Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Gün Sayfa 84-85-86-87-88-89-90-91-92-93-94 Cevapları

[giris]7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 84-85-86-87-88-89-90-91-92-93-94 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 84[/syf]

Bazı kimseler Allah Resulü’nün (s.a.v.) insanüstü özelliklere sahip olması gerektiğini söyleyerek Hz. Muhammed’e (s.a.v.) karşı çıkıyorlardı. Yüce Allah (c.c.) onları kınayarak şöyle buyurmaktadır: “Onlar (bir de) şöyle dediler: Bu ne biçim peygamber; (bizler gibi) yemek yiyor, çarşılarda dolaşıyor. Ona bir melek indirilmeli, kendisiyle birlikte o da uyarıcı olmalıydı. Yahut kendisine bir hazine verilmeli veya içinden yiyip (meşakkatsizce geçimini sağlayacağı) bir bahçesi olmalıydı. Ayrıca o zalimler müminlere, ‘Siz ancak büyüye tutulmuş bir adama uymaktasınız.’ dediler.”

Yukarıdaki ayetleri Hz. Muhammed’in (s.a.v.) insani yönü açısından yorumlayınız.

  • Cevap: Şu anlatılıyor: Ben, sadece sizin gibi bir insanım. Bana, sizin tanrınızın bir tek tanrı olduğu vahyediliyor. O’na yönelin, O’ndan bağışlanma dileyin. Vay ortak koşanlara! demektedir.

“Andolsun ki Resullullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı, çok zikredenler için güzel bir örnektir.”

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bizim için örnek olması ne anlama gelmektedir?

  • Cevap:

Hz. Muhammed’in Güzel Davranışları

1- Alçak Gönüllü Olması
2- Yardımsever Olması
3- Dürüst Olması
4- Sabırlı ve Merhametli Olması
5- Kararlı Olması
6- Barıştan Yana Olması
7- Adil Olması

[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 85[/syf]

Diğer peygamberler gibi son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) de insanları uyarmak, Allah’a (c.c.) inanıp salih ameller işleyenleri cennetle müjdelemek için gönderilmiştir. Yüce Allah (c.c.) bu konuyla ilgili bir ayette, “İman edip salih ameller işleyenleri karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için size Allah’ın ayetlerini apaçık okuyan bir peygamber göndermiştir.”!3) buyurarak bu durumu ifade etmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 86[/syf]

Bizlere İslam dinini açıklayıp öğreten kişi Hz. Muhammed’dir (s.a.v.). Her Müslüman’ın onu örnek alması şarttır. Ancak bu konuda dikkat etmemiz gereken bir husus vardır. O da Hz. Muhammed’in (s.a.v.) davranışlarının yerel ve evrensel boyutunu iyi bilmektir. Buna göre Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kullandığı eşyalar, içinde yaşadığı şartlar, yediği yemekler, giydiği kıyafetler vb. onun davranışlarının yere! boyutunu oluşturur. Bir Müslüman’ın, Hz. Muhammed (s.a.v.) ulaşım için deveye binmiş, o hâlde ben de onun gibi davranayım, demesi doğru olmaz. Bizler Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetini, hadislerini doğru bir şekilde öğrenmeye önem vermeliyiz ve onun sünnetini hayatımıza uygulamaya çalışmalıyız.

Allah / son / evrensel / peygamber / vahiy / örnek

Yukarıdaki kelimeleri de kullanarak kısa bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Allah insanlara doğru yolu göstermek için onlara peygamberler gönderdi. Son gönderdiği peygamber Hz. Muhammed idi. Evrensel insan sevgisini peygamberin örnek kişiliğinde insanlara öğretti. Onun vahiyleri peygamber aracılığı ile bütün dünyaya yayıldı.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 87[/syf]

Hz. Muhammed (s.a.v.) bir rahmet peygamberidir. Resullullah (s.a.v.); peygamberlik hayatı boyunca pek çok sıkıntı ve zorluğa katlanmış, baskı ve eziyetlere maruz kalmıştır. Bir keresinde İslam’ı anlatmak için Taife gitmiş fakat Taifliler onu dinlememişler, taşlayarak şehirlerinden kovmuşlardır. Atılan taşlar Peygamber Efendimizin (s.a.v.) vücudunun birçok yerini yaralamış, Allah (c.c.) Resulü’nün (s.a.v.) elbiseleri kan içinde kalmıştır. Buna rağmen Hz. Muhammed (s.a.v.) onlara beddua etmemiş, aksine Taiflilerin Müslüman olması için Allah’a (c.c.) dua etmiştir. Aynı şekilde o, kendisini ve diğer Müslümanları, doğup büyüdükleri şehir olan Mekke’yi terk etmek zorunda bırakan kişilere de hiçbir zaman beddua etmemiştir. Sadece onların hidayete erip doğru yolu bulmaları için Allah’a dua etmiştir. Bütün bunlar, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) rahmet ve merhamet peygamberi olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Yüce Allah (c.c.) da “Nitekim size kendi aranızdan, ayetlerimizi okuyan, sizi kötülüklerden arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.”^ buyurarak bu gerçeğe işaret etmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 88[/syf]

Yukarıdaki şemaya Peygamberimizin (s.a.v.) tüm insanlığa rahmet oluşunu ifade eden örnekler yazınız.

