bırakmıştır. Hz. Ali (r.a.) de kendisine bırakılan emanetleri tek tek sahiplerine teslim ettikten sonra Medine’ye doğru yola çıkmıştır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) birçok hadisinde, emanetleri koruma konusunda bizleri açıkça uyarmıştır. Örneğin bir hadisinde, “Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler. Söz verdiğinde, sözünde durmaz. Kendisine bir şey emanet edildiğinde (ise) korumaz, ihanet eder.”^ buyurmuştur.

Verilen örnekleri de dikkate alarak yukarıdaki şemada boş bırakılan yerleri doldurunuz.

  • Cevap:
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 64[/syf]

Yardımseverlik sadece maddi konularda söz konusu değildir. Yaşlı bir komşumuzun eşyasını taşımasına yardım etmek, sıkıntısı olan bir arkadaşımızı dinleyip ona moral vermek, yere düşen küçük bir çocuğu kaldırmak, annemize ve babamıza ev işlerinde yardım etmek, kardeşimize derslerinde yardımcı olmak gibi davranışlar da yardımseverliğin gereğidir. Peygamberimiz (s.a.v.), bu konuda bize şöyle yol göstermiştir: “Vücuttaki bütün eklemler için her gün sadaka vermek gerekir. Bineğine binmek isteyen kişiye yardım etmek veya eşyasını bineğine yüklemek sadakadır. Güzel söz ve namaza giderken atılan her adım sadakadır. Birine (gideceği) yolu göstermek sadakadır.”^

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 65[/syf]

“…Hayır olarak harcadıklarınız kendi iyiliğiniz içindir. Yapacağınız hayırları ancak Allah’ın rızasını kazanmak için yapmalısınız. Hayır olarak verdiğiniz ne varsa karşılığı size tam olarak i verilir ve asla haksızlığa uğratılmazsınız.”

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hayatı boyunca ihtiyaç sahiplerine yardım etmiş; yetim, öksüz ve yaşlıları koruyup gözetmeyi ilke edinmiştir. O, birçok hadisinde bizleri de başkalarına maddi yardımda bulunmaya teşvik etmiştir. Örneğin bir hadisinde, “Yanı başındaki komşusu açken tok yatan kimse, (gerçek anlamda) iman etmemiştir.”^ buyurmuştur. Bütün bunlar, İslam dininde başkalarına maddi yardımda bulunmaya ne kadar önem verildiğini açıkça ortaya koymaktadır. O hâlde bizler de dinimizin öğütlerine uyalım. Güzel ahlaklı, cömert, yardımsever kişiler olmayı ilke edinelim. Başkalarına yardım eden kişilerin hem insanlar hem de Allah (c.c.) tarafından sevileceğini hiçbir zaman unutmayalım.

ETKİNLİK

Allah’ın elçisi Hz. Muhammed (s.a.v.) bir yolculuktan dönerken sahabilerden biri olan Hz. Cabir (r.a.) ile konuşmaktadır. Bu konuşma sırasında Cabir’in (r.a.) yeni evlendiğini ve borçlu olduğunu öğrenir. Cabir (r.a.), Hz. Peygamber’e (s.a.v.), sadece bir devesi olduğunu söyler.
Hz. Peygamber (s.a.v.), Cabir’e (r.a.) yardım etmek istemektedir. Konuşma sırasında ona, devesini çok beğendiğini söyler. Bu deveyi kendisine satıp satmayacağını sorar. Cabir (r.a.) de Hz. Peygamber’e (s.a.v.), Medine’ye kadar deveye binmek şartıyla satabileceğini ifade eder.
Yolculuk bitip Medine’ye varınca Hz. Cabir (r.a.) yolda yaptıkları konuşma gereğince deveyi teslim etmek için Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yanına gider. Fakat hiç beklemediği bir durumla karşılaşır. Hz. Peygamber (s.a.v.), yaptıkları anlaşma gereğince devenin parasını öder fakat deveyi almaz. Bu deveyi Cabir’e (r.a.) düğün hediyesi olarak verir.

Yukarıdaki olay, başkalarına maddi yardımda bulunmanın önemi konusunda nasıl bir mesaj içermektedir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap:  “Allah’ın hoşnutluğunu elde etme amacıyla kişinin kendi servetinden harcama yapması, muhtaçlara aynî ve nakdî yardımda bulunması” demektir. Bu bakımdan infak, farz olan zekâtı ve gönüllü olarak yapılan her çeşit hayrı içermektedir.

