Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Anka Yayınevi

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 36 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Anka Yayınevi

* Borçlu durumda bulunan ve borcunu ödemekte sıkıntı çekenler
* Kendi ülkesinden, memleketinden uzakta kalan ve parasız duruma düşen yolcular
* Zekât toplayan memurlar
* Allah (c.c.) yolunda çalışanlar
* Kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlar (müellefe-i kulûb)
* Hürriyetine kavuşturulacak köleler

Not Edelim

Zekât vermeye öncelikle kendi çevremizde bulunan yoksul akraba ve komşulardan başlamalıyız. Bir kimse; annesine, babasına, büyükanne ve büyükbabasına, çocuk ve torunlarına zekât veremez. Çünkü bunlara bakmak zaten onun görevidir. Diğer akrabalarına ise zekât verebilir.

Malının veya parasının zekâtını verecek kişi, bu ibadet için niyet etmelidir. Yaptığı yardımı zekât olarak verdiğinin bilincinde olmalıdır. Zekât verirken yoksul ve muhtaçların onurları zedelenmemelidir. Zekât verilen kişiye saygı ile davranılmalı, zekât alan kimse minnet altında bırakılmamalıdır. Zekât ve diğer yardımlar mümkün olduğunca gizli bir şekilde, gösteriş yapılmadan verilmelidir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Eğer sadakaları (zekât ve benzeri hayırları) açıktan verirseniz ne âlâ. Eğer onu fakirlere gizlice verirseniz işte bu sizin için daha hayırlıdır. Allah da bu sebeple sizin günahlarınızı örter…”1 Başka bir ayette ise “Ey iman edenler!.. Başa kakmak ve incitmek suretiyle yaptığınız hayırları boşa çıkarmayın…”  ifadeleri yer almaktadır. Zekât verirken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de zekâtın, malın iyisinden verilmesidir. Allah (c.c.), Kur’an’da zekâtın kötü maldan verilmemesini istemektedir. Zekât verirken belirtilen tüm bu incelikler göz önünde bulundurulmalıdır. Yoksullara hiçbir karşılık beklemeden yardım edilmelidir. İslamiyet, zekât gibi sadakaya da önem vermiştir. Sadaka; muhtaç durumda olan kimselere karşılıksız olarak ve Allah (c.c.) rızası için yapılan her türlü iyilik ve yardıma denir. Dinimiz toplumsal yardımlaşma ve dayanışmaya önem vermiş, bunu gerçekleştirmek için de sadaka vermeyi öğütlemiştir. Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde inananlar sadaka vermeye teşvik edilmiştir. Bu ayetlerden birinde, “Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın…”  buyrulmuştur. Sadaka yalnızca maddi yardımlarla sınırlı değildir. Hasta ve yaşlı insanları ziyaret etmek, onların hâl ve hatırını sormak; caddede, iş yerinde, oturduğumuz sokakta karşılaştığımız insanlara selam vererek güler yüz göstermek de dinimize göre sadaka olarak değerlendirilir. Yolda karşıdan karşıya geçen veya eşyalarını taşımakta zorlanan bir yaşlıya yardımcı olmak, toplu taşıma araçlarında yaşlılara, gazilere, hasta ve hamilelere yer vermek, bir yabancıya yol göstermek de sadakadır. Peygamberimiz (s.a.v.) bu konuda, “İnsanlara güler yüz göstermen

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Anka Yayınevi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Din Kültürü Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!