  • Cevap:
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 89[/syf]

Hz. Muhammed (s.a.v.) namaz, oruç, zekât, hac vb. ibadetlerin nasıl yapılacağını açıklayıp öğretmese Müslümanlar dinî ilkelerin uygulanması konusunda ne gibi güçlüklerle karşılaşırdı? Sınıfınızda arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap:

Herkes farklı şekilde ibadet ederdi.
İbadeti gerçek manada yapamaz, Allah’ın rızasını kazanamazdık
Dini konularda ayrılıklar yaşanır, tartışmalar çıkardı.
İbadetleri insanlar zamanla değiştirirdi.
Müslüman olmayanlar bu ibadetlerdeki farklılıkları dinimizi kötülemek için kullanırdı.

[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 90[/syf]

“Biz seni bütün insanlara müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Fakat insanların çoğu bunu bilmezler.”

Kur’an-ı Kerim’de açıkça bildirildiğine göre Yüce Allah (c.c.) her millet için mutlaka bir uyarıcı, bir peygamber göndermiştir.^ Hz. Muhammed (s.a.v.) de bu peygamberlerden biridir. O, hayatının her aşamasında; günah, zulüm, kötü alışkanlıklar, haksızlık, şirk, yalan, hile, yalancı şahitlik, dedikodu, kibir, bencillik vb. kötülüklerden uzak durmaları konusunda insanları uyarmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 91[/syf]

Sonuç olarak Hz. Muhammed (s.a.v.) bizler için hem iyi bir örnek hem de bir müjdeci ve uyarıcıdır. O hâlde bizler de hayatımızın her anında Peygamberimizin (s.a.v.) uyarılarını dikkate alalım. Kutsal kitabımız Kur’an’ı ve Peygamberimizin (s.a.v.) hadislerini okumaya, anlamaya önem verelim. Hem dünya hem de ahiret mutluluğumuz için çalışmayı ilke edinelim. Onun sünnetlerine uyarak güzel ameller işlemeye gayret edelim.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 92[/syf]

Konuda verilen bilgilerden hareketle aşağıdaki şemayı tamamlayınız.

  • Cevap:

[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 93[/syf]

Allah Resulü (s.a.v.) sade ve temiz giyinir, dişlerini düzenli olarak fırçalardı. Düzenli olarak banyo yapar, saç, sakal ve tırnak bakımına özen gösterirdi. Çevresindeki kişilerin görüşlerine değer verir, arkadaşlarıyla istişareler yapardı. Hz. Peygamber (s.a.v.) hayatı boyunca pek çok sıkıntı ve güçlükle karşılaşmış ancak hiçbir zaman yılgınlık göstermemiştir. Peygamberimiz (s.a.v.); inançlı, kararlı ve sabırlı bir şekilde güçlüklerin üstesinden gelmiştir. Bütün bunlar, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) güçlü bir karaktere ve üstün ahlaki özelliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
[syf]7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 94[/syf]

Esasen Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ahlaki özelliklerinin kaynağı, Allah kelamı Kur’an’dır. Hz. Aişe (r.a.), kendisine gelerek Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ahlakı nasıldı diye soranlara, “Siz hiç Kur’an okumuyor musunuz? Onun (Allah Resulü’nün) ahlakı Kur’an’dan ibaretti.”*1) cevabını vererek bu gerçeğe işaret etmiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de bir hadisinde, “Beni Rabb’im terbiye etti ve terbiyemi pek de güzel yaptı.” *2) buyurarak aynı gerçeği vurgulamıştır.

Bütün bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi Hz. Muhammed (s.a.v.) sözleri, davranışları ve yaşayışıyla bizler için en güzel örnektir. O, güzel ahlakın tamamlayıcısıdır. Bizler de onu kendimize örnek alalım. Hz. Muhammed (s.a.v.) gibi dürüst, çalışkan, yardımsever, müsamahalı, iyi huylu bir insan olmayı ilke edinelim.

Yukarıdaki tabloda Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bazı ahlaki özellikleri sıralanmıştır. Siz bunlardan hangilerine uymaya özen gösteriyorsunuz? Kendinize uygun seçeneği “X” ile işaretleyiniz. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) örnek davranışlarından hareketle kendi davranışlarınızı değerlendiriniz

  • Cevap:

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 84-85-86-87-88-89-90-91-92-93-94 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!