Hz. Peygamber (s.a.v.) insanlara yardım ederken nelere dikkat etmiş, nasıl bir incelik göstermiştir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Peygamber Efendimiz (asm); “Veren el alan elden üstündür.” buyurmuştur. Böylece Müslümanlara, yardım edilen değil yardım eden kişi olmalarının daha iyi olduğunu bildirmiştir. Sıkıntı ve darlık zamanlarında Müslüman kardeşlerinden yardım, anlayış ve sevgi görenler, sıkıntılarını atlatınca çalışıp kazanmaya, alan değil veren kişiler olmaya bakacaklar. Böylece toplumda bir fazilet yarışı başlayacaktır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 66[/syf]

Peygamberimizin (s.a.v.) adalete verdiği önemi gösteren çeşitli örnek olaylar vardır. Bir keresinde Medine’nin ileri gelen ailelerinden birine mensup bir kadın hırsızlık yapmıştır. Bazı kimseler, aracı göndererek Hz. Peygamber’den (s.a.v.), bu kadının cezalandırılmamasını istemişlerdir. Hz. Peygamber (s.a.v.) bu isteğe çok kızmıştır. “Sizden önce gelip geçmiş milletler şu sebepten helak olmuşlardır: Onlar, içlerinden ileri gelen ve itibarlı kimseler suç işlediğinde (buna) göz yumar, ceza vermezlerdi. Kimsesiz, zayıf insanlar suç işlerse hemen cezalandırırlardı. Allah’a yemin ederim ki hırsızlık yapan kızım Fatıma bile olsa onun da elini keserdim.”*4′ diyerek sahabilerini açık bir şekilde uyarmıştır. Böylece Peygamberimiz (s.a.v.) adalete önem verilmesi ve hukukun herkese eşit olarak uygulanması gerektiğine

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 67[/syf]

Yukarıdaki şemayı inceleyiniz. Bu şemayı adaletli olmanın önemi ve adaletsizliğin yol açacağı sorunlar açısından sınıfınızda değerlendiriniz.

  • Cevap: Adalet toplumun oksijenidir; adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Modern toplum adaletle gelişir. Demokratik hukuk devleti, adaletin tüm sınıflar için uygulandığı ölçüde mümkün olabilir.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 68[/syf]

Dostluk ve kardeşlik ilişkilerinde sevginin önemli bir yeri vardır. İnsan, sevdiği kişilerle ilişkilerinde daha duyarlı olur. Sevdiği ve saygı duyduğu dostlan için hiçbir fedakârlıktan kaçınmaz. Onlara karşı her zaman kardeşçe duygular besler. Dostlarını ve arkadaşlarını kıracak, üzecek davranışlardan kaçınmaya özen gösterir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 69[/syf]

Dinimizde toplumsal ilişkilere zarar veren her türlü kötü davranış yasaklanmıştır. Örneğin küs durmak, kin gütmek, dedikodu yapmak, yalan söylemek, alay etmek, başkalarını hor görmek bunlardan bazılarıdır. Bu gibi olumsuz davranışlar insanlar arasındaki iyi ilişkileri bozar, dostluk ve kardeşliğe zarar verir. Yüce Rabb’imiz de (c.c.) bizlere bu gibi kötü davranışlardan kaçınmamızı öğütler. Bu konuyla ilgili bir ayette şöyle buyrulur: “Ey müminler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki de onlar kendilerinden daha iyidir. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar…”

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 70[/syf]

Vatan Sevgisi

Vatanımız; üzerinde özgürce yaşadığımız toprak parçasıdır ve bizim için kutsaldır. Bizler bu vatanda doğduk, asırlardır bu vatanda yaşıyoruz. Dilimizi, kültürümüzü bağımsız bir vatana sahip olmamız sayesinde yaşatabiliyoruz. Bağımsız bir vatana sahip olduğumuz için dilimizi serbestçe konuşabiliyor, dinimizin gereği olan ibadet ve davranışları serbestçe yapabiliyoruz. Örf ve âdetlerimizi vatanımızda serbestçe yaşatabiliyor ve bunları gelecek kuşaklara aktarabiliyoruz. Bağımsız bir vatana sahip olduğumuz için günde beş kez minarelerimizden ezan sesi yükselmekte ve şanlı bayrağımız, cennet yurdumuzun her köşesinde gururla dalgalanmaktadır. Atalarımızın mezarları, ölmüş aile büyüklerimiz bu topraklarda yatmaktadırlar. Bağımsız bir vatana sahip olmasak, dilimizi ve kültürümüzü koruyamaz ve yaşatamazdık. Dinimizin gereklerini serbestçe yerine getiremezdik. Bütün bu sebeplerle vatanımız bizim için çok önemlidir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 71[/syf]

Bastığın yerleri “toprak!” diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları atsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!
Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüdâ.

Mehmet Âkif ERSOY

cüda: Uzak kalmış olan.
Huda: Allah, şüheda: Şehitler.

İstiklal Marşımızın yukarıdaki dörtlüklerinde vatan sevgisiyle ilgili ne gibi vurgular yer almaktadır? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Vatanın bağımsızlığı ve selameti için canını veren kahramanların bu toprakların her bir karışını nasıl kanlarıyla suladıklarını ve bu topraklara saygının aslında şehitlere duyulacak saygı olacağı anlatılmaktadır.

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 60-61-62-63-64-65-66-67-68-69-70-71 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!